Naslovna / Korona

Pfizer lek Paxlovid omogućava lečenje covid 19 kod kuće

Priredio/la: I. V. |11:00 - 13. 11. 2021.

Pfizer lek Paxlovid bi mogao da se koristi za kućno lečenje, kao alternativa bolničkom lečenju za sprečavanje progresije bolesti kod pacijenata sa istim faktorima rizika

pfizer lek paxlovid Antivirusni lekovi mogli bi da se koristite kao alternativa bolničkom lečenju za sprečavanje progresije bolesti Foto: Shutterstock

Pfizer lek Paxlovid, kako saopštava kompanija, je antivirusni covid 19 tretman koji za 89 odsto smanjuje šansu da osoba završi u bolnici ili umre. Ono po čemu se ovaj lek razlikuje od drugih koje koristimo od početka pandemije je to što pruža mogućnost pacijentima da se leče kod kuće, kombinacijom kapsule i pilule. Istraživanja su pokazala da ovaj razvoj događaja daje mogućnost potencijalnih opcija za direktno ciljanje SARS-CoV-2 virusa, kao i za lečenje simptoma covid 19.

Šta je Pfizer lek Paxlovid?

Paxlovid je kombinacija dva različita leka — leka za HIV ritonavir (kapsula) i eksperimentalnog leka PF-07321332 (pilula). Ritonavir štiti telo od metabolizma PF-07321332. Deluje tako što ga telo prvo razgrađuje (poznato kao žrtvovana hemikalija) kako bi se obezbedilo da dovoljno PF-07321332 netaknut stigne do virusa. PF-07321332 je takozvani inhibitor proteaze (kao i ritonavir). Blokira delovanje vitalnog enzima (proteaze) i sprečava SARS-CoV-2 da pravi kopije samog sebe, odnosno da razmnožava. Prema Pfizer rezultatima ispitivanja, Paxlovid bi se mogao koristiti kao alternativa bolničkom lečenju za sprečavanje progresije bolesti kod pacijenata sa istim faktorima rizika.

Šta je pokazalo ispitivanje – kako deluje Pfizer lek Paxlovid

Ispitivanje je uključilo 1.219 odraslih osoba visokog rizika sa covid 19 koje nisu bile u bolnici. Svaka osoba je imala najmanje jedno karakteristično ili osnovno zdravstveno stanje povezano sa povećanim rizikom od razvoja teškog oblika covid 19. Jedna grupa je dobila tretman, druga placebo. Privremeni rezultati ispitivanja pokazali su smanjenje rizika od hospitalizacije ili smrti za 89 procenata u grupi koja je primala Pfizer lek Paxlovid, u poređenju sa placebom.

Nakon 28 dana nije bilo smrtnih slučajeva u grupi koja je primala Paxlovid, u poređenju sa 10  smrtnih slučajeva u placebo grupi. Neželjeni efekti su bili slični u obe grupe i generalno su bili blagi. Kompanija je saopštila da su rezultati bili toliko obećavajući da novi pacijenti nisu potrebni da se angažuju za dalju studiju. Kompaniji je preporučeno da dostavi podatke američkoj Upravi za hranu i lekove FDA na odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima. Pre nego što bi lek mogao da se koristi u Australiji, Uprava za terapijsku robu (TGA) bi morala da proceni njegovu efikasnost i bezbednost.

Nekoliko potencijalnih antivirusnih lekova

Pfizer lek Paxlovid je potencijalni lek za covid 19 za upotrebu kod kuće. Ideja je da može da se propiše  na prvi znak infekcije kako bi se sprečila ozbiljna bolest i smrt. Ljudi bi sami kontrolisali svoje simptome dok su kod kuće i bili bi prebačeni u bolnicu samo ako im se stanje pogorša. Merck ima sopstveni antivirusni lek, molnupiravir, takođe za kućnu upotrebu. Odobren je za upotrebu u Velikoj Britaniji, a razmatra se i za upotrebu u Australiji.

Zatim, tu je AstraZeneca novi lek za covid 19 Evusheld koji sadrži dva leka sa monoklonalnim antitelom dugog dejstva — tixagevimab i cilgavimab. To je injekcija koja se može dati u bolnici ili ambulantno kako bi se sprečilo pogoršanje infekcije. Ispitivanja na ljudima pokazala su, da kada je Evusheld korišćen pre izlaganja covid 19 infekciji, bilo je znatno manje simptoma. Iako se Evusheld potencijalno može koristiti za prevenciju covid 19, on ne može da bude zamena za vakcinaciju. Ali to bi moglo da pruži dodatnu zaštitu ljudima koji možda imaju neadekvatan odgovor na vakcinaciju ili one koji ne mogu da se imunizuju.

Koliko košta Pfizer lek Paxlovid?

Postoji nekoliko koraka pre nego što možemo rutinski očekivati da uzimamo lekove za covid 19 kod kuće kako bismo sprečili najgore simptome. Potrebna nam je nezavisna provera efikasnosti i bezbednosti ovih lekova, i naravno, odobrenje regulatora. Zatim postoji pitanje troškova. Razvoj novih lekova, posebno tempom koji je potreban zbog covid 19  znači da ovi novi lekovi nisu jeftini. Troškovi Pfizer leka Paxlovid i drugih novih lekova za covid 19 nisu objavljeni i mogu da budu  mnogo veći od bolničkih troškova. Neki lekovi, na primer, koje vlada subvencioniše za druga stanja mogu koštati skoro 19.000 dolara po pakovanju tableta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo