Naslovna / Zdravlje

Sarkom je agresivan tumor koji počinje u kostima i mekim, vezivnim tkivima

Priredio/la: S. M.|17:00 - 22. 02. 2022.

Postoji više od 70 vrsta sarkoma, a lečenje varira u zavisnosti od tipa, lokacije i drugih faktora, a dve najčešće regije na kojima se javlja su donji deo leđa i osnova lobanje

sarkom Sarkom je agresivam tumor koji sporo raste Foto: Shutterstock

Sarkom je vrsta raka koja se može pojaviti na različitim lokacijama u vašem telu. To je opšti termin za široku grupu karcinoma koji počinju u kostima i u mekim, vezivnim tkivima (sarkom mekog tkiva). Sarkom mekog tkiva se formira u tkivima koja povezuju, podržavaju i okružuju druge strukture tela – mišiće, masnoće (salo), krvne sudove, nerve, tetive i obloge zglobova. Postoji više od 70 vrsta sarkoma, a lečenje varira u zavisnosti od tipa sarkoma, lokacije i drugih faktora. Dve najčešće lokacije za sarkome su donji deo leđa i osnova lobanje. Stručnjaci navode da se sarkomi  formiraju iz ostataka notohorde – embrionalnog tkiva koje na kraju formira centar kičmenih diskova.

Simptomi koji ukazuju da se sarkom razvio

Znaci i simptomi koji nam ukazuju da se sarkom pojavio u telu su:

  • kvržica koja se može osetiti kroz kožu koja može, ali ne mora biti bolna
  • bol u kostima
  • slomljena kost koja se dogodi neočekivano, na primer sa manjom povredom ili bez povrede
  • bol u stomaku
  • gubitak težine.

Koji su uzroci pojave sarkoma?

Stručnjaci navode da nije jasno šta tačno uzrokuje većinu sarkoma. Generalno, rak nastaje kada se promene (mutacije) dešavaju u DNK unutar ćelija. DNK unutar ćelije je upakovana u veliki broj pojedinačnih gena, od kojih svaki sadrži skup „uputstava“ koja ćeliji govore koje funkcije treba da obavlja, kao i kako da raste i deli se. Mutacije mogu reći ćelijama da rastu i nekontrolisano se dele i da nastave da žive kada normalne ćelije umru. Ako se to dogodi, akumulirane abnormalne ćelije mogu formirati tumor. Ćelije se mogu odvojiti i proširiti (metastazirati) na druge delove tela.

Koji su faktori rizika da se razvije sarkom u telu?

Faktori koji mogu da povećaju rizik od pojave sarkoma su:

1. Nasledni sindromi – Neki sindromi, koji povećavaju rizik od raka, mogu se preneti sa roditelja na decu. Primeri sindroma koji povećavaju rizik od sarkoma uključuju porodični retinoblastom i neurofibromatozu tipa 1.
2. Radiacijska terapija za rak – Lečenje karcinoma zračenjem povećava rizik od kasnijeg razvoja sarkoma.
3. Hronični otok (limfedem) – Limfedem je oticanje uzrokovano rezervom limfne tečnosti, koja se javlja kada je limfni sistem blokiran ili oštećen. Povećava rizik od vrste sarkoma koji se zove angiosarkom.
4. Izloženost hemikalijama – Određene hemikalije, kao što su neke industrijske hemikalije i herbicidi, mogu povećati rizik od sarkoma koji utiče na jetru.
5. Izloženost virusima – Virus nazvan humani herpesvirus 8 može povećati rizik od vrste sarkoma koji se zove Kaposijev sarkom kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Sarkom sporo raste i pri tome pritiska nerve

Ovi tumori su maligni i mogu metastazirati, iako obično rastu sporo. Čak i sporo rastući sarkomi mogu postati agresivni i postati prilično veliki. Sarkom vrši pritisak ili invaziju na kritične delove mozga ili kičme, što može izazvati bol i probleme sa nervima ili čak biti opasni po život. Ako je sarkom narastao veoma veliki, možda ćete moći da osetite kvržicu.

Sarkomi mogu da pritiskaju kičmu, mozak i nerve dok rastu. Time  izazivaju bol i probleme sa nervima koji su specifični za deo mozga ili kičmene moždine gde se nalaze. Simptomi mogu biti sledeći:

  • peckanje
  • utrnulost
  • slabost
  • nedostatak kontrole bešike ili creva
  • seksualna disfunkcija
  • problemi sa vidom
  • endokrini problemi
  • poteškoće pri gutanju.

Biopsija i magnetna rezonanca utvrđu da li se razvio sarkom

Lečenje sarkoma može uključivati opsežnu operaciju, pre koje lekar mora da bude siguran da ima definitivnu dijagnozu pre nego što isplanira individualni tretman. Magnetnom rezonancom (MRI) i kompjuterskom tomografijom (CT) lekar će moći da utvrdi da li se rak proširio na druge delove tela. Ako je potrebno radi se biopsija iglom, tokom koje će lekar koristiti iglu da prikupi mali uzorak tumora za biopsiju, kako bi potvrdio dijagnozu. Budući da procedura biopsije iglom može prouzrokovati širenje ćelija tumora duž putanje igle za biopsiju i dovesti do širenja raka, hirirug će odmah ukloniti tumor i ceo put igle za biopsiju, ako patolog potvrdi dijagnozu sarkoma.

Kako izgleda tretman lečenja sarkoma

Kada sarkomi metastaziraju na druge delove tela, ili ako narastu i počnu da pritiskaju kritične delove mozga, mogu postati opasni po život. Čak i kada se sarkomi nisu proširili, mogu veoma da narastu i oštetete nerve u kičmi i mozgu. To, na primer, može da uzrokuje  trajnu invalidnost. Od suštinske je važnosti da se sarkomi odmah leče. Tretman uključuje preoperativno planiranje, operaciju (procedura se naziva en bloc resekcija, što znači potpuno uklanjanje celog tumora, uključujući bilo koje okolno tkivo gde su ćelije raka možda proširile) i postoperativnu terapiju. Operativna intervencija pruža najbolju šansu za izlečenje i kontrolu tumora.

Operacija sarkoma zahteva saradnju više specijalista

U zavisnosti od lokacije, veličine i izgleda sarkoma, hirurški tim može uključiti više hirurga. Hirurgija sarkoma može uključivati saradnju između specijalista iz neurohirurgije, hirurške onkologije, ortopedske onkologije, urologije, vaskularne hirurgije, plastične hirurgije i anesteziologije. Kako bi se osigurao najbolji ishod, operacija može uključivati i preoperativno planiranje sa medicinskim specijalistima. Postoperativna nega je imperativ za uspeh operacije, tako da ćete nakon zahvata biti prebačeni u neurohiruršku jedinicu intenzivne nege. Čim budete spremni, tim će napraviti plan za fizikalnu terapiju, radnu terapiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Rehabilitacija nakon operacije

Nakon što se pacijent otpusti iz bolnice, možda će vam biti potreban boravak u namenskom stacionarnom rehabilitacionom centru. Tamo će terapeuti i rehabilitacioni lekari moći da nastave terapiju kako bi pojačali i ubrzali funkcionalni oporavak. Lekar može odlučiti da je terapija zračenjem neophodna za dalje smanjenje veličine tumora ili ograničavanje njegove šanse za širenje. Lečenje zračenjem uključuje i onkologa radijacije koji može pomoći u proceni  slučaja i određivanju plana lečenja.

Magnetna rezonanca radi se na svaka tri meseca

Zbog verovatnoće ponovnog rasta sarkoma, pacijent mora da preuzme odgovornost za svoj kontinuirani oporavak uz dosledno praćenje. Tokom prve godine nakon operacije, biće  potrebna magnetna rezonanca na svaka tri meseca kako bi pacijent bio siguran da se sarkom ne vraća. U godinama koje slede, lekar će možda moći postepeno da povećava vremenski period između kontrolnih pregleda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gaby
17:37, 22. 02. 2022.
Odgovori

Imam utrnutu desnu stranu lica i vilice i do oka koje suzi,imala sam zlocudna novotvorina dojke 2014,metastaze na trticnoj kosti 2018 i sad ovo,utrnulost mi je počela u 9.-mjesecu i ne popusta,hranim se preko sonde Prosure tekucinom,jer ne mogu jesti normalnu hranu,krv je super,krećem se odlično,ali sam psihički depresivna zbog bolesti

Gorica
16:17, 23. 02. 2022.
Odgovori

Imam bolove,peckanje,utrnutost u lumbalni delu kičme i desno bočno dva meseca,ne mogu dobiti uput kod specijaliste,a ne mogu ni sama da se leči,onkološki sam pacijent. Kako do dijagnostike?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo