Tokom zime "sezonska petorka" jača imunitet, olakšava varenje i obezbeđuje telu energiju za celu nedelju

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

"Sezonska petorka" označava grupu namirnica dostupnih za ishranu tokom zime, uz pomoć kojih će jelo biti zdravo, ukusno, a i ne zahtevaju veli budžet. Nutricinisti u "sezonsku petorku" svrstavaju praziluk, orahe, kiseli kupus, cveklu i muskatnu tikvu - pet namirnica od kojih je moguće napraviti mnogo ukusnih jela, od čorbi do glavnog, bezmesnog obroka.

"Sezonska petorka" podstiče varenje, jača imunitet i obezbeđuje energiju telu

Nutricionisti imaju jasno objašnjenje zašto je važno da se "sezonska petorka" nađe na trpezi tokom zimskog perioda. Kako navode, praziluk, orasi, kiseli kupus, cvekla i muskatna tikva su glavni aduti za dobro varenje, dobru energiju i jači imunitet. Tokom zimske sezone ove namirnice nam pomažu da se varenje odvija bez problema, da se telo snabde sa dovoljno energije za radnu nedelju, ali da se poveća otpornost organizma na zimske bolesti.

Zašto su nam tokom zime potrebne ove namirnice?

Kiseli kupus spada u fermentisanu hranu bogatu probioticima, koji krucijalno doprinose zdravlju crevne flore. Poznato je da je što zdravija crevna mikrobiota povezana sa stabilnim imunitetom, ali i sa boljom regulacijom krvnog pritiska i niza funkcija u telu.Jedna od najomiljenijih "zimskih" namirnica sadrži visok nivo vitamina C i K, uz brojne minerale među kojima prednjači kalijum. Svi ovi sastojci pomažu u regulaciji krvnog pritiska.

Praziluk je bogat hranljivim materijama, što znači da ima malo kalorija, ali mnogo vitamina i minerala. Posebno je bogat karotenoidima provitamina A, uključujući beta karoten. Telo pretvara ove karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, imunološku funkciju, reprodukciju i ćelijsku komunikaciju. Takođe je dobar izvor vitamina K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca. Dobar je izvor mangana, koji pomaže u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) i podržava zdravlje štitne žlezde.

Cvekla je korenasto povrće prepuno iznenađujuće lekovitih svojstava i zdravstvenih efekata za ljudski organizam. Prirodni je antianemik, antibakterik, antipiretik, antioksidans, antisklerotik, detoksikant, diuretik... Veoma je bogata nitratima koje telo pretvara u azotni oksid - jedinjenje koje opušta i širi krvne sudove, pretvarajući ih u "autoputeve" za našu krv obogaćenu hranjivim sastojcima i kiseonikom. Slatkoća ploda potiče od ugljenih hidrata, naročito saharoze. Zbog nutritivnih svojstava i bogatstva vitamina i minerala, cvekla može da reguliše krvni pritisak, snižava rizik od pojave srčanih bolesti, pročišćava jetru, leči anemiju, poboljšava varenje i pražnjenje creva. Generalno, jača otpornost organizma.

Orasi su bogati su brojnim nutrijentima i sadrže kalcijum, vitamin B6, magnezijum, riboflavin, niacin, folat, mangan, vitamin C, fosfor, kalijum, cink i značajan procenat dnevnih potreba za gvožđem. Odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), koja je esencijalna omega-3 masna kiselina, a prema objašnjenju nutricionista, veći unos ALA kiseline dovodi se u vezu sa boljim zdravljem srca, uključujući smanjenje rizika od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Klinička ispitivanja takođe su pokazala da unos oraha smanjuje nivoe LDL ili „lošeg“ holesterola.

Muskatna tikva bogata je hranljivim materijama, antioksidantima i vlaknima koji zajedno pružaju mnoštvo zdravstvenih koristi. Bundeve ili tikve prirodno ne sadrže holesterol i gluten. Pored toga, imaju malo masti i ugljenih hidrata, što ih svrstava hranom saniskim glikemijskim indeksom. Muskatna bundeva pomaže u sprečavanju hroničnih bolesti tako što smanjuje oksidativni stres i upale zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata, posebno beta-karotena (pretka vitamina A) i vitamina C. Dijetetska vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi, snižavaju holesterol, podržavaju zdravlje creva i promovišu zdravu težinu, dok kalijum podržava zdravlje srca. Zajedno, ovi hranljivi sastojci doprinose smanjenju rizika od stanja poput kardiovaskularnih bolesti, određenih vrsta raka, dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti.

(eKlinika.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>