Naslovna / Korona

Koliko godina nam ostari mozak posle teškog oblika covid 19: Britanski naučnici otkrili zapanjujuće činjenice

Priredio/la: I. V. |15:00 - 02. 10. 2024.

Covid 19 nije samo stanje pluća već bolest ozbiljno narušava i moždane funkcije, pa tako već posle godinu dana na magnetnoj rezonanci može da se potvrdi za koliko godina je čovek stariji ako je imao ozbiljnu infekciju

mozak ostari covid 19 Covid 19 nije samo stanje pluća već bolest ozbiljno narušava i moždane funkcije Foto: Shutterstock

Koliko mozak može da ostari mozak nakon teškog oblika covid 19 infekcije istraživali su naučnici sa University of Liverpool koji su u revolucionarnoj studiji otkrili dugoročne kognitivne efekte kod pacijenata koji su preležali tešku infekciju korona virusom. Istraživači su do ovih važnih saznanja došli poredeći njihovo stanje posle oporavka sa ubrzanim starenjem.

Mozak može i da ostari i da se smanji posle teške covid 19 infekcije

Kako bi bolje osvetlili neposredan i dugoročni uticaj covid 19 na mozak preduzeti su novi istraživački koraci u najvećoj studiji u Velikoj Britaniji do sada. Tako su naučnici sa University of Liverpool saznali da je kod pacijenata, koji su imali ozbiljnu covid 19 infekciju, bio smanjen volumen mozga i bio im je povećan protein za oštećenje mozga, naglašavajući ozbiljan i trajan uticaj virusa na zdravlje mozga.

Objavljena 23. septembra u časopisu Nature Medicine, studija istraživača sa University of Liverpool, King’s College London i University of Cambridge, pokazuje da 12 do 18 meseci nakon hospitalizacije zbog covid 19, pacijenti imaju lošiju kognitivnu funkciju od učesnika u kontrolnim  grupama. Važno je da su ovi nalazi u korelaciji sa smanjenim volumenom mozga u ključnim oblastima na skeniranju, odnosno magnetnoj rezonanci, kao i dokazima o abnormalno visokim nivoima proteina oštećenja mozga u krvi.

Kognitivni pad posle covid 19 bio je ekvivalentan procesu starenja od 20 godina

Zapanjujuće je da je kognitivni pad nakon covid 19, uočeni u ovoj studiji, bili ekvivalentni dvadesetogodišnjem normalnom starenju. Važno je naglasiti da se radi o pacijentima koji su iskusili covid 19, čije stanje je zahtevalo bolničko lečenje, a ovi rezultati ne bi trebalo da se previše generalizuju na sve ljude koji su bili zaraženi korona virusom. Međutim, skala deficita u svim testiranim kognitivnim veštinama i veze sa moždanim oštećenjem tokom skeniranju mozga i krot testove krvi, pružaju najjasniji dokaz do sada da covid 19 može da ima značajan uticaj na zdravlje mozga i uma dugo nakon oporavka od respiratornih problema.

Nova studija je deo Kliničke neuronaučne studije covid 19 (COVID-CNS) University of Liverpool, koja se bavi kritičnom potrebom da se razumeju biološki uzroci i dugoročni ishodi neuroloških i neuropsihijatrijskih komplikacija kod hospitalizovanih pacijenata sa covid 19.

„Moždana magla“ je čest kognitivni simptom

Autorka studije dr Greta Wood sa University of Liverpool kaže da „nakon hospitalizacije sa covid 19 mnogi ljudi prijavljuju stalne kognitivne simptome, koji se često nazivaju „moždana magla“.

– Međutim, bilo je nejasno da li postoje objektivni dokazi kognitivnog oštećenja i, ako postoje, da li postoje biološki dokazi o oštećenju mozga, i što je najvažnije da li se pacijenti vremenom oporave. U ovom najnovijem istraživanju proučavali smo 351. pacijenta sa covid 19 kojima je bila potrebna hospitalizacija sa i bez novih neuroloških komplikacija. Otkrili smo da su i oni sa i bez akutnih neuroloških komplikacija usled covid 19 imali lošiju spoznaju nego što bi se očekivalo za njihov uzrast, pol i nivo obrazovanja, na osnovu 3.000 kontrolnih subjekata – naglasila je dr Wood.

Covid 19 nije samo stanje pluća, već i komplikacije zbog kojih mozak prebrzo ostari

Profesor Benedict Michael sa University of Liverpool  podseća da covid 19 nije samo stanje pluća, jer – česti su oni pacijenti koji su imali mnogo težak oblik infekcije i zbog toga imaju komplikacije na mozgu.

– Ovi nalazi ukazuju na to da hospitalizacija osoba sa covid 19 može da dovede do objektivno merljivih kognitivnih padova koji se mogu identifikovati čak 12 do 18 meseci nakon hospitalizacije. Uporni kognitivni padovi bili su prisutni kod hospitalizovanih osoba sa kliničkim neurološkim komplikacijama i bez njih, što ukazuje da sam covid 19 može da izazove kognitivno oštećenje bez postavljanja neurološke dijagnoze – ističe profesor Michael navodeći da kada se sagledaju biomarkeri oštećenja moždanih ćelija u krvi i smanjeni volumen regiona mozga na MRI snimku to znači da postoje merljivi biološki mehanizmi koji podržavaju otkrića nove studije.

– Sada naša grupa radi na tome da otkrije da li mehanizmi koje smo identifikovali u covid 19 takođe mogu da budu odgovorni za slične nalaze kod drugih teških infekcija, kao što je grip – najavio je profesor Michael.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo