Naslovna / Korona

Omikron Kentaur naučnici smatraju „najgorom verzijom korona virusa“

Priredio/la: I. V. |13:00 - 26. 07. 2022.

Virusolozi upozoravaju da će svet morati da se pripremi za talas Omikron Kentaur podvarijante jer im se uopšte „ne sviđaju uočene mutacije“ koje ova verzija virusa nosi

omikron kentaur

Omikron Kentaur podvarijanta Omikrun soja izazvala je veliku zabrinutost virusologa zato što se brzo širi, ima mnogo mutacija, a kao i razarajući Delta soj, krenula je iz Indije. Varijanta BA.2.75, nazvana Centaurus, po mitskom biću Kentauru, prvi put je otkrivena u Indiji početkom maja i od tada do danas registrovana je u oko 10 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Nemačku i Kanadu. Broj zaraženih u Velikoj Britaniji od tada je naglo porastao, očigledno brže od broja inficiranih izuzetno prenosivom varijantom BA.5, koja je takođe prisutna u Indiji, i brzo istiskuje prethodno dominantnu varijantu BA.2 u mnogim zemljama.

Za sada Omikron Kentaur ostaje „varijanta pod nadzorom“

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) 7. jula označio je ovu podvarijantu Omikron virusa kao „varijantu pod nadzorom“ što znači da postoje neke naznake da bi mogla da bude prenosiva ili povezana sa težim oblicima bolesti, ali dokazi su još ograničeni. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe pažljivo prati novu varijantu, iako je njen glavni naučnik, dr Soumya Swaminathan, izjavio da još nema dovoljno uzoraka za procenu ozbiljnosti. Ipak, situacija na terenu zabrinjava, kažu virusolozi, jer broj novozaraženih covid 19 slučajeva u Velikoj Britaniji porastao je za 20 odsto za nedelju dana. Podvarijanta Omikron Kentaur trenutno je dominantna u SAD, a procenjuje se da je izazvala skoro 54 odsto ​​infekcija u zemlji prošle nedelje, prema podacima koje je objavio CDC.

Mislili smo da Delta soj predstavlja vrhunac evolucije virusa, ali…

Pored očiglednog brzog rasta i širokog geografskog rasprostranjenja, virusolozi su upozoreni i sa ogromnim brojem dodatnih mutacija koje BA.2.75 sadrži, u odnosu na BA.2, iz kojih je verovatno evoluirao. To bi moglo da znači, kako ističe dr Stephen Griffin, a virusolog sa University of Leeds, da je imao priliku da razvije prednost u odnosu na već uspešnu liniju virusa. U ovo vreme prošle godine, kako je podsetio, mnogi su bili uvereni da Delta soj predstavlja vrhunac evolucije virusa, ali pojava Omikron soja i sposobnost zaobilaženja antitela je znak da kao populacija ne možemo da sledimo plan sličan gripu kako bi zadržali korak sa evolucijom virusa. 

– Nije toliko u pitanju tačan broj mutacija, odnosno veći broj kombinacija. Teško je predvideti efekat tolikog broja mutacija koje se pojavljuju zajedno jer to daje virusu neko svojstva „džokera“ gde bi zbir delova mogao biti gori od delova pojedinačno. Omikron Kentaur je definitivno potencijalni kandidat za ono što dolazi nakon BA.5. Ako to ne uspe, verovatno ćemo biti svedoci da se stvara „varijanta varijante“ – objasnio je dr Tom Peacock, virusolog sa Imperial College London, koji je prvi identifikovao Omikron kao potencijalnu zabrinjavajuću varijantu još u  novembru 2021.

Zbog povećane prenosivosti Omikron Kentaur smatraju najgorom verzijom virusa

Dr Eric Topol, osnivač i profesor molekularne medicine u Scripps Research Translational Institute istakao je da podvarijanta Omikron Kentaur ima „8 mutacija izvan BA.5, mnoge u N-terminalnom domenu, koje bi mogle da učini da virus još bolje zaobilazi imunitet od ovoga što trenutno možemo da vidimo“. Dr Topol je nazvao Omiron Kentaur „najgorom verzijom virusa koju smo ikada videli“ zbog njegove povećane prenosivosti. Molekularni biolog dr Ulrich Elling izjavio je, na primer, da će SAD možda „morati da se pripreme“ za talas Kentaur podvarijante jer mu, kako je naglasio, „ne sviđaju uočene mutacije“.

– Broj od 8 dodatnih mutacija u BA.2.75 je izuzetan. Delta je imala ukupno osam skokova. Tri mutacije mogu da naprave ogromnu razliku (BA.5). Tako bi 11 mutacija, koje se razlikuju između BA.5 i BA.2.75 mogle da omoguće još jedan talas, jer imunitet koji nas je štitio od Omikron BA.5 možda neće moći da nas zaštiti – smatra dr Elling.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo