Naslovna / Zdravlje

8 grešaka koje pravimo kada imamo prehladu ili grip

Priredio/la: S.St.|15:00 - 21. 12. 2022.

Kada imamo prehladu ili grip, želimo da ozdravimo što je pre moguće. Ali neke od naših navika zapravo mogu samo da pogoršaju naše stanje

prehlada i grip Telu je potrebna energija za borbu protiv virusa prehlade ili gripa pa odmor treba da nam bude prioritet Foto: Shutterstock

Kada imamo običnu prehladu ili grip treba da izbegavamo sledeće da bismo se što pre oporavili.

1. Pokušavamo da prevaziđemo trenutno stanje. Ne treba da upražnjavamo svoju uobičajenu rutinu. Našem telu je potrebna energija za borbu protiv virusa prehlade ili gripa. Odmor treba da nam bude prioritet. Treba da otkažemo sve planove i ostanemo kod kuće umesto da idemo na posao ili u školu. Pored toga što ćemo pomoći svom telu da se oporavi, sprečićemo i dalje širenje klica.

2. Ignorišemo simptome gripa. Obično ne idemo kod lekara zbog uobičajene prehlade. Ali ako imamo simptome gripa, kao što su visoka temperatura, bolovi u telu i umor, treba da potražimo savet lekara. On može da nam da antivirusni lek. Ako lek uzmemo u prvih 48 sati nakon što osetimo da smo bolesni, možemo da ublažimo simptome i skratimo bolest za dan-dva.

3. Kraće spavamo. Kada ne spavamo dovoljno, naš imuni sistem slabi, što nam otežava borbu protiv infekcije. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji spavaju manje od 6 sati noću imaju četiri puta veću šansu da se razbole od onih koji spavaju najmanje 7 sati. Zato treba ranije da idemo na spavanje i da dremamo tokom dana. Da li smo zbog simptoma budni? Umirimo noćni kašalj sa malo meda i uključimo ovlaživač vazduha da bismo lakše disali.

4. Insistiramo da nam lekar da antibiotik. Taj recept neće učiniti da se osećate bolje. Antibiotici ubijaju samo bakterije, a prehladu i grip izazivaju virusi. Skoro jedna trećina recepata za antibiotike je nepotrebna. Ovo može povećati rizik od neželjenih efekata, kao što su dijareja i alergijske reakcije. Takođe doprinosi velikom globalnom zdravstvenom problemu: rezistenciji na antibiotike. Tada se bakterije naviknu na lekove, tako da više ne deluju.

5. Ne unosimo dovoljno tečnosti. Kada nas boli grlo, nije tako lako da gutamo tečnost. Ali kada smo hidrirani, možemo da razblažimo sluz i razbijemo zapušenost. Hidriranost može da otkloni i glavobolju. Treba da vodimo računa i da pijemo puno vode. Za dodatno olakšanje, možemo da pijuckamo topli napitak kao što su biljni čaj ili bujon. Istraživanja pokazuju da ovo može da pomogne u ublažavanju simptoma prehlade kao što su umor ili bol u grlu.

6. Preskačemo obroke i užine. Možda nemamo apetit, ali važno je da nešto pojedemo. Kalorije i hranljive materije podstaći će imune ćelije koje napadaju viruse prehlade i gripa. Rezultat – možda će nam brže biti bolje. Činija pileće supe može da bude blagotvorna. Istraživanja pokazuju da ovaj klasik među jelima zapravo može da ublaži neke od simptoma.

7. Pušimo. Pušenje oštećuje pluća i iritira grlo. Ono može samo da pogorša simptome prehlade. Zato odbacimo cigarete, elektronske cigarete i sve druge varijacije i klonimo se pasivnog pušenja.

8. Pod stresom smo. Hormon koji naše telo proizvodi kada smo pod stresom loš je za imunološki sistem. On takođe povećava upalu, što može dodatno da pogorša stanje našeg začepljenog nosa. Potrudimo se da se usredsredimo na opuštanje i oporavak i možda ćemo mnogo brže da ozdravimo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo