Naslovna / Korona

Tvorac vakcine Sputnik V otkrio koliko jedinica antitela je potrebno za potpunu zaštitu od Delta soja

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 08. 11. 2021.

Ko ima manje od preporučene vrednosti antitela, trebalo bi da se vakciniše sa Sputnik „Light“, poručio tvorac Sputnik V vakcine Alexander Ginzburg

sputnik v vakcina Foto: Shutterstock

N.F. Gamaleya Center, u saradnji sa Sekretarijatom za zdravlje grada Moskva, sproveo je istraživanje na 4.000 Moskovljana, kako bi se došlo do pretpostavki o mogućem kraju pandemije, a rezultati su objavljeni danas.

Koja vrednost je potrebna, a koja idealna za zaštitu od zaraze

Otkriveno je da 300 jedinica antitela, po međunarodnoj skali, u potpunosti štiti od  Delta soja. Ako ih imate manje, trebalo bi da se vakcinišete vakcinom Sputnik „Light“. Ako ste kao rezultat vakcinacije ovom vakcinom došli do vrednosti od 350-400, onda se možete vakcinisati drugom komponentom Sputnika, a ako imate 500 ili više jedinica, može se reći da se radi o idealnoj zaštiti od zaraze covid 19 – izjavio je Direktor N.F. Gamaleya Center i tvorac vakcine Sputnik V Alexander Ginzburg.

Vakcinacija i mere jedini put, treba jasno odvojiti vakcinisane i navekcinisane

U Rusiji je trenutno prisutna najveća incidenca virusa od početka pandemije, a brojke se kreću i do 40.000 novih slučajeva covid 19 dnevno.

Restriktivne mere, ako su odvojene od vakcinacije, praktično su beskorisne, i trebalo bi ih kombinovati sa povećanjem broja vakcinisanih. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da se u poslednjih 10 dana broj vakcinisanih po danu učetvorostručio, ali trebalo bi da se poveća za 10 puta. U tom slučaju, covid 19 bi bilo moguće prevazići za nekoliko meseci – izneo je svoju pretpostavku Ginzburg.

Direktor istraživačkog N.F. Gamaleya Center Ginzburg je dodao i da bi trebalo povući jasnu liniju između vakcinisanih i nevakcinisanih, i da oni koji imaju vrednost od 300 jedinica antitela, ne bi trebalo da imaju bilo kakva ograničenja.

Priznavanje vakcine Sputnik V u zemljama EU stvar birokratije

Odgovarajući na pitanje zašto Svetska zdravstvena organizacija još uvek nije odobrila Sputnik V covid 19 vakcinu, Alexander Ginzburg je izjavio da određeni zakoni u Ruskoj federaciji nisu usklađeni sa evropskim zakodonavstvom. Naime, prema njegovim rečima, vakcina Sputnik V se testira prema 18 parametara, u EU je to 16, a u ostatku parametara ima određenih odstupanja, odnosno, nepoklapanja.

Direktor N.F. Gamaleya Center i tvorac vakcine Sputnik V Alexander Ginzburg mišljenja je da zvaničnici evropskog dela Svetske Zdravstvene Organizacije i Evropske agencije za lekove koriste ovu neusaglašenost kao razlog.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo