Naslovna / Zdravlje

Bol u kolenu je stanje koje nastaje zbog dva razloga i ne može da se leči steznikom

Priredio/la: D.T.|11:00 - 19. 06. 2021.

Koleno je najveći zglob u ljudskom telu, a bol koji se u njemu javlja može biti veoma neprijatan i ograničiti kretanje

koleno-bole u kolenu-steznik za koleno Fibromialgija je sve češća vrsta bola u mišićima koja uzrokuje intenzivan bol po telu Foto: Shutterstock

Bol u kolenu najčešće je posledica osteoartritisa, reumatoidnog artritisa ili neke sportske povrede. Mnogi misle da im jedan steznik može izlečiti koleno, koje je, inače, najveći zglob u ljudskom telu i trpi najveće opterećenje. Steznik za koleno može biti od pomoći u nekim bolnim stanjima artritisa, a koristi se nekada i posle operacije kolena i kao podrška pri hodanju i vežbanju.

Kombinacija steznika i fizikalne terapije

Nema preciznih istraživanja koja savetuju primenu steznika i garantuju otklanjanje bola. Smatra se da, naročito u nekom stanjima, na primer, posle operacije steznik nije od velike koristi. Najviše istraživanja za sada potvrđuje njegovu efikasnost, ali samo u sadejstvu sa odgovarajućom fizikalnom terapijom. Stručnjaci tvrde da ne postoji jedan univerzalni steznik koji može svima da pomogne, tako da je najbolje pitati lekara za savet.

Najčešća bolna stanja kolena

Osteoartritis i reumatoidnog artritis su najčešća bolna stanja kolena, pri čemu se javlja i slabost i oštećena funkcija ovog zgloba. Osteoartritis napada zglobove. Krajevi mesa, gde se kostiju spajaju, prekriveni su zaštitnim tkivom zvanim hrskavica. Kod osteoartritisa dolazi do tanjenja i gubljena te hrskavice i zbpg toga se javlja bol.

Reumatoidni artritis je hronično, zapaljensko reumatsko oboljenje. Pre svega zahvata zglobove, ali nekad i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Ne zna se tačan uzrok nastanka ove bolesti, ali u osnovi je poremećaj imunog sistema, koji pojačano i pogrešno radi i napada sopstveno tkivo, zglobove, tačnije sinovijalnu membranu – opnu koja oblaže unutrašnjost zgloba.

Ima li koristi od steznika

Steznici za kolena se nose kako bi se korigovao deformitet, kontrolisali pokreti i zaštitila kolena od daljih povreda. Steznik za kolena može biti od pomoći kod artritisa, s tim da postoje neke studije koje tvrde da je učinak steznika samo delimičan, kao i da ne postoji jedna vrsta steznika koja bi odgovarala svima. U istraživanju iz 2017. godine, naučnici su istraživali efikasnost upotrebe funkcionalnih steznika posle operacije kolena. Nema jasnog dokaza da su u ovakvim stanjima steznici od koristi. Sugeriše se da su jedino delotvorni kao sredstvo kod pacijenata kojima se savetuje strogo mirovanje. Sva uputstva idu u tom pravcu da je, u saradnji sa stručnjakom, bitno pre kupovine steznika za koleno razmotriti za koje potrebe, odnosu vrstu bolesti će se koristi, njen stepen ili uzrok povrede.

Zatvoreni i otvoreni steznici za kolena

Zatvoreni steznici se preporučuje zbog kontrole otoka kolenog zgloba i bola u kolenu. Pošto nema otvor na kolenu nije baš pogodan za aktivnosti koje uključuju penjanje stepenicama, na primer. Otvoreni steznik povoljan je za decentriranu čašicu kolena. Ima prednosti u odnosu na prvi tip steznika jer omogućava lakše kretanje. Lekari preporučuju ovu vrstu osobama s mekom ili slabom hrskavicom ispod kolena. Steznik s otvorom ublažava nelagodnost i pomaže u održavanju kolena u normalnom položaju. Pogodan je i kod osoba koje hoće da rade vežbe koje jačaju mišiće noge.

Postoje i steznici koje preporučuje ortoped-hirurg, koji određuje stepen i veličinu kretanja. Ne postoje dokazi da je pacijentima koji su nosili ova pomagala postoperativni proces bio lakši ili bolji. Neke studije tvrde da se najbolji efekti postižu kada se steznici za kolena koriste u kombinaciji za fizikalnom terapijom.

Steznik sa šarkama,  dovodi koleno u ispravan položaj, i na taj način uklanja pritisak sa unutrašnje strane zgloba, sprečava bol i dalje komplikacije.

Preventivni steznici

Koriste se tokom sportskih aktivnosti, kod osoba sa ciljem da se koleno zaštiti od direktne ili indirektne povrede. Zadatak im je da spreče preterano unutrašnje ili spoljašnje kretanje u kolenu. Mogu biti vezani sa jedne ili obe strane kolena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo