Naslovna / Lekovito Bilje / Kafa

Kafa

Samlevena kafa koristila se za lečenje opekotina

U većim dozama kafa je škodljiva Foto: Shutterstock

KAFA – Coeffea arabica

Kafa se gaji u svim tropskim krajevima, najviše u Južnoj Ame­rici. Brazil je najveći proizvođač kafe u svetu. Sirova kafa se ne upotrebljava, već samo pržena. U kafi ima kofeina, tanina i drugih sastojaka. Kofein deluje kao stimulans centralnog nervnog sistema, pojačava fizički i umni napor, otkla­nja zamor i sanjivost, povoljno deluje na rad srca i bubrega. U većim dozama kafa je škodljiva.

Lekovita svojstva

Samlevena kafa leči opekotine od vrele vode kad se njome pospu sva oprljena mesta dva puta na dan.

Kafa leči tako brzo i dobro i rane na stoci, a kod konja naboj (oštećenje mekog tikva kopita) i bagu (oboljenje zglobova), koja je vrlo opasna bolest. Ako je naboj ili druga rana zagnojena, treba oprljiti vrelim gvožđem ili iseći svo meso gde je doprlo za­ paljenje pa nasuti po celoj rani dovoljno debelo sitne kafe i ostavi­ti dobro privezanu, obloživši je sa rečenim oblogom. Gde ima dlake, kose i krvi, treba mesto ostrići i čistom toplom vodom isprati pa onda posipati i oblagati. Ali razvoj medicinske nauke uveo je u upotrebu bolje i sigurnije lekove.

Kafa leči one koji se otruju kukutom, bunikom, opijumom itd. Tad je treba pojesti po nekoliko kašika sitno utucane. Ona budi učmalu misaonost, kafa pridaje snagu za govor i dosetljivost. Kafa preseca bljuvanje (povraćanje). Ona čini uslugu i onim što pate od katara u crevima (kolitis).

Sitna kafa dobar je prašak za zube, a naročito ako se pomeša sa malo magnezijuma i utučenog praška školjke od ostrige. Ovaj zubni prašak otklanja rđav zadah iz usta, čuva zube od kvarenja, meso od tru­ljenja i ispoljava prijatan miris.

Ne treba zaboraviti da za ovakvu lekovitu celj treba kafu sam kupiti i uredno je ispržiti i utući ili samleti, jer teško je gde dobiti gotovu pravu kafu. U nju se meću razne primese koje nemaju tu lekovitu snagu. Savremena trgovina snabdeva potrošače raznim vrstama prave kafe  sirovom, prženom i mlevenom stanju.