Naslovna / Zdravlje

Kvržice i izrasline na telu – razlika između bezopasnih i kancerogenih

Priredio/la: I. V. |8:50 - 01. 06. 2022.

Svaku izraslinu ili kvržicu na telu treba pratiti, i ako dostigne određene dimenzije, menja izgled, boju i osećaj pri dodiru, neophodno je javiti se lekaru

kvržice i izrasline na telu Krvržice na telu treba pratiti kako se ne bi pretvorile u teško oboljenje Foto: Shutterstock

Kvržice i izrasline na telu uvek izazivaju zabrinost, pre svega zbog toga što u nekim slučajevima mogu da budu simptom pojave karcinoma. Ali, ne bi svaka kvržica trebalo da izaziva zabrinutost, niti je vredna gubitka sna, jer, kako navode stručnjaci, dobra vest je da je većina tih grudvica bezopasna s obzirom na to da brojna kožna ili medicinska stanja mogu da uzrokuju pojavu kvržica na površini ili neposredno ispod kože. Kada kvržice postanu veće od loptice za golf, na primer, ili postaju sve veće, ili su bolne bez obzira na njihovu lokaciju, obavezna je lekarska pomoć.  

Kvržice koje nisu razlog za zabrinutost

Kvržice koje nisu razlog za zabrinutost, odnosno nisu tako ozbiljne, imaju neke karakteristike:

  • Meke su
  • Pokretne su, što znači da mogu da se kreću i menjaju oblik kada ih dodirnemo
  • Nalaze se u površinskom ili masnom sloju kože
  • Rastu i postaju bolne tokom fizičke aktivnosti, a veličina im se smanjuje tokom odmora.

Kvržice koje imaju veze sa vežbanjem

Lekari naglašavaju da je jedan od glavnih pokazatelja da li pojava kvržice može da se dovede u vezu sa specifičnom traumom ili aktivnošću. Sportisti svih nivoa doživljavaju, na primer, povremene udarce kao rezultat vežbanja, treninga, takmičenja ili druge fizičke aktivnosti. U tom slučaju, preporučuje se da se sledi osnovni RICE metod: mirovanje, led, kompresija i elevacija (podizanje). Ako se vremenom kvržica ili otok popravi, to je ohrabrujući znak da je bezopasan i nema razloga za brigu, ističu lekari.

Ciste su česta posledica izraslina

Jedno od najčešćih stanja koje izazivaju kvržice, izrasline ili otok su ciste. Neke uobičajene ciste, kao što je Bekerova cista, stvaraju ispupčenje ispunjeno tečnošću, koje se formira iza kolena i ganglijske ciste. Ovo su zaobljene kvržice ispunjene tečnošću nalik želeu, koja se može razviti na tetivama i zglobovima.

Kada zbog kvržice treba posetiti doktora?

U retkim slučajevima, neobjašnjiva kvržica, izraslina ili otok mogu da budu znak ozbiljnijeg problema koji se dešava ispod kože. Izbočine koje su kancerogene su obično velike, tvrde, bezbolne na dodir i pojavljuju se spontano. Masa postepeno raste tokom nedelja i meseci. Kancerozne kvržice, koje se mogu osetiti sa spoljašnje strane tela, mogu da se pojave u dojkama, testisima ili na vratu, ali i na rukama i na nogama.

Sarkom mekog tkiva odraslih

Jedna vrsta kancerozne kvržice, koja se može formirati skoro bilo gde u telu, naziva se sarkom mekog tkiva odraslih. Meka tkiva su mišići, tetive (trake vlakana koje povezuju mišiće sa kostima), masno tkivo, krvni sudovi, limfni sudovi, nervi i tkiva oko zglobova. Najčešće se sarkom mekog tkiva kod odraslih razvija u nogama, rukama, grudima ili u predelu iza abdomena, koji se zove retroperitoneum.

Sarkom mekog tkiva odraslih je bolest u kojoj se maligne ćelije formiraju u mekim tkivima tela. U ranim fazama retko izaziva simptome, jer se tumori često nalaze duboko u tkivu. Sarkomi mekog tkiva mogu da narastu i da budu prilično veliki, pre nego što izazovu simptome, jer su često usađeni duboko u telo. Sarkomi mekog tkiva najčešće se osećaju kao mase ili kvrge i mogu da budu bolne. Ako se tumor nalazi u abdomenu, može da izazove mučninu ili osećaj nadutosti, kao i bol. Onkolozi navode da je odrasli sarkom mekih tkiva retkost. Među odraslima, on predstavlja manje od 1 odsto svih karcinoma.

Drugi uzroci koji izazvaju kvržice na telu

Druga stanja takođe mogu da izazvu otok, koji dovodi do novih kvržica. Iako ovo možda nije povezano sa hitnim stanjem, treba ih pratiti i razgovarati sa svojim lekarom:

  • Tendinitis
  • Otečeni limfni čvorovi, posebno kada su praćeni upalom ili infekcijom
  • Reumatoidni artritis.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Katarina Vlaščić
21:55, 01. 06. 2022.
Odgovori

2007 sam imala operaciju meningeoma Dg.Dobroćudni tumor moždanice, nakon 13godina tj .2020 reoperacija istog
Sada ponovo raste imam na temelju glave tri mala čvorića, koji treba pratiti na 6 meseci
Možda će pokušati x nožem zaustaviti da dalje raste
Bojim se 😰 jer neznam koji će biti krajnji ishod

Dragan
15:56, 04. 07. 2023.
Odgovori

Sa leve strane trbuha, pojavila mi se izraslina širine 8 X 6 mm. Tvrda većim delom ispod kože. Vidljivi deo je nalik na čir sa hrapavim vrhom. Ne boli, ne svrbi. Miruje od kada sam je primetio oko desetak dana.

stevan
20:11, 01. 09. 2023.
Odgovori

dobar dan ili dobro vece imam izraslinu ispod desne lopatice mala tvrda al u zadnje vreme me pocelo paralisati bol bol traje par sekundi i bol je kao da nozem secivom sece se meso probao sam mislim otac da stisne ali nece da pukne u odredjenim satima ne stalno mi se pojavi taj bol

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo