Naslovna / Zdravlje

Rak pluća je podmukao jer su simptomi u prvoj fazi spori i neprimetni

Priredio/la: D.T.|12:30 - 27. 04. 2021.

Rak pluća je najčešća maligna bolest, a prava faza može da traje čak 20 godina, bez bilo kakvih ozbiljnijih simptoma

rak pluća- karcinom- plućna krila Preventivni pregledi neophodni za uspešno lečenje Foto: Canva

Rak pluća je na svetskom nivou, vodeći maligni uzrok smrtnosti muškaraca, kod kojih je četiri puta zastupljeniji i treći uzrok smrtnosti kod žena, posle raka dojke i kolorektalnog karcinoma. Jedan je od najčešćih malignih bolesti. U prvom stadijumu skoro da ne postoje nikakvi simptomi koji bi mogli da ukažu da je bolest na putu, kada počne uporan kašalj, praćen otežanim i kratkim dahom i ispljuvcima krvi, bolest se već ugnezdila u telu. 

Faze u kojima bolest može uspešno da se leči

U ranoj fazi rak pluća se često otkriva pri rutinskom RTG snimanju, stoga su značajne redovne godišnje kontrole zdravlja. Ukoliko bolest počne da se razvija u toku godinu dana, to može da bude manja tumorska promena koja se klasifikuje kao 1. i 2. stadijum, faze u kojima bolest može uspešno da se leči. Britanski naučnici su otkrili određene genetske mutacije, koje se javljaju u ranoj fazi tumora. Smatra se da su te mutacije verovatno rezultat kancerogenog izlaganja, posebno kod pušača i bivših pušača. Godinama kasnije, protein DNK, koji se zove APOBEC mutira unutar tumora i tek tada rak počinje da napreduje, tvrde stručnjaci koji navode da rana faza može da traje i dve decenije.

Da li su simptomi prisutni u prvoj fazi?

U najranijoj fazi pacijenti uglavnom nemaju nikakve simptome. Kada se jave simptomi, prema nekim studijama, kancer je već uznapredovao. Tako da u većini slučajeva, doktori mogu da otkriju bolest snimcima pluća ili tražeći možda neko drugo obljenje.

Najraniji simptomi raka pluća

Moguće je nekad da pacijent sam uoči simptome. Obično se primeti nedostatak daha, pri obavljanju svakodnevnih poslova. Javlja se potom uporan kašalj koji ne prestaje ni posle tri sedmice, iskašljavanje krvi. Može da se javi i gubitak apetita, slabost, gubitak telesne težine, bol u ramenu, grudima ili leđima, promuklost. Sve može da bude praćeno i bronhitisom ili pneumonijom.

Neki stručnjaci smatraju da se tumor širi na pluća i da prvi simptomi ne moraju da ukazuju na bolest grudnog koša. Javlja se često bol u leđima i kostima, konfuzija, problem s gutanjem. Može doći do oštećenja i nerava tako da bude pogođencentar za sposobnost govora, hoda, dolazi do smetnji s pamćenjem. Kada se pojave ovi simptomi bolest, je nažalost ušla u sledeću fazu.

Simptomi – spori i neprimetni 

Simptomi se uglavnom razvijaju sporo i neprimetno, tako da pacijenti zatraže lekarsku pomoć kad bolest uznapreduje. Rana dijagnostika je više nego važna, pa se savetuje pacijentima, čim uoče prve znake da odu na lekarski pregled. U Americi se preporučuje rani skrining pušačima, posebno ako u toku godine popuše 20 boksova cigareta, upornim pušačima i onima koji su ostavili pušenje u poslednjih 15 godina, starima od 50 do 80 godina. Rana dijagnoza raka pluća je, osim na preventivnim pregledima, kritična i skoro nemoguća. Smatra se da bi u budućnosti test krvi mogao da ukaže na prve znake ove bolesti. Neke genske mutacije koje se otkriju rano mogle bi da budu suzbijene lekovima koji su već dostupni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo