Naslovna / Korona

Vizir nije efikasna zaštita ako se nosi bez maske

Priredio/la: I. V. |10:11 - 07. 11. 2020.

Zaštitne maske su definitivno neizbežne, pokazala je i studija istraživačkog centra u Japanu

vizir štitnik za lice Vizir nije dovoljna zaštita od korona virusa Foto: Shutterstock

Najnovija studija istraživačkog centra Riken u Kobeu, sprovedena uz podršku Vlade Japana i objavljena krajem septembra, pokazuje da štitnici za lice ne zaustavljaju širenje covid 19  ukoliko se uz vizir ne nosi i zaštitna maska.

Kako navode dnevnici New York Times i Guardian, vladin istraživački centar u Kobeu sproveo je studiju koristeći Fugaku, najbrži superkompjuter na svetu. Rezultati studije pokazali su da je skoro 100 odsto kapljica u vazduhu  manjih od 5 mikrometara uspelo da zaobiđe  plastične štitove, a oko polovina većih kapljica, veličine 50 mikrometara, ostalo je u vazduhu.

Makoto Tsubokura, vođa tima kompanije Riken, toplo preporučuje da se umesto plastičnih štitnika za lice koriste zaštitne maske za zaštitu lica od virusa.
– Sudeći prema rezultatima simulacije, nažalost, efikasnost štitnika za lice u sprečavanju širenja kapljica iz usta zaražene osobe je ograničena u poređenju sa maskama – izjavio je Tsubokura za Guardian.

On je rekao da oni kojima je savetovano da ne nose maske za lice, kao što su osobe sa respiratornim problemima ili mala deca, i umesto maski  koriste štitnike za lice – to mogu da praktikuju, ali samo na otvorenom ili u dobro provetrenim zatvorenim prostorima. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su preporučili da se za zaštitu od korone nose platnene maske za lice, a ne štitnici.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Đura
12:04, 20. 10. 2020.
Odgovori

Odličan tekst, potrebno nam je što više ovakvih informacija. Narod je baš neobrazovan kada je korona u pitanju, a čini se i da ih baš briga…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo