Tri prirodna napitka mogu da ublaže osećaj žarenja i pečenja u grudima
Gorušica ili žgaravica je osećaj žarenja ili pečenja iza grudne kosti koji nastaje kada se želučana kiselina vraća prema jednjaku. To nije bolest sama po sebi, već simptom, koji se najčešće dovodi u vezu sa gastroezofagealnim refluksom (GERB), težom ili masnom hranom, kiselom i začinjenom hranom, alkoholom, kafom, gaziranim pićima, pušenjem, trudnoćom ili ležanjem odmah nakon jela.
Simptome gorušice umiruju prirodni napici
Gorušica je posledica vraćanja kiselog želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka. Neprijatni simptomi zahvataju jednjak, a mogući su i bolovi u grudima koje pojedini pacijenti pogrešno tumače kao simptome srčanog udara. Pojačan je osećaj težine i nadimanja, kiselkast i gorak ukus u ustima, javlja se podrigivanje i osećaj pečenja u grlu, pritisak i bol iza grudne kosti. Stanje se leči pre svega promenom načina ishrane, lekovima koji mogu da se kupe u slobodnoj prodaji, ali i nekim prirodnim preparatima.
Pre nego se posegne za lekovima, gastroenterolozi preporučuju da se simptomi gorušice ublaže prvo prirodnim napicima pout čajeva. kao najdelotvorniji izdvajaju se:
1. Čaj od đumbira protiv gorušice i mučnine
Đumbir ima prirodna protivupalna svojstva i može da pomogne u smirivanju gastrointestinalnog trakta. Može da se konzumira kao čaj, da se dodaje smutijima ili koristiti u kuvanju, a istraživanja pokazuju da može da smanji učestalost i težinu epizoda gorušice. Studije pokazuju da umereni unos đumbira, u obliku čaja, dodatka ishrani ili u kuvanju, može da smanji proizvodnju želdačne kiseline i olakša neprijatne simptome. Ipak, kod uzimanja većih doza (od 500 do 2.000 mg dnevno) ponekad se javljaju nuspojave, pa se savetuje da se pre uzimanja posevetujete sa gastroenterologom.
2. Čaj od kamilice ublažava simptome žgaravice
Čaj od kamilice poznat je po umirujućem delovanju i može da pomogne u ublažavanju simptoma GERB, posebno ako se pije nakon poslednjeg obroka. Osim smanjenja gorušice, pomaže i kod grčeva, nadutosti i gasova. Nuspojave su retke, ali osobe alergične na biljke iz porodice Asteraceae trebalo bi da budu oprezne.
3. Čaj od sleza štiti sluzokožu želuca
Althaea officinalis L., poznatija kao slez, lekovita je biljka iz porodice slezovki (Malvaceae). U naučnoj literaturi dobro su dokumentovani njeno protivupalno i antioksidativno dejstvo. Isto tako, koren sleza (Althaea officinalis) sadrži polisaharide koji u dodiru s vodom stvaraju zaštitni sloj na sluzokoži želuca i jednjaka. Taj sloj smanjuje upalu i iritaciju i podstiče regeneraciju oštećenog tkiva. Najčešće se koristi kao čaj ili dodatak ishrani kod problema s probavom, uključujući gorušicu i čireve na želucu.
Iako čajevi mogu da ublaže simptome, oni ne leče osnovni uzrokGERB. Zbog toga, ako se gorušica često pojavljuje, traje duže od dve nedelje ili se pogoršava, potrebno je potražiti stručnu medicinsku pomoć.
(eKlinika.rs)
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.