Naslovna / Zdravlje

Život sa sindromom nervoznih creva: Saveti za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života

Priredio/la: D. T.|15:00 - 24. 07. 2024.

Nije do kraja poznat mehanizam nastanka sindroma nervoznih creva, veruje se da je u pitanju kombinacija faktora koji na različite načine deluju

sindrom nervoznih creva Foto: Shutterstock

Sindrom nervoznih creva (iritabilni kolon) neprijatna je bolest praćena poremećajima u ritmu pražnjenja creva i bolovima u stomaku. Čest je zdravstveni problem i najzastupljeniji oblik oboljenja organa za varenje. Više je neugodna nego teška bolest i u bitnoj meri narušava kvalitet života. Nije do kraja jasno šta izaziva sindrom nervoznog creva, postoje razne teorije, ali kako stručnjaci kažu, nijedna nije do kraja kompletna.  Uočava se, ipak, da su česti uzroci ove bolesti pojačan nivo napetosti i stresa.

Kako se leči sindrom nervoznih creva?

Sindrom nervoznih creva ume da bude izazov za dijagnostiku, jer simptomi često mogu da „imitiraju“ simptome drugih bolesti digestivnog sistema. Simptomi su učestale stolice, konstipacija, nadutost, grčevi i gasovi. Lečenje se primarno bazira na ublažavanju primarnih simptoma pacijenta.

– Sindrom iritabilnog kolona čest je zdravstveni problem, jedan od vodećih uzroka izostajanja sa posla. Pacijenti, ipak, treba da znaju da se bolest može kontrolisati i da postoje različiti oblici lečenja, od promena načina života, izmena u ishrani, do određenih lekova – kaže gastroenterolog dr Eduardo Ruan iz Baptist Health Florida.

Bitno je postaviti preciznu dijagnozu

U slučaju neprijatnih simptoma kao što su neregularno pražnjenje creva, nadutost stomaka, gasovi, preporuka je da se potraži stručna pomoć – gastroenterologa.

Bitno je postaviti preciznu dijagnozu, koja će jasno da pravi razliku između sindroma nervoznih creva i mnogo ozbiljnijeg stanja zapaljenskih bolesti creva, koje se ispoljava kroz dva najčešća tipa – Kronovu bolest i ulcerozni kolitis.

– Odgovarajući način ishrane koji će obezbediti telu sve neophodne vitamine i minerale i istovremeno regulisati simptome sindroma nervoznih creva je kamen temeljac lečenja  – smatra dijetetičar Lucette Talamas.

Namirnice koje mogu da smetaju pacijentima

Talamas podseća da se stalno dopunjuju saznanja o delovanju crevnog mikrobioma na zdravlje. Pojedini stručnjaci savetuju pacijentima vođenje dnevnika ishrane i ograničavanje namirnica za koje primete da im smetaju, kao što su to neki alergeni ili namirnice koje uzrokuju upale.

Problem može da se javi posle upotrebe kafe, alkoholna pića, mlečnih proizvoda, jakih začina ili neke vrste ugljenih hidrata.

Koji faktori mogu da iskomplikuju sindrom nervoznih creva?

Nauci još nije do kraja poznat mehanizam nastanka sindroma nervoznih creva, veruje se da je u pitanju kombinacija faktora koji na različite načine deluju na ljude.

Prema pregledu američkih stručnjaka okupljenih oko Nacionalnog instituta za dijabetes, bolesti probave i bubrega simptome sindroma nervoznih creva mogu da prouzrokuju i dodatno iskomplikuju sleći faktori:

  • Stresni, teški događaji u detinjstvu, uključujući fizičko zlostavljanje
  • Mentalni poremećaji kao što su depresija, anksioznost
  • Bakterijske infekcije digestivnog trakta
  • Prekomerni razvoj bakterija u tankom crevu
  • Netolerancija ili preosetljivost na određene vrste namirnica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo