Naslovna / Korona

Samoizolacija obolelih od covid 19 više neće biti praksa, objavili britanski zvaničnici

Priredio/la: I. V. |10:15 - 22. 02. 2022.

Britanska vlada želi da sprovede plan „Život sa covid 19“, ali epidemilozi upozoravaju da iznenadne promene, kao što je prestanak testiranja i izolacije, može da dovede do povratka brzog rasta epidemije

samoizolacija „Samoizolacija ipak neophodna, ukidanje je rizičan potez“ Foto: Shutterstock

Samoizolacija više neće biti zakonski obavezna za obolele od covid 19, počevši od 24. februara, objavila je vlada Velike Britanije, kao deo plana „Život sa covid 19“ koji će takođe verovatno podrazumevati i smanjeno testiranje na korona virus. Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će ukidanje svih zakonskih ograničenja, uvedenih radi suzbijanja širenja virusa, omogućiti ljudima u Velikoj Britaniji da se „zaštite bez ograničavanja njihovih sloboda“.

„Samoizolacija ipak neophodna, ukidanje je rizičan potez“

Ne kažem da oprez treba da „bacimo u vetar“, ali sada je trenutak da svi povrate samopouzdanje. Došli smo do faze u kojoj mislimo da može da se pomeri ravnoteža sa državnog mandata, sa zabrane određenih pravaca delovanja, primoravanja određenih pravaca delovanja, u korist podsticanja lične odgovornosti – izjavio je Johnson u intervjuu za BCC.

Međutim, neki od vladinih naučnih savetnika rekli su da je to rizičan potez koji bi mogao dovesti do porasta infekcija i oslabiti odbranu zemlje od virulentnijih budućih sojeva. Wes Streeting, portparol za zdravstvo glavne opozicione Laburističke partije, optužio je premijera da je „proglasio pobedu pre nego što je rat završen“.

Podsetnik da je korona virus i dalje rasprostranjen stigao je uz vest da je kraljica Elizabeta II pozitivna na covid 19 i ima blage simptome nalik prehladi, kako je saopštila Bakingemska palata.

Većina epidemiloških mera ukinuta u januaru

Konzervativna britanska vlada ukinula je većinu ograničenja i epidemiloških mera u januaru, pa covid propusnice za ulazak u lokal više nisu neophodne, kao ni nošenje maski, osim u britanskim bolnicama, koje su postavile svoja pravila javnog zdravlja. Kombinacija visoke stope vakcinacije u Velikoj Britaniji i blaže varijante bolesti izazavnih Omikron sojem, znači da ublažavanje ograničenja nije dovelo do porasta hospitalizacija i smrti. Ipak, mnogi smatraju da je sve to upitno s obzirom na to da Velika Britanija i dalje ima najveći broj obolelih od korona virusa u Evropi, posle Rusije, sa više od 160.000 zabeleženih smrtnih slučajeva.

Samoizolacija će biti zamenjena savetodavnim merama

U Britaniji, 85 odsto ljudi, starosti od 12 i više godina, primilo je dve doze vakcine, a skoro dve trećine je dobilo treću, dopunsku vakcinu. Sada konzervativna vlada najavljuje da će ukinuti „sve preostale domaće propise o covid 19, koji ograničavaju javne slobode“ kao deo „odstupanja od vladine intervencije na ličnu odgovornost“. Zakonski zahtev za izolaciju, najmanje 5 dana nakon pozitivnog testa na covid 19 biće zamenjen savetodavnim merama, a korona virus će se tretirati više kao grip, kako postane endemski.

Novi plan, nazvam „Život sa covid 19“ predviđa vakcine i tretmane koji drže virus pod kontrolom, iako je vlada rekla da će „sistemi nadzora i mere za vanredne situacije biti zadržani“ ako bude potrebno.

– Covid 19 neće iznenada nestati i moramo da naučimo da živimo sa ovim virusom i da nastavimo da se štitimo bez ograničavanja naših sloboda – istakao je Boris Johnson.

„Ideja da virusi postaju sve blaži je uobičajena zabluda“

Najava će se svideti mnogim poslanicima Konzervativne stranke, koji tvrde da su ograničenja bila neefikasna i nesrazmjerna. Međutim, naučnici su naglasili da je mnogo toga ostalo nepoznato o virusu i budućim varijantama, koje bi mogle biti teže od trenutno dominantnog Omikron soja.  Savetodavna grupa za nove virusne pretnje, koja savetuje vladu, rekla je prošle nedelje da je ideja da virusi postaju sve blaži „uobičajena zabluda“. Rečeno je da je blaža bolest povezana sa Omikron varijantom „verovatno slučajan događaj“ i da bi buduće varijante mogle biti teže ili bi mogle da izbegnu trenutne covid 19 vakcine.

Epidemilozi, koji savetuju vladu, takođe su upozorili da „iznenadna promena, kao što je prestanak testiranja i izolacije, može dovesti do povratka brzog rasta epidemije“ ako ljudi ne budu oprezni. Naučnici su takođe upozorili na ukidanje besplatnih brzih testova na korona virus, koje su tokom pandemije distribuirali. Zdravstveni zvaničnici kažu da je masovno testiranje igralo važnu ulogu u usporavanju širenja virusa. Zabrinuti su i da bi vlada mogla da okonča istraživanje o infekcijama, koje je sprovela Kancelarija za nacionalnu statistiku, a koje se smatra neprocenjivim jer testira ljude da li imaju simptome ili ne.

Ovo nije vreme za rizikovanje. Moramo da delujemo na način zasnovan na dokazima i postepeno – upozorio je Matthew Taylor, izvršni direktor Konfederacije NHS, krovne grupe za zdravstvene vlasti u Britaniji koje finansira država.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo