Naslovna / Zdravlje

Širenje karcinoma po telu signalizira jedna tipična vrsta bola

Priredio/la: I. V. |11:00 - 19. 09. 2022.

Čovek oboleo od raka može da oseti razne vrste bolova, od kojih su neki izazvani  raspadanjem živih tkiva koje čine ljudski skelet

širenje karcinoma Širenje karcinoma pankreasa po ostatku tela prepoznaje so nagrizajućem bolu Foto: Shutterstock

Širenje karcinoma od primarnog tumora po ostatku tela, pre svega raka pankreasa, pacijent, koji je već oboleo od ove bolesti, osetiće po tipičnoj vrsti bola. Taj bol stručnjaci opisuju kao „nagrizajući“, bol koji čovek oseća kao da mu nešto nagriza utrobu. „Nagrizući“ bol treba shvatiti kao znak za uzbunu, kažu onkolozi, jer to znači da se tumor već proširio na druge delove tela.

Širenje karcinoma ljudi doživljavaju kao nagrizanje u telu

Kada se pomisli na rak pankreasa, naš um nas vodi pravo do gornjeg dela stomaka, kažu stručnjaci. Međutim, simptomi koji ukazuju na širenje tumora mogu da se pojave i na drugim lokacijama. Onkolozi navode da dok se rak pankreasa pojavljuje u dugoj, ravnoj žlezdi iza želuca, on može da se proširiti i na ostale delove našeg tela. Ova vrsta raka, koja je napredovala na drugu lokaciju, poznata je kao uznapredovali rak pankreasa, navode stručnjaci iz Cancer Research UK. Znaci širenja ovog tumora, kako ističu, mogu da budu potpuno isti kao i rak pankreasa, koji nije uznapredovao.

Simptomi uznapredovalog raka zavise od toga gde su sve ćelije otputovale po telu

Međutim, širenje karcinoma može da uključi i druge simptome, u zavisnosti od toga gde su kancerogene ćelije putovale. Jedan znak širenja tumora u kostima je bol. Ovaj bol karakteriše to što je neprekidan i često se opisuje kao „nagrizajući“. Bolovi u kostima, po rečima stručnjaka, izazvani su  raspadanjem živih tkiva koje čine ljudski skelet.

Jedna specifična oblast, koja može da bude pod velikim udarom su naša leđa. Prema objašnjenju istraživača, kancerogeni bol u leđima traje čak i kada se čovek odmara. Štaviše, bol u leđima nema veze samo sa uznapredovalim rakom pankreasa, jer naučnici napominju da se ovaj simptom može pojaviti i u fazi kada se tumor nije proširio, ali se dešavaju drugi procesi u telu. Bol u leđima, podsećaju, može da se pogorša kada oboleli jede ili leži, a može da se ublaži ako se čovek nagne napred.

Osim bola u kostima, drugi znaci širenja karcinoma su:

  • Slabije kosti koje se lakše lome
  • Povišen kalcijum u krvi (hiperkalcemija), što može da izazove dehidraciju, konfuziju, mučninu, bol u stomaku (abdominalnom) i zatvor
  • Nizak nivo krvnih zrnaca – krvne ćelije se stvaraju u koštanoj srži i mogu biti potisnute ćelijama raka, uzrokujući anemiju, povećan rizik od infekcije, modrice i krvarenje.
    Iako ovi znaci ne garantuju da neko ima rak pankreasa, važno je proveriti ih.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milica
20:06, 19. 09. 2022.
Odgovori

Imam rak koji su mi ustanovili u februaru,operisala sam dojku,jetru,sada se to prosirilo na jajnike.Lekar gde se lecim kaze da je na jednom mestu i da se moze uraditi neko spaljivanje bez da se jajnici izvade.Koji je vas savet?

naivna
19:55, 22. 09. 2022.
Odgovori

Milice, izvinjavam se, tebi namenjen komentar je greskom otisao Nenadu. Jos jednom izvini i zelim Ti dobro zdravlje i uspeh sa operacijama.

Nenad Nikolic
23:45, 19. 09. 2022.
Odgovori

Ja imam slicne bolove sto ste opisali na portalu medjutim radio sam abdomen stomaka pankres u redu i svi ostali organi ostalo mi da idem kod gastrologa medjutim ja imam neke povremene bolove u malom obimu a i malo sam gojazan a parametri krvi nisu bas dobri imam i cir na zelucu da li je spoljasnji ili unutrasnji neznam jos otkriven mi je 2019.kada sam operisao kicmu i zucna kesa mi je ostranjena 2010. Imam utisak da sam podujen a ne jedem mnogo molim vas dajte mi savet sta dalje ja sam iz vranja.

naivna
19:49, 22. 09. 2022.
Odgovori

Izvadi oba jajnika, celije raka se sire putem krvi, kada si dojku operisala trebalo je da se odstrane i jajnici i zlezde ispod pazuha jer je to sve povezano bioloskim funkcijama. Spasavaj zivot.

Fahrija
7:12, 20. 09. 2022.
Odgovori

S obzirom na to šta smo sve preživeli za ovih 35 i po godina neprekidnog terora, pravo je čudo kako smo uopšte živi.

Radmila
10:24, 20. 09. 2022.
Odgovori

Prvi simptom kod karcinoma pankreasa je osip na koži i svrab. Znak da Penkreas ne funkcioniše kako treba. Moj otac je preminuo od kancera Pankreasa.

Nane
21:11, 20. 09. 2022.
Odgovori

Otac zna da ima rak u debelo crevo, dok lekaru ustanovili i pluca … 4 stehen. On jede dosta ,lepo se oseca i isao ma prvi hemoterapiju ,stolicu ima vec 3 4 meseca krvavu .. Dali postoje operacije- lek …

Danijelpanic79@gmaill.com
22:24, 20. 09. 2022.
Odgovori

Otac mi ima tumor odma iza pankreasa veličine 15cm na 3,5 cm.. kazu da je uhvatio i rep pankreasa…sad je u nisu u urgentnom centru…treba da mu rade biopsiju… plasim se da ga ne otpuste iz bolnice da ga ne operisu …molim mišljenje vase šta da radim

Ranko
5:51, 21. 09. 2022.
Odgovori

Lekar na televiziji je poručio:ne razumem onoga ko je doživeo upalu pankreasa, a nije operisao žučnu kesu. Nisam razumeo ali mi se to usadilo u mozak i prvom prilikom sam odstranio kesu. Hvala bogu, 22 godine se nije ponovilo.

Boki
0:53, 19. 11. 2022.
Odgovori

Bolovi u donjem delu kičme, karlici i ‘repnom’ delu sa zadnje strane kičme – obavezna HITNA poseta urologu, magnetna rezon.abdomena i analiza krvi, biohemija sa PSA (tumor markeri). Podmukla i opasna bolest, ugrožen život i neizvesno lečenje, svaki treći muškarac starosti preko 50 god, je potencijalno ugrožen. Preventivni pregled prostate na svaku 12 (6) meseci, obavezna poseta lekaru vam bukvalno spasava Život!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo