Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Širenje karcinoma po telu signalizira jedna tipična vrsta bola

Priredio/la: I. V.
11:00 - 19. 09. 2022.

Čovek oboleo od raka može da oseti razne vrste bolova, od kojih su neki izazvani  raspadanjem živih tkiva koje čine ljudski skelet

širenje karcinoma Širenje karcinoma pankreasa po ostatku tela prepoznaje so nagrizajućem bolu Foto: Shutterstock

Širenje karcinoma od primarnog tumora po ostatku telu, pre svega raka pankreasa, pacijent, koji je već oboleo od ove bolesti, osetiće po tipičnoj vrsti bola. Taj bol stručnjaci opisuju kao „nagrizajući“, bol koji čovek oseća kao da mu nešto nagriza utrobu. „Nagrizući“ bol treba shvatiti kao znak za uzbunu, kažu onklozi, jer to znači da se tumor već proširio na druge delove tela.

Širenje karcinoma ljudi doživljavaju kao nagrizanje u telu

Kada se pomisli na rak pankreasa, naš um nas vodi pravo do gornjeg dela stomaka, kažu stručnjaci. Međutim, simptomi koji ukazuju na širenje tumora mogu da se pojave i na drugim lokacijama. Onkolozi navode da dok se rak pankreasa pojavljuje u dugoj, ravnoj žlezdi iza želuca, on može da se proširiti i na druge delove našeg tela. Ova vrsta raka, koja je napredovala na drugu lokaciju, poznata je kao uznapredovali rak pankreasa, navode stručnjaci iz Cancer Research UK. Znaci širenja ovog tumora, kako ističu, mogu da budu potpuno isti kao i rak pankreasa, koji nije uznapredovao.

Simptomi uznapredovalog raka zavise od toga gde su sve ćelije otputovale po telu

Međutim, širenje karcinoma može da uključi i druge simptome, u zavisnosti od toga gde su kancerogene ćelije putovale. Jedan znak širenja tumora u kostima je bol. Ovaj bol karakteriše to što je neprekidan i često se opisuje kao „nagrizajući“. Bolovi u kostima, po rečima stručnjaka, izazvani su  raspadanjem živih tkiva koje čine ljudski skelet.

Jedna specifična oblast, koja može da bude pod velikim udarom su naša leđa. Prema objašnjenju istraživača, kancerogeni bol u leđima traje čak i kada se čovek odmara. Štaviše, bol u leđima nije povezan samo sa uznapredovalim rakom pankreasa, jer naučnici napominju da se ovaj simptom može pojaviti i u fazi kada se tumor nije proširio, ali se dešavaju drugi procesi u telu. Bol u leđima, podsećaju, može da se pogorša kada oboleli jede ili leži, a može da se ublaži ako se čovek nagne napred.

Osim bola u kostima, drugi znaci širenja karcinoma su:

  • Slabije kosti koje se lakše lome
  • Povišen kalcijum u krvi (hiperkalcemija), što može da izazove dehidraciju, konfuziju, mučninu, bol u stomaku (abdominalnom) i zatvor
  • Nizak nivo krvnih zrnaca – krvne ćelije se stvaraju u koštanoj srži i mogu biti potisnute ćelijama raka, uzrokujući anemiju, povećan rizik od infekcije, modrice i krvarenje.
    Iako ovi znaci ne garantuju da neko ima rak pankreasa, važno je proveriti ih.

TEME:
Milica
20:06, 19. 09. 2022. Odgovori

Imam rak koji su mi ustanovili u februaru,operisala sam dojku,jetru,sada se to prosirilo na jajnike.Lekar gde se lecim kaze da je na jednom mestu i da se moze uraditi neko spaljivanje bez da se jajnici izvade.Koji je vas savet?

Nenad Nikolic
23:45, 19. 09. 2022. Odgovori

Ja imam slicne bolove sto ste opisali na portalu medjutim radio sam abdomen stomaka pankres u redu i svi ostali organi ostalo mi da idem kod gastrologa medjutim ja imam neke povremene bolove u malom obimu a i malo sam gojazan a parametri krvi nisu bas dobri imam i cir na zelucu da li je spoljasnji ili unutrasnji neznam jos otkriven mi je 2019.kada sam operisao kicmu i zucna kesa mi je ostranjena 2010. Imam utisak da sam podujen a ne jedem mnogo molim vas dajte mi savet sta dalje ja sam iz vranja.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend