Još se oporavljate od vraćanja sata unazad, probajete 5 začina koji mogu da vas razbude
Blagi metabolički podsticaj povećava telesnu temperaturu, srčani ritam i potrošnju kiseonika, usled čega je telu lakše da se suprotstavi pospanosti
Pospanost, loše raspoloženje, problemi sa koncentracijom, česte su tegobe u ovo doba godine. Sa prelaskom na zimsko računanje vremena dolazi do promena našeg unutrašnjeg telesnog sata (cirkadijalnog ritma) i daljeg poremećaja produkcije melatonina (hormona sna) i nivoa kortizola (hormona budnosti), zbog čega se i javljaju navedene tegobe. Manja izloženost dnevnoj svetlosti utiče na sintezu serotonina, zbog čega se mnoge osobe osećaju „usporeno“ i neraspoloženo u ovo doba godine. U nekim situacijama ovakve tegobe mogu da se kontrolišu određenim začinima.
Povećava telesnu temperaturu, srčani ritam i potrošnju kiseonika
Ljuta hrana koja sadrži kapsaicin, zadužen za ljut ukus, može u izvesnoj meri da ubrza metabolizam, cirkulaciju i potrošnju energije aktiviranjem termogeneze, to jest procesa proizvodnje toplote, kaže Hana Belšam, fiziolog i nutricionista.
Studija iz 2022. godine, koja je proučavala suplemente na bazi ekstrakta crvene papričice, potvrdila je ovaj efekat.
– Blagi metabolički podsticaj povećava telesnu temperaturu, srčani ritam i potrošnju kiseonika, usled čega je telu lakše da se suprotstavi pospanosti koja je česta dok se privikamo na tamnija i hladnija jutra – dodaje Belšam i napominje da kapsaicin može da utiče i na povećano lučenje endorfina, jednog od „hormona sreće“.
Dovoljno je nekoliko prstohvata
U isto vreme mogu da pomognu i začini poput kurkume i đumbira, koji imaju antiinflamatorna svojstva koja omogućavaju bolje funkcionisanje mozga i creva – organa bitnih za energiju i ravnotežu raspoloženja, dodaje Belšam.
Stručnjaci naglašavaju da ne moramo da konzumiramo velike količine začina da bi došlo do ovog efekta.
– Nekoliko prstohvata čilija, kajenskog bibera ili ljute paprike može da bude od koristi. I pored mnogo pozitivnih svojstava, preterana konzumacija ljutih začina može da iritira digestivni trakt, naročito kod osoba sa refluksom, sindromom nervoznih creva ili gastritisom – upozorava Belšam.
U slučaju da imamo neki od navedenih stomačnih problema, preporučuju se blaže varijante začina, kao što su kurkuma ili cimet, koji podržavaju metabolizam i smanjuju upalu bez opterećenja želuca. Savet je da ljuti začini budu dobro izbalansirani sa zdravim povrćem, nemasnim proteinima i integralnim žitaricama. U isto vreme bitno je da izbegavamo teške rafinisane ugljene hidrate, koji mogu da izazovu pad šećera u krvi i umor nakon obroka.
Koji začini su najbolji izbor u borbi protiv zimskog umora?
Čili i kajenski biber
Belšam objašnjava da su ovi začini bogati kapsaicinom, koji pojačava termogenezu i oksidaciju masti. Kapsaicin podstiče oslobađanje endorfina, jača energiju i cirkulaciju.
Đumbir
Sadrži gingerol i šogaol – jedinjenja koja olakšavaju varenje, smanjuju upale i poboljšavaju mentalnu budnost. Đumbir može pomoći i u smanjenju upala delujući na funkcije mitohondrija.
Kurkuma (sa crnim biberom)
Kurkumin, glavni sastojak kurkume, ima neuroprotektivna i antiinflamatorna svojstva. U kombinaciji sa crnim biberom apsorpcija kurkumina povećava se i do 20 puta, objašnjava Belšam. Kombinacija kurkume i crnog bibera, kako se veruje, jača kognitivne funkcije i omogućava bolje raspoloženje.
Cimet
Cimet je začin koji može da reguliše nivoe šećera u krvi i da spreči pad energije nakon obroka. Sadrži i polifenole bitne za metabolizam i kardiovaskularno zdravlje.
Paprika ili harisa
Paprika ili harisa (mešavina više ljutih začina) sadrže antioksidanse, kao što je karotenoid, koji smanjuje oksidativni stres, a pritom obogaćuju obrok raznovrsnim ukusima, smatra Belšam. Karotenoidi su pigmenti crvene, narandžaste i žute boje u biljkama, algama, gljivama i životinjama, a neke bakterije ih takođe proizvode. Deluju kao antioksidansi, to jest štite ćelije od delovanja slobodnih radikala i sprečavaju oksidativni stres koji se dovodi u vezu sa razvojem brojnih bolesti.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.