VENJA – Juniperus communis
Raznovrsna lekovitost smreke, venje, vidi se iz toga što ima do 2% etarskog ulja, do 30% šećera, smole, voska, tanina, flavonskih glikozida, soli i drugih sastojaka.
Lekovita svojstva
Dve šake ugnječene ili utučene venje skuvaju se u dva litra vode,a zatim se piju tri-četiri poveće čaše svaki dan. Ovaj napitak leči zastoje mokraće i mokraćni kamen i pesak i druge otoke na telu, dobar je i za čišćenje krvi uopšte, za astmu i druge bolesti pluća, tuberkulozu.
Skuvajte mlade smrekove listiće i pupoljke pre potpunog razvića u mleku, čistom vinu ili u surutki, pa pijete na dan po četiri-pet čaša ovog napitka. On leči kostobolju, reumatizam, skorbut, generalizovane otoke, kožne osipe, malokrvnost, kašalj i plućne bolesti. Kad se stavi u vodu i skuva dosta lišća i šišarica smrekovih ili borovih, u tom čaju se valja kupati svaki dan 10 do 25 minuta. Time se leče svrab i krastice, klonuli udovi, nervne bolesti, grčevi, bledilo. Leči se i probadanje u plećima, kukovima i drugim mestima, nesanica i telesna nemoć.
Protiv raznih vratobolja i gušobolja pomaže dobro namazana krpa sa smolom borovom, lučevom, obavijana oko vrata. Oblog se drži po nekoliko sati. Takođe, kađenje prostorije skorašnjom smrekovinom ili borovom smolom korisno je za zdravlje. Dobro je i kad se izjutra sažvaće nekoliko zrna smrekovine i proguta. To otklanja smrad iz usta, stvara dobar apetit celog dana i čuva od raznih zaraza.
Kad se pomeša utucane sveže venje sa medom i jede trired (tri puta) na dan po jedna šoljica, to leči tuberkulozu. Dobro je i da se udiše para od vrućeg čaja venje. Treba skuvati šaku utučene venje u jednom litru vode pa onda staviti ispred sebe to lonče i paru udisati na nos i usta. U Užičkom kraju se pravi vino od venje koje leči mnoge bolesti. Ono leči prolive, teško mokrenje, šuljeve i glavobolju, teškoću u prsima i trbuhu. Kad se pije duže, ono otklanja glavobolju, leči krajnike, nespavanje, slab apetiti, kašalj, snuždenost i razne bolesti.