Naslovna / Korona

Novi soj korona virusa B.1.1.529 – ko je prva zaražena osoba

14:00 - 26. 11. 2021.

Za sada se zna da novi soj korona virusa ima 10 mutacija, u odnosu na Delta varijantu koja ima samo dve

novi soj korona virusa Foto: Shutterstock

Novi soj korona virusa, pod oznakom B.1.1.529, otkriven u Južnoj Africi, prema proceni stručnjaka ima veliki broj mutacija na S proteinu i mogao bi da bude otporniji na vakcine, da ima sposobnost lakšeg prenosa i širenja i jače simptome bolesti. Sumnja se da je prvi oboleli od nove varijante nelečeni pacijent od HIV infekcije, kao i da se nova varijanta može lakše širiti putem vazduha.

Novi soj korona virusa ima više mutacija na S proteinu

Novi soj korona virusa, pod oznakom, B.1.1.529 ima ukupno 50 mutacija, uključujući više od 30 samo na S proteinu. Ovaj protein je meta većine postojećih vakcina protiv covid 19, ali i ulaz kroz koju virus SARS‑CoV‑2 prodire u ćelije našeg tela. Istraživači još uvek pokušavaju da utvrde. da li se zbog ovih mutacija, novi soj virusa lakše prenosi i da li čini kliničku sliku bolesti znatno težom u odnosu na prethodne varijante.

Novi soj, kako se smatra, najopsanija je varijanta sa 10 mutacija na delu domena za vezivanje receptora, u poređenju sa dve koje ima Delta varijanta. Delta Plus koji je mutirao iz poslednjeg soja virusa, karakteriše se mutacijom K417N na proteinu šiljaka virusa. Sve ovo se dovodilo u vezu na otpornost virusa na vakcine, a sada se provera da li se soj B.1.1.529 ponaša na sličan način.

Ko je prvi zaraženi novom varijantom covid 19?

Postoje spekulacije o poreklu najnovije varijante korona virusa. Priča se da je možda potekla od jednog pacijenta. Francois Ballouk, direktor Instituta UCL Genetics u Londonu, sugerisao je da, možda, došlo od hronične infekcije imunokompromitovane osobe, koja bi mogla biti nelečeni pacijent sa HIV virusom. 

Moguće je da nova varijanta brzo širi putem vazduha

Dva slučaja su otkrivena u Hong Kongu, gde su putnici iz Južne Afrike, koji su već imunizovani Pfizer vakcinom izolovani. Uzorci koji su uzeti od ovih putnika dali su „veoma visoko“ virusno opterećenje, napisao je epidemiolog dr Dr Eric Feigl-Ding, na društvenim mrežama. Pošto su ovi pacijenti bili u odvojenim prostorijama, postoji zabrinutost da se varijanta može širiti i putem vazduha. Virus je pronađen i među gostima hotela gde su smešteni putnici iz Južne Afrike.

Postojeće vakcine i dalje najbolje oružje protiv covid 19

Pojedini stručnjaci naglašavaju da će postojeće vakcine „skoro sigurno“ biti manje efikasne protiv novog soja. To tvrdi i biolog prof. James Naismith sa University of Oxford, ali i dodaje da su postojeće vakcine i dalje najbolje sredstvo zaštite. Ovo je loša vest, ali nije sudnji dan, dodaje Naismith koji smatra, da nova varijanta ima, pre svega, potencijal da se brzo širi, ali i dodaje da prenosivost „nije samo tako jednostavna i da je određena time, kako sve mutacije funkcionišu zajedno“.

–  Nećemo nestati, postojeće vakcine mogu pružiti zaštitu, i novi lekovi su na pomolu, možda nećemo odmah oslabiti novu mutaciju, ali imamo  i druge načine da kontrolišemo bolest u bolnicama – smatra profesor Naismith.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo