Naslovna / Vesti

Pandemija covid 19 poremetila zdravstveni sistem u više od 90 odsto zemalja sveta

Priredio/la: D. T.|12:00 - 08. 02. 2022.

SZO naglašava da „ne možemo dozvoliti da borba protiv covid 19 potkopa napore u suzbijanju malih boginja, poliomijelitisa ili drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom“

Pandemija covid 19 Foto: Shutterstock

Pandemija covid 19 jako je uticala na način pružanja zdravstvenih usluga u više od 90 odsto zemalja sveta, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. U više od 40 odsto zemalja najviše su pogođene službe za psihijatriju i neurologiju, odeljenja za skrining raka, tropske bolesti, tuberkulozu, HIV, hepatitis B i C.

Pandemija covid 19 ne sme potkopati borbu protiv malih boginja

Pandemija covid 19 negativno je uticala i na program vakcinacije ili lečenje AISD u 92 odsto od ukupno 129 zemalja, navodi se u analizi SZO. Stručnjaci upozoravaju da pandemija ne sme poremetiti i osnovnu vakcinaciju dece, protiv malih boginja i drugih bolesti, jer prekidi imunizacije mogu imati dugoročno loše posledice po zdravlje dece.

– Pandemija covid 19 predstavlja ozbiljni izazov za globalno zdravlje. Za decu, poremećaji u službi imunizacije imaju ozbiljne posledice. Povećavamo isporuku vakcina protiv covid 19, ali moramo da osiguramo dostupnost i osnovnih vakcina za svako dete. Ne možemo dozvoliti da borba protiv covid 19 potkopa napore u suzbijanju malih boginja, poliomijelitisa ili drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom. Produženi prekidi imunizacije će imati dugoročne posledice po zdravlje dece. Sada je vreme da se uradi nešto i nadoknadi propušteno – rekla je Henrietta Fore, izvršna direktorka UNICEF-a.

Nikakav ili mali napredak

Mnogi zdravstveni radnici su angažovani u covid bolnicama ili ambulantama, a pandemija je snažno negativno uticala i na rad službi za lečenje visokog krvnog pritiska, dijabetesa. Na udaru su bila i odeljenja za planiranje porodice, hitna stomatološka pomoć. Na osnovu rezultata istraživanja iz novembra i decembra, prošle godine, SZO zaključuje da su zdravstvene usluge „pretrpele ozbiljan uticaj“ i da je registrovan „mali ili nikakav napredak“ u odnosu na istraživanje s početka 2021.

-Rezultati ističu važnost hitnog delovanja za rešavanje velikih izazova zdravstvenog sistema, oporavak usluga i ublažavanje uticaja pandemije covid 19 – kaže se u izveštaju SZO.

Razvoj telemedicine

U više od polovine zemalja koje su učestvovale u istraživanju regrutovano je dodatno osoblje kako bi se izašlo u susret svima kojima je pomoć neophodna. Neke zemlje su hroničnim bolesnicima počele da pružaju zdravstvenu uslugu kod kod kuće, propisivani su višemesečni recepti, stručnjaci su bili dostupni pacijentima putem interneta.

U izveštaju se navodi da je rad službe hitne pomoći pogoršan u 36 odsto zemalja, u odnosu na 2021. i 2020. godinu. Posle pandemije covid 19, izgleda da će pune ruke posla imati ortopedi, jer su intervencije ugradnje veštačkog kolena ili kuka poremećene u 59 odsto zemalja sveta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo