Naslovna / Korona

Četvrta doza covid 19 vakcine počinje da se daje u Izraelu

Priredio/la: I. V. |10:16 - 22. 12. 2021.

Izrael odlučio da četvrtom dozom očuva bezbednim starije ljude i zdravstvene radnike jer dnevni slučajevi zaraženih dostižu rekorde, koji nisu zabeleženi od oktobra, a dnevno se registruje oko 150 infekcija Omikron sojem

četvrta doza Četvrta doza covid 19 vakcine počinje da se daje u Izraelu Foto: Shutterstock

Četvrta doza covid 19 vakcine u Izraelu će se, prema preporuci ekspertske komisije, davati starijima od 60 godina i medicinskim radnicima, najavio je premijer Naftali Bennett. Građani Izraela prvi u svetu su primili treću dozu covid 19 vakcine i nastavljaju da budu pioniri i sa četvrtom dozom, istakao je premijer Izraela.

Četvrta doza vakcine za 3 kategorije ljudi

Odluka o primeni četvrte doze usledila je nakon sastanka ministarskog kabineta za korona virus, održanog zbog sve veće zabrinutosti zbog širenja Omikron varijante. Premijer je odluku Stručnog komiteta za pandemiju da nastavi sa četvrtom dozom nazvao „divnom vešću koja će im pomoći da prođu kroz talas Omikron soja koji zahvata svet“.

U saopštenju izraelskog Ministarstva zdravlja navodi se da će osobe sa imunodeficijencijom takođe imati pravo na četvrtu dozu vakcine, koja se njima, starijim osobama i medicinskim radnicima može dati 4 četiri meseca nakon treće doze covid 19 vakcine.

Podsećamo da američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC već daju četvrtu covid 19 injekciju imunokompromitovanim osobama. U oktobru je CDC ažurirao svoje smernice rekavši da ljudi sa umereno ili ozbiljno oslabljenim imunitetom, kojima su tri vakcine potrebne kao primarna vakcinacija, takođe mogu da dobiju dodatnu dozu, znači ukupno četiri kako bi se zaštitili od covid 19 infekcije.

Cilj je čuvanje starijih i zdravstvenog osoblja bezbednim

Nitzan Horowitz, ministar zdravlja Izraela, smatra da je „još jedna vakcina za ljude starije od 60 godina i za medicinsko osoblje svih uzrasta naš glavni prioritet za Omikron soj – zaštita odraslih koji su najugroženiji i čuvanje zdravstvenog osoblja bezbednim„.

– Nema potrebe da čekate, idite na vakcinaciju – poručio je ministar Horowitz, a kancelarija premijera Naftali Bennetta saopštila je da će četvrta kampanja vakcinacije početi odmah.

Četvrta doza je odgovor na Omikron soj

Izraelski Tim za odgovor na pandemiju preporučio je da se period čekanja između druge i treće doze vakcine smanji sa 5 na 3 meseca. Očekuje se da će generalni direktor Ministarstva zdravlja Nachman Ash u narednim danima dati zvaničnu najavu, uključujući sve dodatne detalje, a sve ove odluke su donete jer je više od 150 novih slučajeva Omikron infekcije otkriveno u Izraelu u jednom danu, a dnevni slučajevi korona virusa generalno dostižu rekorde koji nisu zabeleženi od oktobra.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo