Naslovna / Vitamini i suplementi

Šta dovodi do gubitka kalijuma i koje organe to može da ugrozi

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 27. 12. 2023.

U kombinaciji sa hlorom, magnezijumom, natrijumom i drugim elektrolitima, kalijum, pored ostalog, omogućava sprovođenje impulsa kroz nervna vlakna

Kalijum Kalijum (Potassium) Foto: Shutterstock

Kalijum je treći mineral po zastupljenosti u našem telu. Reč je o glavnom unutarćelijskom katjonu (pozitivno naelektrisan elektrolit). Njegova uloga u organizmu je višestruka.

Kalijum: Zašto je značajan i koju ulogu ima u telu

Za razliku od natrijuma koji je vanćelijski katjon, uloga kalijuma je unutarćelijska. Naime, ovaj mineral odgovoran je za održavanje ravnoteže tečnosti u našim ćelijama. Uravnoteženost odnosa kalijuma i natrijuma je veoma važna za brojne segmente našeg zdravlja. Tako kalijum ima značajnu ulogu u metabolizmu vode, uspostavljanju i održavanju ravnoteže elektrolita ravnoteže, ali i učestvuje u regulaciji acido-bazne ravnoteže (kiselosti) našeg tela.

Naši bubrezi su vodeći organi za održavanje odgovarajućeg nivoa kalijuma u našem, pa se tako više od 90 odsto kalijuma izlučuje mokraćom. Preostalu količinu telo eliminiše putem stolice.

Koje ćelije kalijum „hrani“

Kalijum bi u telo trebalo pre svega uneti adekvatnom ishranom. Kada ga nemamo dovoljno, mogući su problemi u funkcionisanju takozvanih  ekscitabilnih ćelija odnosno tkiva. To se najpre odnosi na nervne i mišićne ćelije srčanog mišića i creva. Takođe, ovaj mineral je neophodan za pravilan metabolizam glukoze. Nivo kalijuma je jedan od krucijalnih aspekata za održavanje normalne vrednosti krvnog pritiska.

Uloga kalijuma je značajna i kod alergijskih stanja, rasta ćelija i detoksikacije organizma, kao i prenosa nervnih impulsa.

Koje su posledice kada prekomerno gubimo kalijum i ko je u posebnom riziku

Kada gubimo kalijum izlučivanjem putem telesnih tečnosti (znoj, urin), može da dođe do hipokalijemije – prekomernog pada vrednosti kalijuma. Ovo se često dešava sportistima koji brzo gube elektrolite. Intenzivna fizička aktivnost sa posledičnim iscrpljivanjem prouzrokuje psihofizičke promene koje stručnjaci tumače upravo kroz oslabljenu elektrolitsku vezu, smanjenu sprovodljivost i prolaz nervnih impulsa.

Nedostatak kalijuma javlja se i kada imamo dugotrajnu dijareju ili povraćanje koje ne prestaje. Poseban segment predstavlja upotreba lekova, prvenstveno neumerena upotreba diuretika i laksativa, ali i beta2-agonista, kortikosteroida, teofilina, kardiotonika. Kombinacije nekih od ovih lekova mogu da rezultiraju fatalnim posledicama po pacijenta.

Uzrok gubitka kalijuma mogu da budu i zapaljenske bolesti creva poput (ulcerozni kolitis i Kronova bolest). Jedan od njihovih tipičnih simptoma je malapsorpcija kalijuma, gubitak i nedostatak.

Kako uneti dovoljno kalijuma

Najbolji način za adekvatan unos kalijuma je raznovrsna, balansirana ishrana. Važno je znati da termička obrada i industrijska prerada utiču na ozbiljno eliminisanje kalijuma iz samih namirnica (čak 50 do 70 odsto).

U riziku su starije osobe zbog opadajuće funkcije bubrega, kao i nefrološki pacijenti kod kojih se zbog oštećene bubrežne funkcije izlučuje manje tečnosti i elektrolita iz organizma. Oni su praktično ugroženi zbog visokih vrednosti kalijuma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo