Naslovna / Lekovito Bilje / Trava od srdobolje

Trava od srdobolje

Svež rizom trave od srdobolje je nepravilan, kvrgast i višeglav. Kad se preseče, ružičaste je boje, ali brzo postaje crven

Trava od srdobolje je naša najvažnija taninska biljka Foto: Shutterstock

TRAVA OD SRDOBOLJE – Potentilla tormentilla

Trava od srdobolje, srčenjača, sitni srčanik, trava od srca je mala zeljasta biljka. Poznaje se po tankim, razgranatim i lisnatim stabljikama i sitnim, žutim cvetovima sa četiri kruni­čna listića. Od ove biljke vadi se rizom (podzemno stablo), opere i osuši. Svež rizom je nepravilan, kvrgast i višeglav. Kad se preseče, ružičaste je boje ali brzo postaje crven. Ukusa je vrlo oporog a mirisa nema.
Osušen rizom (Tormentillae rhizoma) je vrlo tvrd i mrkocrven. U njemu ima i do 30% tanina pored drugih sastojaka manjeg značaja.

Lekovita svojstva

Zbog tanina rizom trave od srdobolje upotrebljava se u obliku odvara, tinkture, ekstrakta ili fino samleven u prah kao sredstvo za jačanje i protiv proliva. To je naša najvažnija taninska
lekovita sirovina.
Travi od srdobolje slične su čelašica (Potentilla reptans), steža (R. anserina), zatim zečja stopa (Geum urbanum) i druge. Na vlažnim livadama i kraj potoka, u našim brdskim i planin­skim krajevima često se zajedno sa travom od srdobolje nađe na veli­kim površinama i srčenjak ili srčanica (Polygonum bistorta). Ona ima ružičaste cvetove skupljene u jajast ili poluvaljkast usamljen klas, duguljasto ušiljeno lišće i mesnat, debeo, usukan rizom, veli­ čine prsta. U rizomu ima 15–25% tanina, oko 30% skroba i drugih sastojaka.

Rizom srčenjaka (Bistortae rhizoma) može da se upotrebi kao zamena za rizom trave od srdobolje. Daje se u obliku odvara koji se pije protiv proliva, za jačanje želuca ili se jači odvar upotrebljava spolja za ispiranja ili za obloge kod nekih kožnih oboljenja, rana, hemoroida, promrzlina, opekotina, za ispiranje i lečenje zapaljenja usta i desni.