Naslovna / Vitamini i suplementi

Kada nedostatak ovih minerala može da dovede do ozbiljnih problema

Priredio/la: D. T.|15:00 - 11. 09. 2023.

Kalcijum, magnezijum i kalijum su neophodni za dobru kontrolu krvnog pritiska i mnogih drugih funkcija organizma. Nema jednoglasnog odgovora kada su u pitanju potrebne količine nekih od ovih minerla, pojedini stručnjaci se ne slažu sa važećim preporukama

krvni pritisak i minerali Velika većina stručnjaka savetuje da neophodne količine minerala unosimo putem ishrane Foto: Shutterstock

Minerali, vitamini, odgovarajuće količine soli, ključni su za dobru kontrolu krvnog pritiska. Stručnjaci posebno ističu ulogu tri minerala – kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Manjak ovih minerala retko se zapaža kod osoba koje se zdravo hrane. U pojačanom riziku od nedostatka ovih minerala, uglavnom su osobe čiji se obroci zasnivaju na prerađenim, industrijskim namirnicama, kao i pacijenti koji koriste određene grupe lekova.

Kalijum

Bez adekvatnih količina kalijuma nemoguća je dobra funkcija nerava, mišića, srca. Kalijum je mineral koji štiti telo od grčeva mišića. Kalijum se ubraja u grupu bitnih elektrolita, jer učestvuje u sprovođenju električnih impulsa u ćelijama i tako omogućava pravilan rad srca.

Kalijuma je mineral kojim su bogati krompir (pečeni) ima ga dosta u soku od paradajza, bananama, suvim šljivama, pasulju. Osobe koje imaju visok krvni pritisak obično koriste i diuretike, lekove kojima se putem mokraće kalijum oslobađa iz organizma.

Najmanje jedna trećina pacijenata koji koriste diuretike zbog srčane insuficijencije, edema ili visokog krvnog pritiska, ne dobija dovoljne količine kalijuma putem ishrane. U takvim situacijama, ako lekar proceni, koriste se i suplementi u tačno određenim dozama. Nikako ne bi trebalo piti suplemente bez konsultacije sa stručnim licem, jer neodgovarajuće doze kalijuma mogu biti uzrok opasnih aritmija – kaže dr Randall Zusman, Division of Hypertension, Massachusetts General Hospital Heart Center. Preporučena količina kalijuma za osobe starije od 51 godine je 4,7 grama dnevno.

Magnezijum

Magnezijum je mineral koji učestvuje u regulisanju velikog broja telesnih funkcija, kao što su krvni pritisak, nivo šećera u krvi, bitan je za pravilan rad mišića i nerava. Opušta krvne sudove, snabdeva telo energijom, jača kosti. Slično kao i kod kalijuma, moguće je da pod uticajem diuretika dođe do povećane eliminacije magnezijuma iz tela i manjka ovog bitnog minerala. Magnezijum u sadejstvu sa kalcijumom i kalijumom reguliše rad srca i utiče na pravilan proces zgrušavanja krvi. Omogućava produkciju i pravilno funkcionisanje insulina.

Moguće je da neke osobe ishranom ne unose potrebne količine magnezijuma. Stručnjaci navode da se retko viđa ekstremni nedostatak magnezijuma. Preporuka je da se ovaj mineral konzumira iz namirnica, posebno tamnog i lisnatog zelenog povrća, nerafinisanih žitarica i mahunarki.

Potrebne dnevne količine magnezijuma za starije od 50 godina su 420 miligrama za muškarce i 320 miligrama za žene. Previše magnezijuma iz suplemenata ili lekova koji sadrže magnezijum može izazvati dijareju. Nisu zabeležene nuspojave kada je u pitanju dobijanje magnezijuma iz hrane.

Kalcijum

Kalcijum je mineral koji ima bitnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska, osnova je jakih i zdravih kostiju, pod njegovim uticajem produkuju se enzimi neophodni za pravilan rad velike većine telesnih funkcija. Kalcijuma ima dosta u mlečnim proizvodima, ribi posebno lososu i sardini, tamnom, lisnatom povrću.

Preporučena dnevna doza za muškarce starije od 51 godine je 1.000 do 1.200 miligrama, a za žene starije od 51 godine 1.200 miligrama. Ne slažu se svi stručnjaci sa ovim preporukama, neke studije ukazuju na povezanosti između povećanog unosa kalcijuma i oboljenja srca.

– Velika većina stručnjaka savetuje pacijentima da neophodne količine kalcijuma unose na prirodan način, putem ishrane, a ne iz suplementa –  kaže dr Zusman.

U slučaju da postoji utvrđeni manjak kalcijuma, preporuka je da se posavetujemo sa stručnjacima. Većina lekara preporučuje da manjak pokušamo prvo da nadoknadimo putem zdrave ishrane, pa tek ako ovaj način ne dovede do poboljšanja da koristimo suplemente u određenim dozama i pod nadzorom stručnjaka. Aterosklerotski plak koji uzrokuje sužavanje krvnih sudova i pojačava opasnost od obljenja srca sastavljen je od naslaga kalcijuma, izumrlih ćelija, masti, holesterola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo