Naslovna / Zdravlje

Ovi poslovi povećavaju rizik za nastanak osteoartritisa kolena

Priredio/la: M. S.|10:00 - 09. 12. 2020.

Fizički radnici, čistači, zidari, ali i oni koji vode brigu o domaćinstvu imaju veće šanse da obole od osteoartritisa kolena

Propadanje zgloba kolena može smanjiti pokretljivost Foto: Shutterstock

Novo istraživanje koje dolazi sa Univerziteta u Sidneju ukazuje na poslove i fizičke aktivnosti koje značajno podižu šanse za razvoj osteoatritisa kolena. Studija je objavljena u julu, u naučnom časopisu Arthritis Care and Research, a predstavlja najveću analizu podataka o povezanosti ove bolesti zglobova i određenih profesija koja je do sada urađena.

Procenjuje se da će jedna od osam osoba bolovati od osteoatritisa

Degenerativno propadanje zglobova

Osteoartritis je najučestalije oboljenje zglobova koje se javlja, a nastaje usled mehaničkog opterećenja i trošenja samih zglobova. Degenerativne promene prvo zahvataju hrskavicu, a vremenom koštano i okolno meko tkivo. Gubitak hrskavice uzrokuje trljanje kosti jednu o drugu, pri čemu se javlja bol.

Od ovog degenerativnog oboljena zglobova pretežno obolevaju starije osobe, ali zabeleženi su slučajevi i kod mladih. Podjednako je pogođen muški i ženski pol, mada su žene posle 55. godine izloženije nešto većem riziku. Ukoliko se ne leči i zahvati zglobove kolena i/ili kuka, može ograničiti ili čak onemogućiti kretanje i radnu sposobnost.

Najteži oblici osteoartirisa kolena zahtevaju hiruršku zamenu kolena i ugradnju veštačkog

Ko jeste, a ko nije pod povećanim rizikom?

U pomenutom istraživanju izvršen je pregled i obrada podataka iz dosad objavljene 71 studije o povezanosti određenih tipova poslova i osteoartritisa kolena, čime je bilo uključeno skoro milion slučajeva. Ispostavilo se da poljoprivredni i građevinski radnici, rudari, ali i oni koji održavaju domaćinstva, tj. bave se kućnim radom jesu pod povećanim rizikom.

Dok značajna povezanost sa degenrativnim oboljenjem zgloba kolena nije uočena kod šumara, ribara, vodoinstalatera, električara i trgovinskih radnika, bavljenje zidarstvom povećava šanse za nastanak ove bolesti za 2 i po puta, u odnosu na poslove koji ne zahtevaju fizički rad. Aktivnosti koje se dovode u vezu jesu klečanje, čučanje, dugo stajanje, podizanje teških predmeta i penjanje uz stepenice.

U poljoprivrednih radnika rizik za javljanje osteoartritisa kolena je povećan za 64 odsto, dok neplaćeno obavljanje kućnih poslova, briga o domaćinstvu i članovima porodice ovaj procenat diže za čak 93 odsto. Procena je da u Srbiji žene u proseku provode dvostruko više vremena obavljajući kućne poslove u odnosu na jači pol.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo