Naslovna / Zdravlje

Potkožne kvržice – na kom delu tela se najčešće javljaju i na šta ukazuju

Priredio/la: I. V. |17:00 - 09. 07. 2022.

Svako od nas trebalo bi da stekne naviku da sam pregleda pazuhe, grudi ili testise kako bi znali šta je normalno, a šta nije. Tako se najlakše otkrivaju novoizrasle kvržice koje mogu da ukažu na karcinom

kvržice Svako od nas trebalo bi da stekne naviku da sam pregleda pazuhe, grudi ili testise Foto: Shutterstock

Potkožne kvržice su najčešće bezopasne, iako je zabrinjavajuće svako saznanje da su se pojavile, ali, nekada mogu i da ukažu i na razvoj ozbiljne bolesti. Lekari poručuju da nije svaka kvržica razlog za uzbunu. Međutim, ukoliko potkožna kvržica ne prođe posle dve nedelje otkako se pojavila, to je razlog zbog kog je neophodno otići na lekarski pregled. Upravo zbog toga je važno redovno proveravati svoje telo i redovno se pregledati kako bi se brzo uočile sve nove promene ili kvržice. Preporuka lekara je da svako od nas treba da stekne naviku da sam pregleda svoje pazuhe, grudi ili testise kako bi znali šta je „normalno“, a šta nije.

Koja je razlika između benigne i kancerozne kvržice?

Nekancerogene ili benigne kvržice ne bi trebalo da nas brinu, a na oko i dodir izgledaju ovako:

  • Meke su
  • Nalaze se u površinskom ili masnom sloju kože
  • „Kreću“ se/pokretne su na dodir.

S druge strane, postoje neke karakteristike koje čine kvržice posebno zabrinjavajućim i koje bi trebalo da pregleda lekar:

  • Čvrste su i bezbolne
  • Ne pomeraju se i fiksirane su za kožu ili tkivo
  • Vidno se povećavaju.

Uvek posetite lekara ako imate kvržicu koja:

  • Raste u veličini
  • Bolna je, crvena ili vruća na dodir
  • Čvrsta je i ne pomera se
  • Raste ponovo nakon uklanjanja.

Koji su najčešći uzroci zbog kojih se javljaju kvržice?

Kvržice i otekline mogu se da pojave bilo gde na našem telu. Neke kvržice su specifične za jedno mesto, dok druge mogu da se pojave na mnogo različitih delova tela. Uobičajeni primeri su:

Lipoma – benigna masna kvržica, koja je glatka, meka i može da se zgnječi na dodir
Bradavice – male, meke, mesnate izrasline na koži
Cista – kvržica ispunjena tečnošću ispod površine kože, koja se pomera kada je dodirnete
Apsces kože – tvrda, bolna kvržica koja može biti crvena i vruća na dodir. Apscesi kože obično sadrže gnoj i znak su infekcije.

Kvržice se najčešće javljaju na grudima i još nekim delovima tela

Najkritičniji delovi tela na kojima se kvržice pojavljuju su grudi, pazuh, prepone, testisi, vrat, ruke, zglobovi i zadnjica.

Važno je zapamtiti da su kvržice na dojkama česte i kod muškaraca i kod žena i da većina njih nije uzrokovana rakom dojke, iako se odmah na njega pomisli. Moguće je da je u pitanju fibroadenom – benigna kvržica dojke, koja se sastoji od fibroznog tkiva i tkiva žlezde. Takođe, može da bude i cista. Ciste na dojkama su uobičajene kvržice na dojkama, koje se prirodno razvijaju kako se dojke menjaju sa godinama zbog promena u nivou hormona. Fibroadenomi su glatke kvržice, koje lako mogu da se pomeraju ispod kože kada se pritisnu pa je ljudima, koji imaju fibrocistične dojke, teško da primete novu kvržicu. Ciste dojke mogu biti meke ili tvrde i mogu da variraju u veličini. Obično su ovalne ili okrugle i mogu brzo da se razviju bilo gde u grudima. Povremeno mogu da budu neprijatne, pa čak i vrlo bolne.

Kvržice raka dojke su često tvrde i bezbolne (iako neke mogu da budu bolne), nepravilnog oblika i različite od okolnog tkiva dojke. Preporuka je da se jednom mesečno proveravaju grudi kako bi se žena upoznala kako obično izgledaju i šta osećaju pod prstima. Ukolioko žena primeti bilo šta neuobičajeno, treba da zakaže pregled, jer bilo koju kvržicu na dojci treba da pregleda lekar.

Otečene žlezde najčešće izazivaju kvržice na vratu i pazuhu

Najčešći uzrok kvržica na vratu ili pazuhu su otečene žlezde (ili limfni čvorovi) poznate kao limfadenopatija. Otečene žlezde često su uzrokovane blagim infekcijama poput prehlade, upale grla i tonzilitisa. Ređe, žlezde mogu da oteknu zbog stanja, kao što su reumatoidni artritis ili rak. Ostale kvržice na vratu mogu da budu razlog gušavosti, što je abnormalno oticanje štitne žlezde. Gušavost izaziva pojavu kvržice na prednjem delu vrata. Veličina strume može da  varira i može da se pomera gore-dole kada osoba guta. Otečene žlezde su vrlo osetljive, bolne kvržice sa obe strane vrata, ispod vilice ili pazuha. Ozbiljnija stanja mogu da dovedu  do toga da žlezde postanu veoma tvrde i bezbolne. Vrat i pazuhe treba otprilike pregledati jednom mesečno, a preporučuje se u isto vreme kada se pregledaju dojke.

Promene na testisima mogu da ukažu na rane znake karcinoma

Kvržice i otekline u testisima mogu da imaju različite uzroke. To mogu da budu  bezopasne kvržice, kao što su ciste ispunjene tečnoću ili otečene vene koje se nazivaju varikokele. Ali, ponekad su znak ozbiljnog problema kao što je rak testisa. Testisi normalno treba budu bez ikakvih izbočina ili kvržica, a najbolje je da se proveravaju svakog meseca, kako bi se muškarac  upoznao sa njihovim normalnim oblikom i veličinom. Ali, u suprotnom kvržice mogu da ukažu na karcinom testisa. Rani znaci raka testisa su:

  • Tvrda kvržica na testisu
  • Povećanje ili oticanje testisa
  • Testis koji je čvršći nego obično.

Genitalne bradavice, vene i otečene žlezde izazvaju promene na preponama

Uobičajeni uzroci pojave kvržice u predelu prepona su otečene žlezde, proširena vena poznata kao saphena varix, i polno prenosive infekcije poput genitalnih bradavica. Kila se takođe može pojaviti u predelu prepona. Kvržice nastale zbog kile se često mogu gurnuti nazad ili nestaju kada čovek legne. Pojavljuju se i zbog kašljanja ili naprezanja, a povremeno mogu da postanu bolne.

Ganglijske ciste su benigne kvržice na rukama i zglobovima

Ganglijske ciste su benigne kvržice koje se razvijaju duž tetiva ili zglobova ruku. Mogu se javiti kod ljudi koji imaju osteoartritis ili koji su ranije imali povrede zglobova ili tetiva. Ganglijske ciste su okrugle ili ovalne i ispunjene su tečnošću nalik na žele. Mogu da budu kao mali, čvrsti vodeni balon, a čim je primetite potrebno je javiti se prvo lekaru opšte prakse.

Hemoroidi mogu da budu uzrok pojave kvržica

Kvržica oko ili unutar čmara može da bude posledica hemoroida. Vene mogu da se rastegnuti pod pritiskom, uzrokujući izbočine i otoke, pri čemu se stvaraju male, okrugle grudvice. Ovo stanje može da bude uzrokovano naprezanjem tokom pražnjenja creva, zatvorom ili dijarejom, trudnoćom i podizanjem teških tereta. Kvržica takođe može da bude uzrokovana rektalnim prolapsom, kada deo tkiva unutrašnjosti čmara viri iz anusa, podsećaju lekari. Ovaj slučaj zahteva obavezan pregled kako bi se isključilo nešto ozbiljnije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slađana
14:38, 11. 07. 2022.
Odgovori

Kako se leči.Mom uniju se pojavilo na zglobu leve šake.Kafa savije ruku onda se vidi.Ne boli ga.Da li će nestati vremenom,neznan šta da radim.pozdrav

Marina
17:23, 26. 12. 2023.
Odgovori

Dobro vece!imam po skoro celom telu cvorice.Neke kako kazu neufibrone dali imate mozda nesto za to.pozrav

Nikolina
10:41, 17. 03. 2024.
Odgovori

Pre nekoliko dana su mi se pojavile dve potkozne kvrzice. Veca i manja oko zgloba leve ruke. Na dodir su meke i malo bolne. Sta je to?

Pop
4:29, 21. 03. 2024.
Odgovori

Ništa.,zdrav i nježan organizam se održava smjesom i aktivnim uživanjem u hrani..

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo