Naslovna / Zdravlje

Bakerova cista može da napravi ozbiljan zdravstveni problem kada pukne

Priredio/la: D.T.|17:00 - 11. 07. 2021.

Oko 80 odsto Bakerovih cista koje puknu nemaju simptome, ali ako se ponovo vrate, neophodan je hirurški zahvat

bakerova cista-cista na kolenu-pucanje ciste Ponekad se Bakerova cista vraća posle izlečenja, a u takvim situacijama moguć je i operativni zahvat Foto: Shutterstock

Bakerova cista ili poplitealna cista je otok ispunjen tečnošću na zadnjem delu kolena. Često ume da prođe sama od sebe, a problem je, ipak, u tome što ovo stanje ima veoma slične simptome kao duboka venska tromboza, koja nekada može da se završi i fatalnim ishodom. Savet je stoga, u slučaju pucanja, obavezno javljanje lekaru, kako bi se otklonile sumnje u duboku vensku trombozu. Ukoliko je samo u pitanju cista, sve može da prođe za par nedelja, uz lekarski savet da je mirovanje neophodno, a ozleđena noga mora biti uzdignuta.

Razne povrede mogu biti posledica nastanka ciste

Bakerova cista može da napravi ozbiljan problem jer nekada može da pukne i uslovi bol i otok. Cista se pojavljuje u zatkolenoj jami koja je rezultat povreda zgloba kolena, kao što je pucanje meniskusa, odnosno hrskavičave strukture, između zglobnih površina kosti natkolenice (femura) i potkolenice (tibije). Bakerove ciste su ispunjene sinovijalnom tečnošću, koju telo proizvodi kako bi ublažilo i zaštitilo zglobove i smanjilo trenje tokom kretanja.

Povrede mogu biti posledica nepravilnih pokreta, usled dizanja i nošenja tereta, pada ili nezgodnog doskoka. Bakerova cista je rezultat i određenih upala i bolesti zbog kojih koleno proizvodi višak tečnosti koja potom dospeva u zadnji deo kolena, gde se može nakupljati i formirati cistu.

Pucanje moguće, ali bez simptoma

Američka akademija ortopedskih hirurga tvrdi da Bakerove ciste često prolaze same od sebe, ali u retkim situacijama ipak dolazi do pucanja. Prema zdravstvenoj statistici, oko 80 odsto Bakerovih cista koje puknu nemaju simptome, a ukoliko su prisutni to je najčešće oštar bol u kolenu i listu noge, otok kolena, svrab, modrice na unutrašnjoj strani kolena, osećaj da voda teče kroz list noge, tromb…

Moguće komplikacije

Bakerova cista može da se iskomplikuje usled pojave uklještenih nerava, blokiranih arterija, slabosti prstiju. Obavezno je javiti se doktoru, jer Bakerove ciste i duboka venska tromboza mogu imati slične simptome. Duboka tromboza vena, nastaje kada se krvni ugrušak formira duboko u veni i može biti veoma opasno stanje, ako se ne leči. Potrebno je stoga da lekar isključi mogućnost postojanja duboke venske tromboze. Pucanje Bakerove ciste lekar može da utvrdi na osnovu ultrazvuka, ili na osnovu modrica.

Mirovanje i podizanje noge

Posledice pucanja Bakerove ciste se smiruju same od sebe, tokom vremena. Lekari najčešće savetuju da se proces oporavka ubrza mirovanjem, podizanjem povređene noge i toplim oblogama. Mogu da prepišu i lekove protiv bolova. Posebno se ipak preporučuje mirovanje i podizanje noge kako bi telo za par nedelja apsorbovalo tečnost iz ciste koja je pukla. Na povređeno koleno može da se stavi i elastični zavoj.

Studija iz 2020. otkrila je da je isušivanje tečnosti iz puknute Bakerove ciste, a zatim ubrizgavanje kortikosteroida na mesto povrede, bio efikasan način lečenja. Ipak, naglašava se da su u studiji učestvovale samo 42 osobe, što je premali uzorak da bi se donosili zaključci.

Kako sprečiti nastanak Bakerove ciste

Pucanje ciste se može i prevenirati. Doktor prati stanje ciste i savetuje uzdržavanje od fizičke aktivnosti jačeg intenziteta. Ponekad se Bakerova cista vraća posle izlečenja, a u takvim situacijama moguć je i operativni zahvat.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo