Vesti

Džin hirurgije šake: Profesor dr Marko Bumbaširević dobitnik prestižne titule

Priredio/la: V.St.

Titulu Džina hirurgije šake od strane prestižne Evropske federacije za hirurgiju šake, što je jedno od najviših priznanja u ovoj oblasti, dobio je prof. dr Marko Bumbaširević

Akademik, profesor dr Marko Bumbaširević, nedavno je promovisan u Džina hirurgije šake, jedno od najviših priznanja u ovoj oblasti. Ovo izuzetno priznanje dodelila mu je prestižna Evropska federacija za hirurgiju šake, formirana 1966. godine sa ciljem koordinacije aktivnosti različitih društava za hirurgiju šake širom sveta i širenja znanja o ovoj kompleksnoj disciplini.

Mikrohirurgija se smatra najsloženijom hirurškom disciplinom. Zahvaljujući njenom razvoju, prišivanje odsečenih ekstremiteta, transplantacija organa i rekonstrukcija oštećenih nerava vrše se veoma uspešno. Titula Džina dodeljuje se pojedincima koji su dali izvanredan doprinos hirurgiji šake na globalnom nivou.

Foto: Privatna arhiva

Profesor dr Marko Bumbaširević izrazio je ponos i sreću zbog ovog priznanja, ističući da je ponosan što na najlepši način predstavlja svoju voljenu domovinu, Srbiju.

Profesor Bumbaširević je jedan od osnivača mikrohirurgije u Srbiji, a njegova dostignuća izučavaju se na svetskim univerzitetima. Njegov rad i inovacije značajno su unapredili ovu oblast medicine, čime je stekao međunarodno priznanje i ugled.

Akademik Bumbaširević doktorirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1994. godine. Profesor je ortopedske hirurgije i traumatologije, a od 2001. do 2014. bio je direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Srbije. Objavio je više stotina radova u vodećim međunarodnim časopisima, više međunarodnih udžbenika i nacionalnih monografija.