Naslovna / Vesti

Lekovi za snižavanje krvnog pritiska mogu da produže život obolelih od raka pankreasa

Priredio/la: I. V. |13:00 - 09. 03. 2022.

Rak pankreasa je karcinom koji se teško otkriva, teško leči i ima niske stope preživljavanja, zbog čega se značaj daje lekovima koji ipak mogu da produže život

Lekovi za snižavanje krvnog pritiska Lekovi za snižavanje krvnog pritiska mogu da produže život obolelima od karcinoma pankreasa Foto: Shutterstock

Lekovi za snižavanje krvnog pritiska mogu da dodaju godine života pacijentima sa rakom pankreasa, karcinomom koji se teško leči i ima niske stope preživljavanja, pokazuju nova istraživanja. Ovi lekovi, poznati kao inhibitori enzima, koji konvertuje angiotenzin (ACE) i blokatori receptora angiotenzina II (ARB), snižavaju krvni pritisak opuštajući vene i arterije i omogućavajući srcu da lakše pumpa krv. Studije na životinjama pokazale su da ovi lekovi mogu da uspore rast raka pankreasa. Nekoliko malih studija sprovedenih na ljudima pokazalo je isti rezultat, iako je broj ispitivanih pacijenata bio je mali kako bi se doneli definitivni zaključci.

Lekovi za snižavanje krvnog prtiska smanjili rizik od smrtnosti

U novoj studiji, istraživači su ispitali podatke o 3,7 miliona odraslih iz Italije i identifikovali 8.158 ljudi kojima je dijagnostikovan rak pankreasa između 2003. i 2011. godine. Studija je objavljena u februaru, u časopisu BMC Cancer, i pokazala je da je velika većina ovih pacijenata, njih oko 86 odsto umrla u roku od oko 6 meseci od postavljanja dijagnoze. Ali, pacijenti koji su uzimali blokatore receptora angiotenzina II (ARB) nakon dijagnoze raka pankreasa imali su 20 procenata manji rizik od umiranja, u poređenju sa sličnim pacijentima koji nisu uzimali ARB. U manjoj grupi pacijenata, koji su operisani zbog raka, korisnici ARB blokatora imali su 28 odsto manji rizik od umiranja. Takođe, pacijenti sa rakom pankreasa, koji su uzimali ACE inhibitore, imali su 13 procenata manji rizik od umiranja, u prve 3 godine nakon dijagnoze, ali se ova korist kasnije smanjila.

Eksperimentalni tretmani za rak pankreasa

ARB i ACE inhibitori i dalje treba da se smatraju eksperimentalnim tretmanima za rak pankreasa – naglasio je dr Scott Keith sa Thomas Jefferson University u Filadelfiji. I dr Timothy Pawlik takođe upozorava da se ne prenagljuje sa čvrstim zaključcima na osnovu ove studije.

– Iako jesu provokativni, podaci se ne mogu smatrati konačnim. Studija je retrospektivna, što je čini podložnom selekciji i pristrasnosti u lečenju. Pored toga, podaci su izvedeni iz administrativne baze podataka zdravstvene zaštite, koja može imati nedostatke detaljnih kliničkih podataka – istakao je dr Pawlik iz Centra za rak Ohio State University. Dr Pawlik je oprezan u donošenju zaključaka jer, kako kaže, studije koje procenjuju prednosti lekova za snižavanje krvnog pritiska na rizik od raka i ishode, vrlo su pomešane. Nekoliko prethodnih studija, na primer, ukazuje da ACE inhibitori i ARB mogu da zaštite od maligniteta, kao što je kolorektalni rak, dok drugi podaci ukazuju na moguću vezu između ACE inhibitora i većeg rizika za određene vrste raka, kao što je rak pluća.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo