Naslovna / Korona

Koji su simptomi novih podvarijanti Covid 19 i šta se razlikuje u odnosu na prethodne talase

Piše: Vesna Stanimirović|13:00 - 05. 07. 2022.

Kako koronavirus nastavlja da se razvija, očekuje se da će Omicron podvarijante kao što su BA.4 i BA.5 dovesti do većeg broja obolelih od Covid 19, ovoga leta. Svedoci smo, poslednjih dana, da se polako uvećava broj osoba koje su pozitivne na Covid 19, kaže dr Dragana Đukić, lekar opšte prakse

covid 19 Dr Dragana Đukić: Simptomi nisu striktno specifični samo za Covid 19 već se mogu javiti i kod nekih drugih bolesti zbog čega je dijagnostika veoma bitna Foto: Shutterstock, privatna arhiva

I nakon dve i po godine od proglašenja epidemija, teško je razlikovati infekciju covid 19 u odnosu na druge viruse koji izazivaju slične ili iste tegobe bez urađenih laboratorijskih analiza i testova za detekciju covida 19. Istraživači tvrde da su podvarijante mutirale i imaju sposobnost da izbegnu antitela od vakcinacije ili prethodne infekcije.

Stanje i simtomi nove covid 19 epidemije u našim domovima zdravlja

Kakvo je stanje u našim domovima zdravlja, kakvi simptomi su karakteristični za ovaj soj virusa i koliko traje izolacija obolelih pacijenata pitali smo dr Draganu Đukić, lekara opšte prakse.

– Najčešći simptomi sa kojima nam se pacijenti javljaju u poslednje vreme su: povišena telesna temperatura oko 37 – 38 C, glavobolja, kašalj (najčešće suv, iritantan ali ima i onih sa produktivnim), bol u grlu, promuklost, zapušen nos, bolovi u mišićima, malaksalost, preznojavanje. Želim da naglasim da nisu nužno prisutni uvek i svi simptomi. Ima osoba koji imaju prisutan samo jedan, dva ili tri nabrojana simptoma. I ono što je bitno reći je da trenutno nema povlašćenih, tako da nam se javljaju pacijenti svih generacija – kaže za portal eKlinika dr Dragana Đukić, lekar opšte prakse.

Razlike i sličnosti između Covid 19 i ostalih infekcija

Kako kaže naša sagovornica, sve tegobe nisu striktno specifične samo za Covid 19 već se mogu javiti i kod nekih drugih bolesti zbog čega je dijagnostika veoma bitna, kako zbog nas i sprečavanja komplikacija, tako i zbog našeg okruženja.

– Prva dva, tri dana od pojave simptoma, preporuka je da ostanete kod kuće, po mogućstvu izolovani, uzimate vitamine, tečnost, lekove za obaranje temperature i po potrebi protiv bolova. Ako su nakon tri do četiri dana od pojave tegobe i daljeg istog intenziteta ili jačeg, morate se obavezno javiti prvo u najbližu kovid ambulantu na pregled kod lekara. Lekar je taj koji će nakon obavljenih pregleda odrediti terapiju – ističe dr Đukić.

Antibiotici nisu preventiva, ne uzimaju se preventivno da bi se sprečila infekcija i samo lekar može da ih preporuči nakon obavljenih svih pregleda kad utvrdi da su neophodni – kaže dr Dragana Đukić

Dužina trajanja perioda inkubacije i razvoj antitela

Doktorka Dragana Đukić je objasnila da po najnovijim preporukama, osoba koja je obolela od Covid 19 mora najmanje 5- 7 dana biti u izolaciji nakon čega može da se uradi kontrolni test koji ukoliko je pozitivan, osoba je dužna još 3 dana da bude u izolaciji nakon čega ne mora raditi ponovno testiranje. Nakon desetog dana od pojave simptoma, osoba se ne smatra više infektivnom za okolinu.

– Potvrđeno je da većina pacijenata nakon preležane Covid 19 infekcije razvije neki nivo antitela koja će ih zaštititi od budućih (novih) infekcija, ali u kom obimu i koliko dugo to se još uvek ne zna. Nisu još uvek poznate sve imunološke promene koje izaziva novi soj Covid 19. Moguće je imati imunitet nakon bolesti, ali malo je verovatno da je trajan posebno imajući u vidu moguće mutacije virusa. Što virus više cirkuliše u ljudskoj populaciji, to je veća mogućnost da mutira – isitiče dr Dragana Đukić.

Mogu li se vakcinisani razboleti

Kako naša sagovornica ističe, zabluda je da vakcinisani protiv covid 19 ne mogu razboleti. Vakcine protiv covid 19 pravljene su sa ciljem da se smanji rizik od razvijanja najtežih komplikacija bolesti kao što su bolničko lečenje, intubacija (lečenje respiratorom) ili smrt.

– Bez obzira na tip tehnologije koja stoji iza vakcine, sve one imaju isti cilj, a to je da bezbedno izlože naš imuni sistem virusu ili njegovim delovima. Dakle, iako dostupne vakcine ne zaustavljaju nove slučajeve ona rade sasvim dobro na sprečavanju da se većina infekcija pogorša. Još uvek se rade studije dostupnih vakcina i teži se ka formiranju vakcine koja će 100 % štititi od težih ispoljavanja bolesti i na taj način spašavati živote u godinama koje dolaze – kaže dr Dragana Đukić.

Savet za zaštitu od infekcije

– Moramo voditi računa da održavamo snažnim naš imuni sistem. To se postiže održavanjem dobre fizičke kondicije, uravnoteženom ishranom, dovoljnim snom i odmorom. Budite odgovorni prema sebi i drugima. Izbegavajte velika okupljanja, ne boravite dugo u zatvorenim prostorijama a kada ste primorani na to pokušaje da održite međusobnu distancu od 2m i nosite zaštitnu masku – poručuje dr Dragana Đukić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milos
23:42, 05. 07. 2022.
Odgovori

Treba ziveti sa time kao i sa drugim bolestima. Vise puta to imamo, zdraviji smo

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo