Korona

Lek Molnupiravir trenutno se testira na ljudima jer bi mogao da spreči širenje covid 19

Priredio/la: I. V.

Ukoliko se ovaj lek pokaže delotvornim i na ljudima prekidanje širenja korona virusa, dok ne dođe do masovnog vakcinisanja, moglo bi da zaustavi i ublaži katastrofalne posledice pandemije

Tim naučnika sa Instituta za biomedicinske nauke pri državnom Univerzitetu Georgia u SAD, kako piše Daily Mail,  tvrdi da su otkrili antivirusni lek koji se u telo unosi oralno i u roku od 24 sata sprečava već obolele osobe da šire korona virus na zdrave ljude. Radi se o leku Molnupiravir (MK-4482/EIDD-2801) koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prenos infekcije covid 19 na druge osobe. Zbog rezultata koje je pokazao tokom istraživanja ovaj lek trenutno se nalazi u naprednoj fazi, multicentričnom kliničkom ispitivanju II/III na ljudima, nakon uspešnog završetka ispitivanja bezbednosti u prvoj I fazi.

Lek koji već deluje na virus gripa

Na čelu tima je dr Richard Plemper, koji je prethodno otkrio da je Molnupiravir vrlo delotvoran protiv virusa gripa.

– Prvi put je viđeno da već postojeći lek, koji se unosi oralno, brzo blokira transmisiju korona virusa, a to bi moglo sve da promeni – poručuje dr Plemper. Ovaj lek bi, kako naučnici tvrde, mogao da bude prekretnica, jer prekidanje širenja virusa, dok ne dođe do masovnog vakcinisanja, moglo bi da zaustavi i ublaži katastrofalne posledice pandemije.

Klinička testiranja u toku

Studija koju je ovaj tim naučnika sproveo objavljena je u naučnom časopisu Nature Microbiology, a u testiranju su korišćene veverice kako bi se videlo koliko taj lek suzbija transmisiju. Istraživači su prvo zarazili veverice nakon čega su pratili širenje virusa. Posle zaraze vevericama su dali lek Molnupiravir. Kad su u isti prostor stavili zaražene veverice koje su dobile lek sa nezaraženim, nijedna od zdravih veverica nije se zarazila u kontaktu. Lek Molnupiravir  trenutno se nalazi u naprednoj fazi kliničkih testiranja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.