Medicinski informativni portal
Naslovna / Lekovito Bilje / Venja

Venja

Venja je dobra za plućne bolesti

Venja se u narodu koristila za lečenje tuberkuloze

VENJA – Juniperus communis

Razno­vrsna lekovitost smreke, venje, vidi se iz toga što ima do 2% etarskog ulja, do 30% šećera, smole, voska, tanina, fla­vonskih glikozida, soli i drugih sastojaka.

Lekovita svojstva

Dve šake ugnječene ili utučene venje skuvaju se u dva litra vode,a zatim se piju tri­-četiri poveće čaše svaki dan. Ovaj napitak leči zastoje mokraće i mokraćni kamen i pesak i druge otoke na telu, dobar je i za čišćenje krvi uopšte, za astmu i druge bolesti pluća, tuberkulozu.

Skuvajte mlade smrekove listiće i pupoljke pre potpunog ra­zvića u mleku, čistom vinu ili u surutki, pa pijete na dan po četiri­-pet čaša ovog napitka. On leči kostobolju, reumatizam, skorbut, generalizovane otoke, kožne osipe, malokrvnost, kašalj i plućne bolesti. Kad se stavi u vodu i skuva dosta lišća i šišarica smre­kovih ili borovih, u tom čaju se valja kupati svaki dan 10 do 25 minuta. Time se leče svrab i krastice, klonuli udovi, nervne bolesti, grčevi, bledilo. Leči se i probadanje u plećima, kukovima i drugim mestima, nesanica i telesna nemoć.

Protiv raznih vratobolja i gušobolja pomaže dobro namazana krpa sa smolom borovom, lučevom, obavijana oko vrata. Oblog se drži po nekoliko sati. Takođe, kađenje prostorije skorašnjom smreko­vinom ili borovom smolom korisno je za zdravlje. Dobro je i kad se izjutra sažvaće nekoliko zrna smrekovine i proguta. To otklanja smrad iz usta, stvara dobar apetit celog dana i čuva od raznih zaraza.

Kad se pomeša utucane sveže venje sa medom i jede trired (tri puta) na dan po jedna šoljica, to leči tuberkulozu. Dobro je i da se udiše para od vrućeg čaja venje. Treba skuvati šaku utuče­ne venje u jednom litru vode pa onda staviti ispred sebe to lonče i paru udisati na nos i usta. U Užičkom kraju se pravi vino od venje koje leči mnoge bolesti. Ono leči prolive, teško mokrenje, šuljeve i glavobolju, teškoću u prsima i trbuhu. Kad se pije duže, ono otklanja glavobolju, leči krajnike, nespavanje, slab apetiti, kašalj, snuždenost i razne bolesti.

Send this to a friend