Naslovna / Korona

Omikron varijanta jeste razlog za brigu, ali ne i za paniku

Priredio/la: I. V. |10:30 - 30. 11. 2021.

Šta je to što izaziva toliku zabrinutost u vezi pojave novog Omikron soja korona virusa

omikron varijanta Omikron soj jeste za oprez, ali ne i za paniku, sve dok se ne bude znalo sa čim imamo posla Foto: Shutterstock

Omikron varijanta, odnosno soj korona virusa B.1.1.529 koji se pojavio u Južnoj Africi, odlukom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) neverovatnom brzinom je označena kao „zabrinjavajuća“. Ta odluka je odmah izazvala široku promenu prioriteta u rukovođenju pandemijom na globalnom nivou. Američki predsednik Džo Bajden nazvao je Omikron varijantu „razlogom za zabrinutost, ali ne i razlogom za paniku“. Rekao je da ne razmišlja o zatvaranju SAD i umesto toga pozvao na građane da se vakcinišu i nose maske, dok je Japan, na primer, zatvorio svoje granice za sve strane posetioce.

Za razliku od Delte, Omikron varijanta vrtoglavom brzinom označena kao „zabrinjavajuća“

SZO je preporučila, između ostalog, pojačani nadzor, posebno sekvenciranje genoma virusa, fokusirano istraživanje kako bi se saznale opasnosti koje nosi ova varijanta, kao i obavezno nošenje maski. Veća ograničenja za međunarodna putovanja odmah su stupila na snagu u brojnim  zemljama.

Brzina kojom je Omikron varijanta označena kao zabrinjavajuća bila je vrtoglava. Prošlo je nešto više od dve nedelje od prvih poznatih infekcija u Bocvani i Južnoj Africi. Stručnjaci podsećaju da bi ovaj slučaj trebalo uporediti sa Delta sojem, trenutno dominantnim u Evropi i mnogim drugim delovima sveta. Delta varijanta je prvi put prijavljena u Indiji u oktobru 2020, ali uprkos tome što je izazvala ogroman porast slučajeva u zemlji (kao i širenje na mnoge druge), nije dobila status „zabrinjavajuća“ najmanje 6 meseci od pojave.

Svakako je bilo sporosti u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja Delta, i bez sumnje su izvučene pouke o važnosti brzog reagovanja kako bi se opasne nove varijante suzbile u korenu, ili barem kako bi se usporilo njihovo širenje i svet mogao da „kupi neko vreme“. Ali, ovo kašnjenje je takođe odražavalo poteškoće u generisanju čvrstih dokaza o tome za šta je nova varijanta sposobna.

Šta je to zbog čega je Omikron varijanta izazvala toliku zabrinutost

Postoje tri tipa ponašanja -„fenotipovi” – koji određuju pretnju koju predstavlja nova varijanta. To su prenosivost – brzina kojom se širi sa jedne osobe na drugu, virulentnost – ozbiljnost simptoma bolesti i imunološka evazija – stepen zaštite koju osoba dobija od vakcine ili prirodne infekcije. Osnovna genetika i evolucione interakcije između ova tri fenotipa su složene, a njihovo uklanjanje zahteva i detaljne kliničke i epidemiološke podatke iz stvarnog sveta i pažljive eksperimente u laboratoriji.

Dakle, šta je to sa Omikron varijantom koja je navela SZO i mnoge stručnjake širom sveta da budu toliko zabrinuti, a sa tako malo poznatih razloga, i da li su njihova upozorenja opravdana da je ova varijanta „najzabrinjavajuća koju smo videli“ ?

Za sada nema pokazatelja da Omikron varijanta izaziva ozbiljniju bolest. Ostaje da se vidi da li se  izveštaji iz Južne Afrike, koji ukazuju da ova varijanta izaziva blaže simptome, zaista tačni, posebno za starije ili na drugi način ugrožene ljude. Ipak, postoji jasan razlog za zabrinutost i za prenosivost i za izbegavanje imunog sistema.

Omikron varijanta se verovatno brže širi

Povećana prenosivost nove varijante mogla bi se teško utvrditi, jer slučajni efekti mogu dovesti do alarmantnog porasta broja slučajeva, bez potrebe za bilo kakvim osnovnim promenama u virusnoj genetici. Kada su stope slučajeva relativno niske, kao što su nedavno bile u Južnoj Africi, događaji super-širenja mogu slučajno izazvati dramatično povećanje prevalencije jedne loze.

Generalni stav je da se Omikron varijanta verovatno širi brže od drugih. U južnoafričkoj provinciji Gauteng, smatra se da je pojava Omikron soja povećala broj R (broj ljudi kojima će jedna zaražena osoba u proseku preneti virus) sa oko 1,5 na skoro 2, što je značajan pomak. ako je to sve tačno. Nije iznenađujuće da se takođe širi u sve većem broju zemalja izvan južne Afrike.

Zbog neviđenog broja mutacija evolucioni skok je glavna karakteristika Omikron soja

Međutim, najzanimljivija karakteristika Omikron varijante je činjenica da ona predstavlja značajan i iznenadni evolucioni skok, što se odražava u neviđenom broju mutacija u genomu. Kako je do ovoga došlo, stvar je kontinuiranih spekulacija, ali, kritično je što su 32. mutacije uticale na S protein šiljaka, a poznato je da mnoge mutacije menjaju način na koji virus reaguje na antitela  proizvedena od vakcina ili prethodne infekcije.

Upravo taj potencijal za zaobilaženje imuniteta, u kombinaciji sa velikom brzinom širenja, izaziva toliko zabrinutosti. Ali, stručnjaci navode da predviđanje kako će se virus ponašati samo na osnovu sekvence genoma – nije egzaktna nauka. I ne postoji direktan odnos između broja mutacija koje varijanta sadrži i opasnosti koje ona može predstavljati.

Dok Omikron varijanta svakako zahteva mere zaštite i predostrožnosti, nadzor i globalne istraživačke napore, stručnjaci naglašavaju da je još prerano da se govori sa čime tačno imamo posla. Jasniju sliku, kako navode, trebalo bi da imamo narednih nedelja, uz određene, jake dokaze. U međuvremenu, svet bi trebalo da bude zahvalan na budnosti i otvorenosti južnoafričkih i bocvanskih naučnika i zvaničnika javnog zdravlja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo