Naslovna / Lepota

Zbog anemije kosa nekontrolisano opada, a ovo je rešenje da to zaustavite

15:00 - 23. 12. 2020.

Gubitak kose usled nedostatka gvožđa nije nepovratan, a adekvatnom terapijom obezbediće se regeneracija

kosa-opadanje-anemija Kad kosa počne da opada prekontrolišite krvnu sliku Foto: Pexels

Osim simptoma kao što su nedostatak daha, umor i malaksalost, bol u grudima i lupanje srca, kao posledica anemije često se javlja i opadanje kose. Gvožđe je nezamenljiv sastojak u enzimu ribonukleotid reduktaza koji pomaže rast ćelija. Po nekim istraživanjima, ćelije folikula dlake mogu da budu naročito osetljive kad nivo gvožđa pada i u takvom stanju ne mogu da funckionišu i da se razmnožavaju pravilno.

Gubitak kose, srećom, nije trajan i nepovratan

Gubitak kose zbog nedostatka gvožđa manifestuje se kao istanjivanje u srednjoj i prednjoj liniji skalpa, kao i na zaliscima. Isto tako se primećuje difuzno istanjivanje cele kose i smanjenje volumena. Dobra vest je da gubitak kose izazvan nedostatkom gvožđa nije nepovratan jer folikul nije trajno oštećen. To znači da adekvatnom terapijom možemo ponovo da stimulišemo rast kose i omogućimo regenreaciju. PRP tretman je idealan da poboljša funkciju folikula i omogući im idealne uslove za rad.

Agresivnijim tretmanima stimuliše se rast kose

Međutim, ako je anemija hronična, a time i gubitak kose konstantan, onda su oštećenja folikula veća, pa je potreban agresivniji tretman sa mezonitima, koji ima odlično delovanje na koren i stimulaciju rasta kose. Osim tretmana, neophodni su korekcija ishrane i unošenje gvožđa putem suplemenata, kao i lečenje digestivnih problema kao mogućeg uzroka slabe resorpcije gvožđa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo