Naslovna / Korona

Šta da očekujemo ako dva puta dobijemo covid 19

Priredio/la: D. T.|17:00 - 09. 04. 2022.

Ukoliko smo ponovo covid pozitivni i pored toga što se osećamo dobro, postoji i dalje mnogo mogućnosti da virus prenesemo nekom ko je posebno osetljiv

Omikron Zaštita koju pruža vakcinacija ili prethodna infekcija korisna je u sprečavanju bolesti Foto: Shutterstock

Na početku pandemije covid 19 veoma retko je bilo moguće da se neko dva puta razboli. Mutacijama virusa i naročito posle prodora Omikron soja beleži se sve više osoba koje su dva puta dobile covid 19. Omikron je blaža, ali lako prenosiva mutacija covid 19 koju je sa simptomima sličnim običnoj kijavici preležao veliki broj osoba.

Na uadru Omikron soja mlađe osobe i nevakcinisani

Početkom ove godine stopa reinfekcije bila je oko 10 puta veća u poređenju sa prethodnom godinom u Velikoj Britaniji. Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je jedna od 16 osoba širom Velike Britanije imala covid do 19. marta ove godine, javljaju britanski mediji. Većina osoba se u tom periodu zarazila Omikron sojem virusa. Uočeno je da su Omikron soj dobile uglavnom mlađe osobe i nevakcinisani građani.

Bolja priprema za nove infekcije

Neke laboratorijske analize navode da bi kombinacija Omikron varijante i vakcine mogla organizam još bolje da pripremi za borbu sa nekom novom infekcijom. Iako su male mogućnosti da se neko dva puta zarazi Omikron sojem i to je moguće, smatraju stručnjaci. Navodi se da je podvarijanta Omikron soja BA.2 ozbiljnija, zaraznija i da bi mogla da uputi i na bolničko lečenje u odnosu na prvi soj Omikrona BA.1. Analiza podvrste BA.2 još je u toku i nema sigurnih dokaza da BA.2 izaziva teži tok bolesti nego BA.1, smatraju neki naučnici.

Čak i da ponovo budete pozitivni na testu, to nije isto što i biti bolestan od covid 19. Pozitivan ishod teksta znači da je virus prisutan u nosu i grlu – kaže imunolog prof. Eleanor Riley.

Zašto je virus i dalje opasan?

Zaštita koju pruža vakcinacija ili prethodna infekcija korisna je u sprečavanju bolesti, kažu lekari. Prof. Riley ipak napominje da ako smo ponovo covid pozitivni i pored toga što se osećamo dobro, postoji i dalje mnogo mogućnosti da virus prenesemo nekom ko je posebno osetljiv. Hronični bolesnici, osobe sa osetljivim imunim sistemom, mogu usled infekcije lako da dospeju na bolničko lečenje. Stručnjaci naglašavaju da je i pored toga poslednji talas covid 19 bio nešto blaži i sa manjim procentom hospitalizacija, zbog kombinacije vakcinacije i prethodnih infekcija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo