Naslovna / Prirodna medicina

Kurkuma se bori protiv artritisa, čisti jetru i žučnu kesu, a deluje i kad krene migrena

Priredio/la: M. R.|9:00 - 19. 06. 2021.

Zbog snažnog antiinflamatornog dejstva kurkuma se koristi u brojnim slučajevima izazvanih upalnim procesima u telu

kurkuma-začin-lek-zdravlje Kurkuma se preporučuje i kao deo terapije protiv depresije Foto: Shutterstock

Prah korena kurkume dobija se od biljke Curcuma Longa, vrste đumbira poreklom iz jugoistočne Azije. Kurkuminoidi iz ovog ploda imaju snažno antiinflamatorno i antioksidativno delovanje sa širokim spektrom upotrebe i vrlo malo neželjenih dejstava na naš organizam. Najjači efekat daće kombinacija kurkumina i crnog bibera (piperina) koja pojačava sposobnost apsorpcije i povećava efikasnost.

Pomoć kod artritisa i bolova u zglobovima

Jedna od najčešćih i najdelotvornijih upotreba ekstrakta kurkume je borba protiv nelagode zbog bolova u zglobovima i artritisa. Teški simptomi artritisa uključuju i ograničen opseg pokreta, ukočenost zglobova, oticanje i generalno smanjenu pokretljivost. Ovi simptomi vremenom mogu i da se pogoršaju, a ako se ne leče, mogu da dovedu i do trajnih oštećenja kostiju, ali i mišićnog tkiva kroz atrofiju i propadanje. Istraživanja pokazuju da kurkumin sprečava mnoge medijatore upale povezane sa reumatoidnim artritisom, psorijatičnim artritisom i razvojem osteoartritisa. Kurkuma konstantno utiče na smanjenje simptomatologije artritisa i može da posluži kao odličan deo komplementarnog tretmana za bolove u zglobovima.

Smanjuje hroničnu upalu

Zapaljenjem, naš imunološki sistem reaguje na spoljne uticaje, bolesti koje ga napadaju ili mu prete. Upaljena područja često oteknu, pocrvene ili postanu bolna, i zbog njih se podiže telesna temperatura. Iako je ovo zdrava i normalna telesna reakcija, imuni sistem nekada dođe u disbalans i ne odreaguje adekvatno, a ako upala postane hronično stanje, to može dovesti do značajnih zdravstvenih problema. Mnoga ispitivanja pokazala su antiinflamatorna svojstva kurkumina koja utiču na ključne inflamatorne (zapaljenske) markere u telu. Antioksidativna svojstva kurkume takođe pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, procesa povezanog sa upalama niskog stepena.

Kad bole leđa…

Hronični bolovi u leđima često su posledica nekih drugih, osnovnih problema, uključujući išijas, diskus – hernije ili probleme sa kičmom. Iako kurkuma nije direktan lek za ova stanja, pokazala je potencijal u kontroli i ublažavanju bolova u gornjem i donjem delu leđa, utičući na upalu i smanjujući oštećenja od razgradnje slobodnih radikala.

Pomaže kod mršavljenja

Gojaznost može da dovede do više različitih zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa, bolesti srca, moždanog udara i drugih. Više ispitivanja pokazalo je da kurkumin doprinosi boljim metaboličkim procesima, pomažući u stabilizaciji metabolizma i boljem upravljanju faktora težine. Kurkuma povećava osetljivost na insulin, reguliše metabolizam lipida i utiče na masti učestvujući u višestrukim procesima odgovornim za rast masnog tkiva i naslaga.

Poboljšava zdravlje i izgled kože

Naša koža je najveći organ i najvažniji zaštitni sloj našeg tela. Koža nas čuva od štetnih mikroba i doprinosi regulaciji naše unutrašnje telesne temperature. Kada se imunitet poremeti, dolazi do neželjenih stanja na koži koja zahtevaju lečenje poput hroničnih akni, ekcema i psorijaze.

Mnogi koriste prah kurkume za pravljenje maski za lice, pasta i drugih vrsta preparata za bolje zdravlje, izgled i zarastanje kože. Istraživači su potvrdili da kurkumin smanjuje oksidativni stres koji je u direktnoj vezi sa upalnim stanjima kože. Takođe, pojačava sintezu kolagena i značajno ubrzava obnavljanje tkiva.

Prirodno sredstvo za razređivanje krvi

Krvni ugrušci se javljaju kada se krvne ćelije zvane trombociti „lepe“ za određena mesta u krvnim sudovima. Ova pojava je normalna funkcija tela jer bi bez zgrušavanja došlo do prekomernog oticanja krvi. Međutim, ponekad dolazi do određenih zdravstvena stanja koja zahtevaju kako jače zgrušnjavanje, tako i razređivanje krvi.

Neki sastojci kurkumina pokazali su potencijal kao antikoagulanti (sredstvo za razređivanje krvi) pod određenim uslovima. Ekstrakt kurkume utiče na nekoliko faza procesa koagulacije, uključujući trombozu (lokalno zgrušavanje krvi) i hemostazu (zaustavljanje krvotoka). Za potvrđivanje efikasnosti potrebno je više kliničkih studija.

Kako kurkumin utiče na hronične bolesti

Snažna antioksidativna svojstva verovatno su najveća prednost kurkume. Kurkumin je pokazao sposobnost da pojača funkciju imunog sistema i štiti od bolesti direktnim inhibiranjem oštećenja slobodnih radikala i smanjenjem oksidativnog stresa. Kod pacijenata sa rakom otkriveno je može selektivno da „cilja“ ćelije raka i da utiče na sprečavanje rast tumora, kao i da pomogne u smanjenju upala i ublaži bolove od hemoterapije. U slučaju dijabetesa tipa 2, kurkumin može da utiče senzibilizaciju insulina i na smanjenje nivoa glukoze, istovremeno poboljšavajući regulaciju glikemije. Stabilizacija krvnog pritiska i sprečavanje hipertenzije neka su od stanja u kojima se kurkuma najčešće koristi. Dodatak kurkume ishrani jedan je od načina za sprečavanje demencije i Alchajmerove bolesti. Kurkuminoidi mogu da pomognu u smanjenju nakupljanja beta-amiloidnih plakova na mozgu i smanjenju neuroinflamacije, što su dva ključna biomarkera povezana sa razvojem Alchajmerove bolesti. Klinička ispitivanja su zaključila da kurkuma može da pomogne u snižavanju nivoa triglicerida i holesterola utičući na lipidni profil u krvi. Postoje neki dokazi da kurkumin ima i antigljivična svojstva i da sa umerenim uspehom smanjiti prekomerni rast kandide i kao i drugih gljivičnih infekcija.

Kurkuma, crni biber

Najjače dejstvo kurkumin postiže u kombinaciji sa crnim biberom Foto: Shutterstock

Zapaljenske bolesti creva, Parkinsonova bolest i oboljenja štitine žlezde

Kurkumin u prahu pokazao je potencijal za smanjenje težine zapaljenskih bolesti creva i ublažavanje simptoma kao što su bol u stomaku, nadimanje i zatvor. Trenutno ne postoji identifikovani lek za fibromialgiju i sindrom hroničnog umora, ali postoje načini za kontrolu i ublažavanje simptoma i pojave bolesti kroz uticaj na mišićno-skeletnog bol inhibiranjem inflamatornih puteva i smanjenjem oksidativnog stresa. Ovaj sastojak pokazuje i značajne neuroprotektivne prednosti u prevenciji Parkinsonove bolesti, pomažući u smanjenju neurotoksičnosti i oksidativnog stresa povezanih sa napredovanjem bolesti i smanjujući drhtanje, rigidnost mišića i posturalnu nestabilnost.

Jedinstvena sposobnost kurkumina da se bori protiv upala, smanji prekomerni rast bakterija i bori se protiv slobodnih radikala, pomaže i održavanju zdravlja štitne žlezde u čijim neprijatnim simptomima su efikasne kapsule kurkume.

Bolja funkcija mozga

Poboljšanje ukupnog mentalnog zdravlja i kognitivnih funkcija takođe su važne manifestacije korišćenja kurkume. Istraživanja pokazuju da kurkumin pojačava sintezu DHA kiselina što je presudno za zdravlje mozga. Antioksidanti takođe mogu da poboljšaju kogniciju i da povećaju neuroplastičnost – sposobnost mozga da stvara nove sinaptičke veze.

Smanjuje anksioznost i depresiju

Neka klinička ispitivanja pokazala su da ekstrakt kurkume može da utiče na bolju ravnotežu neurotransmitera u mozgu i da kurkumin ima antidepresivni i anksiolitički efekat zahvaljujući svojoj sposobnosti da reguliše nivo serotonina i dopamina. Zbog toga se preporučuje kao deo komplementarne terapije protiv depresije.

Protiv alergija i astme

Kada naš imuni sistem identifikuje supstancu ili uticaj sredine kao štetne za telo i preterano reaguje na njih, dolazi do alergije. Tokom alergijske reakcije, organizam proizvodi antitela koja reaguju na alergene, što na kraju dovodi do ispoljavanja simptoma kakvi su kašalj, kijanje, svrab itd. Protivupalno dejstvo kurkume u prahu može da pomogne u borbi protiv mnogih simptoma povezanih sa alergijama i da smanji verovatnoću za napad astme. Istraživanja sugerišu da dodatak kurkumina može smanjiti kijanje, začepljenje i curenja iz nosa koji prate polensku groznicu.

Dodatak detoksikaciji jetre

Čišćenje jetre podrazumeva uklanjanje toksina iz krvi i metabolizaciju hranljivih sastojaka kako bi se osiguralo da naše telo dobije ono što mu treba. Zamislite jetru kao centralni sistem filtracije u telu. Zdrava jetra je izuzetno važna za optimalno fizičko i mentalno zdravlje. Ispitivanja su pokazala sposobnost kurkumina da smanji štetu nanetu jetri supstancama koje u nju dolaze prekidajući i upalne puteve. Takođe, kurkumin stimuliše proizvodnju i oslobađanje žuči iz žučne kese, pomažući u uklanjanju neželjenih toksina iz tela.

Pomoć kod glavobolje i migrene

Ogroman bol i nelagodnost uključujući stres, umor, nedovoljno sna, upale, loše držanje tela, napetost vrata i druge pojave, pratioci su migrene i drugih vrsta glavobolja. Upotreba kurkumina je pokazala veliki potencijal u lečenju zbog njegovih antiinflamatornih i antioksidativnih svojstva. Tačni mehanizmi delovanja nisu dovoljno ispitani, ali izgleda da kurkuma može da utiče na smanjenje bola i da direktno inhibira oksidativni stres u telu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo