Naslovna / Korona

Kako genetske informacije mogu da pomognu kod odabira terapije za kovid 19

Piše: Pavle Živković|5:00 - 17. 10. 2020.

Nova istraživanja ukazuju da bi prilagođena terapija kovida 19, zasnovana na individualnom pristupu zbog razlika u genetskim informacijama kod ljudi, mogla da bude efikasnija i bezbednija

Farmakogenomika je moderan pristup koji obezbeđuje individualizaciju terapije Foto: Shutterstock

Od početka pandemije korišćeni su razni terapijski pristupi kako bi se pronašli najefikasniji lekovi za pomoć pacijetima obolelim od SARS-CoV-2. Neki kao što je antimalarijski lek hidroksihlorokin doveli su do velikih nuspojava, a sama efikasnost leka u lečenju novog virusa bila je upitna.

Tim Univerziteta u Minesoti je analizirao nekoliko vrsta lekova koji se primenjuju u lečenju. Došli su do zaključka da nekoliko varijacija u genu utiču na metabolizovanje leka i njegovu efikasnost. Takođe veliki rizik nastaje prilikom odabira terapija jer je nekad potrebno koristiti nekoliko lekova koji imaju različite koindikacije.

„Upotreba farmakogenomičkih testova može da pomogne u eleminisanju fatalne hipersenzitivnosti kod pacijenata kod kojih je prepisan određen lek. Zapitali smo se da li u odabriu ili doziranju lekova za Covid 19 personalne genetske informacije mogu da pomognu kako bismo poboljšali efektivnost ili bezbednost“- izjavila je Pamela Džejkobson i dodaje:

“Dok još nemamo direktnih dokaza kojima bismo podržali upotrebu farmakogenomičkog testiranja kod kovida 19, identifikovali smo dosta genetskih markera koji mogu obećati napredak”

Klinička istraživanja farmakogenomike kod obolelih kod novog koronavirusa još su u ranoj fazi. Ova analiza već se uspešno koristi prilikom odabira terapije pacijenata obolelih od HIV-a, pa su nadanja naučnika opravdana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo