Zdravlje

Dr Mima Fazlagić: Zašto je važno da tinejdžeri prime HPV vakcinu

Piše: J. Tomić

HP virus izaziva rak grlića materice, rak anusa, penisa i glasnih žica. Ali postoji vakcina kojom na vreme možete da zaštitite decu od ovih oboljenja

HPV infekcija je polno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus (HPV). Postoji preko 100 tipova virusa iz te grupe koji mogu da inficiraju ljude, a od toga je 13 onkogeno i izaziva maligne bolesti.

Karcinom grlića materice razvija se pod uticajem HPV-a, ali prisustvo tog virusa ne mora usloviti pojavu karcinoma. Kada neko ima HP virus, ne mora imati nikakve simptome i najveći broj zaraženih nije svesno da infekcije prenosi dalje. Od HPV infekcije obolevaju seksualno aktivne osobe, jednako i muškarci i žene. Najteže bolesti koje se razvijaju usled prisustva HP virusa jesu rak grlića materice, rak anusa, penisa i glasnih žica, polne bradavice. Najvažnija je prevencija, važno je znati da postoji vakcina koja uspešno sprečava oboljenje.  U Srbiji, ova vakcina nije obavezna, ali postoji na tržištu.
Međutim problem je što je obavešetenost mala, a potom i svest o tome da ovu vakcinu treba primiti još u tinejdžerskom dobu, kako bi smo sprečili pojavu raka grlića materice i ostalih vrsta karcinoma koje izrokuju HP virusi. O tome zašto je ova vakcina važna, kako se i kada prima i kakav je njen značaj, za E-kliniku govori ginekolog Mima Fazlagić.

Kada mlada osoba treba se vakciniše protiv HP virusa? Koji su to godine?
– Vakcina je namenjena uzrastu dece od devet do 12 godina u idealnim uslovima. Može se primati i kasnije, ali bi bilo važno da se primi pre prvog seksualnog odnosa. To je bitno jer se HPV virusom bilo ko može zaraziti i prilikom prvog odnosa u životu i ako postoji već infekcija vakcina nema pun učinak.

A šta ako je već došlo do prvog seksulanog odnosa?
– Ukoliko je mlada osoba već imala seksualne odnose trebalo bi izvršiti testiranje na HPV viruse, ali uvek postoji mogućnost i da se osoba zarazi u periodu dok se čeka test ili neposredno pre testa, pa da rezultat bude negativan iako postoji infekcija. Zbog toga je važno znati da u ovim slučajevima vakcina ne štiti potpuno.

Kako izgleda imunizacija, koliko vakcina treba da se primi, u kom vremenskom razmaku?
– Vakcina se prima u dve ili tri doze, zavisi od vrste i uzrasta pacijenta. Druga doza se prima dva meseca posle prve, a treća šest meseci posle prve doze. Sve doze trebalo bi trebalo primiti u okviru godinu dana, najkasnije. Vakcina štiti od onih tipova virusa za koje je napravljena. Vakcine se zovu dvovalentne , trovalentne ili četvorovalentne po tome za koliko vrsta virusa daju imunizaciju.

Da li je odziv roditelja i mladih zadovoljavujući otkako se vakcina pojavila na našem tržištu?
– Odziv je je veoma mali i jako malo dece u Srbiji je vakcinisano. Iako su postojale kampanje i informisanje roditelja  i preporuke državnih zdravstenih ustanova , preporuke ni kampanje nisu urodile plodom. Ova imunizacija je jako važna, jer zemlje kao što je Australija, koje primenjuju ovu vakcinu kao obaveznu u poslednjih petnaest godina skoro su u potpunosti iskorenili pojavu karcinoma grlića materice. Ali, obaveštenost o tome među tinejdžerima i roditeljima je veoma mala i nema puno interesovanja za vakcinu. Verovatno je nepohodno raditi u kontinuitetu na ovom problemu. Pojedinačne akcije nisu urodile plodom. Informaciju o broju vakcinisane dece kod nas ima Institut za javno zdravlje, jer je obaveza prijaviti svako vacinisanje i upisati  ga u posebne protokole vakcinacije.

Da li je vakcina namenjena i dečacima?
– Važno je da dečaci prime vakcinu jer oni prenose virus  i vrlo često nemaju simptome, a to je  najopasnije za širenje bolesti. Takođe, osim raka grlića materice postoje I druge karcinomi kao što su karcinomi penisa, anusa, usne duplje i grla, a koji su povezani sa HP virusima, a vakcina štiti i od ovih oboljenja.

Kolika je cena vakcine?
– Cena vakcine je promenljiva, poslednji podatak koji imam je da košta oko 15.000 dinara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.