Zlatno mleko, ovaj svetlo žuti napitak, tradicionalno se pravi zagrevanjem kravljeg ili biljnog mleka sa kurkumom i drugim začinima, kao što su cimet i đumbir. Hvaljeno je zbog mnogih zdravstvenih prednosti i često se koristi za jačanje imuniteta i sprečavanje bolesti.
Glavni sastojci zlatnog mleka puni su antioksidansa
Ključni sastojak zlatnog mleka je kurkuma, žuti začin popularan u azijskoj kuhinji, koji kariju daje žutu boju. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, vekovima se koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih jakih antioksidativnih svojstava. Antioksidansi su jedinjenja koja se bore protiv oštećenja ćelija, štiteći naše telo od oksidativnog stresa. Oni su od suštinskog značaja za funkcionisanje naših ćelija, a studije redovno pokazuju da ishrana bogata antioksidansima može pomoći u smanjenju rizika od infekcija i bolesti.
Većina recepata za zlatno mleko takođe uključuje cimet i đumbir, koji takođe imaju impresivna antioksidativna svojstva.
Može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima
Sastojci zlatnog mleka imaju moćna antiinflamatorna svojstva. Smatra se da hronična upala igra glavnu ulogu u hroničnim bolestima, uključujući rak, metabolički sindrom, Alchajmerovu bolest i bolesti srca. Iz tog razloga, ishrana bogata antiinflamatornim jedinjenjima može smanjiti rizik od ovih stanja. Istraživanja pokazuju da đumbir, cimet i kurkumin (aktivni sastojak kurkume) imaju snažna antiinflamatorna svojstva. Studije čak sugerišu da su antiinflamatorni efekti kurkumina uporedivi sa onima nekih farmaceutskih lekova bez ijednog od neželjenih efekata. Ovi antiinflamatorni efekti mogu smanjiti bolove u zglobovima od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Na primer, jedna studija u kojoj je učestvovalo 45 osoba sa reumatoidnim artritisom otkrila je da 500 miligrama kurkumina dnevno smanjuje bol u zglobovima više nego 50 grama uobičajenog leka za artritis ili kombinacije kurkumina i leka.
Slično tome, u 6-nedeljnoj studiji 247 ljudi sa osteoartritisom, oni koji su dobijali ekstrakt đumbira imali su manje bola i bilo im je potrebno manje lekova protiv bolova od onih koji su primali placebo.
Poboljšava pamćenje i funkciju mozga
Zlatno mleko može biti dobro i za naš mozak. Studije pokazuju da kurkumin može povećati nivo neurotrofnog moždanog faktora (BDNF). BDNF je jedinjenje koje pomaže mozgu da formira nove veze i promoviše rast moždanih ćelija. Nizak nivo BDNF može biti povezan sa poremećajima mozga, uključujući Alchajmerovu bolest. I drugi sastojci zlatnog mleka takođe mogu da budu korisni. Na primer, jedno od obeležja Alchajmerove bolesti je akumulacija specifičnog proteina u mozgu, nazvanog tau protein. Studije sprovedene u epruvetama i na životinjama navode da jedinjenja u cimetu mogu pomoći u smanjenju ovog nakupljanja. Štaviše, izgleda da cimet smanjuje simptome Parkinsonove bolesti i poboljšava funkciju mozga u studijama na životinjama. Đumbir takođe može poboljšati funkciju mozga poboljšanjem vremena reakcije i pamćenja. Štaviše, u studijama na životinjama, čini se da đumbir štiti od gubitka funkcije mozga povezane sa starenjem.
Međutim, potrebna su dalja istraživanja na ljudima da bi se u potpunosti razumeli efekti ovih sastojaka na pamćenje i funkciju mozga.
Kurkumin u kurkumi može poboljšati raspoloženje
Izgleda da kurkuma, tačnije njeno aktivno jedinjenje kurkumin, može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. U 6-nedeljnoj studiji, 60 osoba sa velikim depresivnim poremećajima uzimalo je ili kurkumin, antidepresiv ili kombinaciju. Oni koji su uzimali samo kurkumin imali su slična poboljšanja kao oni koji su uzimali antidepresive, dok je u grupi sa njihovom kombinacijom primećeno najviše koristi. Depresija takođe može biti povezana sa niskim nivoom neurotrofičnog moždanog faktora (BDNF). Kako se čini da kurkumin povećava nivoe BDNF-a, može imati potencijal da smanji simptome depresije. Međutim, nekoliko studija urađeno je u ovoj oblasti, a potrebno je više pre nego što se donesu čvrsti zaključci.
Može zaštititi od srčanih bolesti
Bolest srca vodeći je uzrok smrti širom sveta. Zanimljivo je da su cimet, đumbir i kurkuma, ključni sastojci zlatnog mleka, svi povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Na primer, u pregledu 10 studija zaključeno je da 120 mg cimeta dnevno može da snizi nivo ukupnog holesterola, triglicerida i „lošeg” LDL holesterola, dok podiže nivoe „dobrog” HDL. U drugoj studiji, 41 učesnik sa dijabetesom tipa 2 dobijao je 2 grama đumbira u prahu dnevno. Na kraju 12-nedeljne studije, izmereni faktori rizika za srčana oboljenja bili su 23–28 odsto niži. Štaviše, kurkumin može poboljšati funkciju obloge krvnih sudova, poznatu kao endotelna funkcija. Pravilna funkcija endotela važna je za zdravo srce.
U jednoj studiji, ljudi koji su bili podvrgnuti operaciji srca dobijali su ili 4 grama kurkumina ili placebo nekoliko dana pre i posle operacije. Oni koji su dobijali kurkumin imali su 65 odsto manje šanse da dožive srčani udar tokom boravka u bolnici nego ljudi u placebo grupi.
Ova antiinflamatorna i antioksidativna svojstva mogu takođe zaštititi od srčanih bolesti. Međutim, studije su male i retke, i potrebno ih je još pre nego što se donesu čvrsti zaključci.
Snižava nivo šećera u krvi
Sastojci zlatnog mleka, posebno đumbir i cimet, mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. Na primer, 1-6 grama cimeta dnevno može smanjiti nivo šećera u krvi natašte do 29 odsto. Štaviše, cimet može smanjiti insulinsku rezistenciju. Ćelije otporne na insulin manje su sposobne da preuzmu šećer iz krvi, tako da smanjenje insulinske rezistencije generalno smanjuje nivo šećera u krvi. Čini se da cimet smanjuje količinu glukoze koja se apsorbuje u crevima nakon obroka, što može dodatno poboljšati kontrolu šećera u krvi.
Slično tome, redovno dodavanje malih količina đumbira u ishranu može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi natašte za do 12 procenata. Mala dnevna doza đumbira takođe može da snizi nivoe hemoglobina A1C za do 10 odsto, što je marker dugoročne kontrole šećera u krvi.
Međutim, dokazi su zasnovani na samo nekoliko studija, a potrebno je više istraživanja da bi se potvrdila ova zapažanja.
Vredi napomenuti da je većina recepata sa zlatnim mlekom zaslađena medom ili javorovim sirupom. Prednosti snižavanja šećera u krvi, ako ih ima, verovatno su prisutne samo kada se konzumiraju nezaslađene sorte.
Može smanjiti rizik od raka
Rak je bolest koju karakteriše nekontrolisani rast ćelija. Pored konvencionalnih tretmana, sve se više traže alternativni lekovi protiv raka. Zanimljivo je da neka istraživanja sugerišu da začini koji se koriste u zlatnom mleku mogu ponuditi neke prednosti u tom pogledu. Na primer, neke studije sprovedene u epruvetama pripisuju svojstva protiv raka 6-gingerolu, supstanci koja se nalazi u velikim količinama u sirovom đumbiru. Slično, laboratorijske studije i studije na životinjama izveštavaju da jedinjenja u cimetu mogu pomoći u smanjenju rasta ćelija raka.
Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, takođe može ubiti izolovane ćelije raka u epruveti i sprečiti rast novih krvnih sudova u tumorima, ograničavajući njihovu sposobnost širenja.
Ipak, dokazi o prednostima đumbira, cimeta i kurkumina u borbi protiv raka kod ljudi ostaju ograničeni. Štaviše, rezultati studije su oprečni i nejasno je koliko svakog sastojka treba da se konzumira da bi se eventualno postigle ove prednosti.
Ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva
U Indiji se zlatno mleko često koristi kao kućni lek protiv prehlade. U stvari, ovo žuto piće se reklamira zbog svojstava koja jačaju imunitet. Studije u epruvetama sugerišu da kurkumin ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji i borbi protiv infekcija.
Iako su rezultati studija u epruvetama obećavajući, trenutno nema dokaza da zlatno mleko smanjuje infekcije kod ljudi. Usto, jedinjenja u svežem đumbiru mogu inhibirati rast nekih bakterija. Ekstrakt đumbira može da se bori protiv humanog respiratornog sincicijalnog virusa (HRSV), uobičajenog uzroka respiratornih infekcija.
Slično, laboratorijske studije pokazuju da cinamaldehid, aktivno jedinjenje u cimetu, može sprečiti rast bakterija. Pored toga, može pomoći u lečenju infekcija respiratornog trakta uzrokovanih gljivicama.
Sastojci u zlatnom mleku takođe imaju snažna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva koja jačaju imuni sistem.
Đumbir i kurkuma mogu poboljšati varenje
Hronične smetnje u varenju, takođe poznate kao dispepsija, karakterišu bol i nelagodnost u gornjem delu stomaka. Odloženo pražnjenje želuca je potencijalni uzrok lošeg varenja. Đumbir, jedan od sastojaka koji se koristi u zlatnom mleku, može pomoći u ublažavanju ovog stanja tako što ubrzava pražnjenje stomaka kod ljudi koji pate od dispepsije.
Istraživanja dalje pokazuju da kurkuma, još jedan sastojak koji se koristi za pravljenje zlatnog mleka, može pomoći u smanjenju simptoma lošeg varenja. Kurkuma takođe može poboljšati varenje masti povećavajući proizvodnju žuči do 62 odsto. Konačno, studije pokazuju da kurkuma može pomoći u održavanju pravilnog varenja i sprečavanju napada kod osoba sa ulceroznim kolitisom, upalnim digestivnim poremećajem koji rezultira čirevima u crevima.
Kalcijum i vitamin D jačaju kosti
Zlatno mleko može doprineti izgradnji jakog skeleta. I kravlje i obogaćeno biljno mleko generalno su bogati kalcijumom i vitaminom D, hranljivim sastojcima neophodnim za izgradnju i održavanje jakih kostiju.
Ako je u našoj ishrani ima premalo kalcijuma, naš organizam počinje da uklanja kalcijum iz naših kostiju da bi održalo normalan nivo kalcijuma u krvi. Vremenom, to čini kosti slabim i krhkim, povećavajući rizik od bolesti kostiju – osteopenije i osteoporoze. Vitamin D doprinosi jačim kostima poboljšavajući sposobnost creva da apsorbuju kalcijum iz naše ishrane. Nizak nivo vitamina D u telu može stoga dovesti do slabih i krhkih kostiju, čak i ako je ishrana bogata kalcijumom.
Iako kravlje mleko prirodno sadrži kalcijum i često je obogaćeno vitaminom D, nisu sva biljna mleka bogata ovim hranljivim sastojcima. Ako biste radije pravili zlatno mleko koristeći biljno mleko, izaberite ono koje je obogaćeno i kalcijumom i vitaminom D da biste imali više koristi za jačanje kostiju.
Kako napraviti zlatno mleko
Zlatno mleko lako možemo da napravimo kod kuće. Za jednu šolju zlatnog mleka potrebni su sledeći sastojci:
- 1/2 šolje (120 ml) nezaslađenog mleka po vašem izboru
- 1 kašičica kurkume
- 1 mali komad izrendanog svežeg đumbira ili 1/2 kašičice đumbira u prahu
- 1/2 kašičice cimeta u prahu
- 1 prstohvat mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica meda ili javorovog sirupa (opciono)
Da biste napravili zlatno mleko pomešajte sve sastojke u malom loncu i stavite tečnost da proključa. Smanjite vatru i kuvajte oko 10 minuta ili dok ne postane mirisno i ukusno. Procedite napitak kroz finu cediljku u šolju i na vrh stavite prstohvat cimeta.
Zlatno mleko se takođe može napraviti unapred i čuvati u frižideru do pet dana. Samo ga pre konzumiranja ponovo zagrejte.