Naslovna / Korona

Lek protiv korona virusa Mir-19 biće registrovan u Rusiji ove godine

Priredio/la: I. V.|12:30 - 17. 03. 2021.

Mir-19 je lek koji blokira razmnožavanje korona virusa. Dosadašnja testiranja pokazala su da je efikasan i siguran, a dozira se u vidu inhalacije

Ruska Federalna medicinsko-biološka agencija nada se da će njen lek protiv korona virusa Mir-19 biti registrovan ove 2021. godine, saopštili su ruski zvaničnici. Šefica agencije Veronika Skvortsova objasnila je da je lek Mir-19 zasnovan na mikro-RNK koja blokira određene delove virusne RNK, a kako je najavila, očekuje se da će prva faza kliničkih testova biti završena do sredine marta ove godine. Ruski zvaničnici saopštili su da će što pre završiti i drugu fazu ispitivanja, jer za to postoje svi preduslovi s obzirom na to da je demonstrirana vrlo visoka efikasnost leka tokom pretkliničkih ispitivanja.

Lek se inhalira i sprečava razmnožavanje virusa

Jedinstveni lek Mir-19, koji će se davati inhalacijom i blokirati razmnožavanje korona virusa SARS-CoV-2 u Rusiji je razvio Musa Hajtov, naučnik-imunolog, dopisni član Ruske akademije nauka, direktor Instituta za imunologiju FMBA Rusije. Prema njegovim rečima, Mir-19 je uspešno prošao fazu pretkliničkih ispitivanja, a uskoro se završava prva faza njegovih kliničkih ispitivanja. Takođe, kako je izjavio, lek je efikasan i siguran. Objašnjavajući o kakvom se tačno leku radi, Musa Hajtov je naglasio:

Razvijamo etiotropni lek koji direktno blokira reprodukciju SARS-CoV-2 virus koji uzrokuje covid 19. Lek je specifičan, deluje na osnovu mehanizma interferencije RNK. Inače, Mir-19 je skraćenica za malu ometajuću RNK i covid 19. U Institutu za imunologiju FMBA Rusije, oko 15 godina razvijamo platformu za lekove koji deluju na osnovu mehanizma interferencije RNK. A pretkliničke studije uspešno su prošli lekovi protiv hepatitisa C, alergijskog rinitisa i bronhijalne astme.

Od 15.000 odabrano 15 molekula koji ometaju razmnožavanje virusa

Kreator Mir-19 leka kaže da je urađen izuzetan posao tokom pretkliničkih i kliničkih ispitivanja s obzirom na to da je ideologija stvaranja lekova zasnovanih na mehanizmu interferencije RNK  prilično složena.

Uz pomoć postojećeg softvera biramo razne male molekule RNK koji ometaju razmnožavanje virusa, počev od 15.000 varijanti molekula. Zatim su, korak po korak, odbačene manje efikasne, i ostavljeno je oko 15 varijanti molekula. Sa njima smo započeli pretklinički rad i razvili jedinstveni sistem isporuke zasnovan na molekulima peptida. A onda je već stvoren dvokomponentni lek, koji je proučavan u pretklinici. Prvo je u ćelijskoj kulturi pokazano da je  veoma efikasan u smanjenju umnožavanja SARS-CoV-2 virusa, a zatim je na modelu hrčaka pokazano da lek ima visoku antivirusnu efikasnost – objasnio je imunolog Musa Hajtov, a lek protiv korona virusa Mir-19, kako je nedavno najavljeno, biće testiran na 50 dobrovoljaca u drugoj fazi kliničkih ispitivanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo