Naslovna / Zdravlje

Povreda meniskusa prepoznaje se po 6 karakterističnih simptoma

Priredio/la: I. V. |13:30 - 26. 05. 2024.

Povreda ili oštećenje meniskusa najčešće se dešava tokom sportskih aktivnosti poput trčanja i zbog naglih radnji kao što je okretanje, uvrtanja ili rotacije kolena, naprezanje tokom čučnja, a kod starijih zbog degeneracija hrskavice u kolenu

povreda meniskusa Meniskus je amortizer u obliku polumeseca u kolenu koji se nalazi između butne kosti (budrene kosti) i tibije (golenice) Foto: Shutterstock

Povreda ili oštećenje meniskusa može da bude rezultat naglog uvrtanja ili rotacije kolena, naprezanje tokom čučnja, savijanja ili podizanja teških predmeta ili jakog udarca usled borbe ili druge sportske aktivnosti. Stepen povrede može da varira od naprezanja do delimičnog ili potpunog kidanja meniskusa. Lečenje simptoma povrede meniskusa varira u zavisnosti od stepena povrede i može da bude konzervativno kao što je odmor i „zaleđivanje“ hladnim oblogama do drastičnijih intervencija kao što je operacija.

Šta je meniskus?

Meniskus je amortizer u obliku polumeseca u kolenu koji se nalazi između butne kosti (budrene kosti) i tibije (golenice). Svako koleno ima dva meniskusa. Jedan je na medijalnoj strani, bliži drugom kolenu, a drugi na bočnoj strani, najbliži spoljašnjoj strani noge. Tokom aktivnosti na stopalima, hrskavica meniskusa ublažava habanje okolne zglobne hrskavice, koja je zaštitni sloj na krajevima kostiju.

Pokidani meniskus je uobičajena povreda u kojoj je oštećena hrskavica koja čini jastuk meniskusa i narušen je integritet površine. Kao i kod većine povreda meniskusa, meniskus se može pokidati tokom sportskih aktivnosti poput trčanja i brzog okretanja. Kod starijih osoba, degeneracija hrskavice u kolenu, poznata i kao osteoartritis, može da oslabi meniskus tako da se pokida, čak i ako je malo sportske aktivnosti ili naprezanja. Poput pukotine u ledu, pukotina meniskusa u kolenu može da se širi u mnogo različitih pravaca.

Koji simptomi ukazuju da se desila povreda meniskusa?

Ako je došlo do pucanja meniskusa, može da prođe 24 sata ili više pa da se tek onda jave bolovi i otok. U tom slučaju mogu da se razviju sledeći simptomi u kolenu:

  • Osećaj nestabilnosti kolena
  • Oticanje ili ukočenost
  • Bol, posebno kada se uvija ili rotira koleno
  • Poteškoće sa potpunim ispravljanjem kolena
  • Osećaj kao da je koleno zaključano kada pokušate da ga pomerite
  • Osećaj popuštanja kolena.

Zašto se javlja pucanje ili povreda meniskusa?

Pokidani meniskus može da bude rezultat bilo koje aktivnosti koja uzrokuje nasilno uvijanje ili rotiranje kolena, kao što je agresivno okretanje ili iznenadno zaustavljanje i okretanje. Čak i klečanje, čučanje ili podizanje nekog teškog tereta ponekad može da dovede do pucanja meniskusa. Kod starijih osoba, degenerativne promene kolena mogu da doprinesu kidanju meniskusa sa vrlo malo ili bez ikakave traume.

Povreda meniskusa leči se konzervativnim tretmanom ili operacijom

Svaka aktivnost, koja uzrokuje nasilno uvijanje ili rotiranje kolena, posebno kada se punom težinom oslanjamo na njega, može da dovede do pucanja meniskusa. Ta povreda izaziva bol, otok i ukočenost. Takođe, čovek može da oseti blokadu pokretljivosti kolena i teško da može da ispruži  koleno. Konzervativni tretman, kao što su mirovanje, led i lekovi, ponekad je dovoljan da ublaži bol pokidanog meniskusa i da povreda vremenom zaceli sama od sebe. U drugim slučajevima, međutim, povreda meniskusa zahteva operaciju. Ako se sumnja na povredu meniskusa, ortoped može da traži rendgenske snimke i magnetnu rezonancu kako bi potvrdio dijagnozu i dodatno procenio stanje zgloba kolena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo