Naslovna / Korona

Covid 19 vakcina u obliku pilule ove godine ulazi u prvu fazu kliničkih ispitivanja

Priredio/la: I. V.|8:00 - 25. 03. 2021.

Oralne vakcine smatraju se vakcinama „druge generacije“ ali, s obzirom na to da su dizajnirane da se unapređuju i da se jednostavnije distribuiraju i koriste, imaju budućnost

Vakcine mogu da budu veoma korisne za ljude koji imaju fobiju od igala Foto: Shutterstock

Vakcina protiv korona virusa, koja postoji u obliku pilule, mogla bi ove godine da uđe u prvu fazu kliničkih ispitivanja, saopštila je kompanija Oravax koja radi na toj supstanci, a kako je najavljeno,  prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima trebalo bi da započne do juna ove godine.

Vakcine „druge generacije“

S obzirom na to da se proizvod Oravaxa nalazi u najranijoj fazi razvoja ne postoji garancija za uspeh, a čak i ako uspe – može da prođe godinu dana ili više pre nego što ova covid 19 vakcina u piluli bude odobrena za upotrebu. Poređenja radi, Moderna i Pfizer su započeli prva ispitivanja na ljudima u martu, odnosno maju 2020. godine. Oralne vakcine su opcija koja se smatra vakcinama „druge generacije“. Dizajnirane su da budu skalabilne (mogu da se menjaju/unapređuju), lakše su za administraciju i jednostavnije za distribuciju, pa samim tim imaju budućnost.

Pilula za „kod kuće“

Kompanija Oravax, nastala od zajedničkog kapitala dve firme – izraelsko-američke kompanije Oramed i indijske kompanije Premas Biotech, u saopštenju za medije navela je da bi ispitivanja na ljudima mogla da počnu ove godine kako bi covid 19 vakcina u piluli potencijalno omogućila ljudima da je uzimaju sami, kod kuće. Vakcina bi mogla da se isporuči u uobičajenom frižideru i čuva na sobnoj temperaturi, što je čini logistički lakšom za upotrebu bilo gde širom sveta.

Sistemske vakcine sprečavaju teške bolesti, ali su lošije za infekcije

Profesor dr Paul Hunter sa University of East Anglia“ smatra da bi takve vakcine mogle da budu veoma korisne za ljude koji imaju fobiju od igala, ali još važnije od toga je što mogu ponuditi druge prednosti u odnosu na klasične vakcine.

Stvar u sistemskim vakcinama je u tome što one generalno vrlo dobro sprečavaju teške bolesti, ali često nisu sjajne u sprečavanju infekcije. Teorija kaže da će zato što se infekcija prvo dogodi u nosu i grlu, vakcine usredsređene na ta područja pomoći da se zaustavi infekcija pre nego što se razvije u neku još goru bolest – naglašava dr Hunter. S obzirom na to da podaci o Oravax covid 19 vakcini u piluli do danas nisu objavljeni, profesor Hunter podvlači da su rezultati studija na životinjama „ohrabrujući, ali ne sme se pretpostavljati da ti rezultati uvek mogu da se prevedu i na ljude“. Zato su potrebne dodatne studije i istraživanja.

Istražuju se i vakcine u spreju, kao flaster…

Pored covid 19 vakcine u piluli, trenutno se istražuju i druge vrste vakcina druge generacije, poput vakcina koje se apliciraju sprejom kroz nos. Naučnici takođe proučavaju da li bi vakcine mogle da se prave i u vidu flastera. Profesorka Sarah Gilbert, vodeća naučnica za razvoj vakcine Oxford/ AstraZeneca, rekla je da Oxford procenjuje mogućnost razvoja tableta i oralnih vakcina u spreju za nos. I kompanija ImmunityBio, na primer, sprovodi klinička ispitivanja faze 1 oralne verzije vakcine. Međutim, ovo bi se više koristilo kao podsticajna doza intramuskularnoj vakcini, nego kao sama vakcina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo