Naslovna / Lepota

Maske izazivaju AKNE: Kako da zaštitite kožu

Piše: V. Marić Brajković|8:00 - 29. 10. 2020.

Maske igraju važnu ulogu u smanjenju širenja koronavirusa, ali dugotrajnim nošenjem mogu da izazovu probleme na koži lica, kao što su maskne – akne, peckanje, svrab ili ekcem. Zato dermatolozi preporučuju pravila nege koja štite kožu od oboljenja

obolela koža lica Za obolelu koža lica važna je primena terapije

Pandemija korona virusa nametnula je mnoga pravila ponašanja, pre svega obavezno nošenje maske koje su počele da nam izazivaju maskne. Dugotrajno nošenje maske može da izazove određena kožna oboljenja, iritacije koje zahtevaju lečenje ili savet dermatologa. Ovaj problem iritirane kože kod odraslih osoba kojima od maski počinju da izlaze akne, dobio je naziv maskneDr Isidora Andrejić Sbutega, dermatovenerolog, objašnjava šta su maskne i savetuje kako da održavate kožu lica zdravom, čistom i negovanom.

šta su maskne

Maskne su akne nastale zbog maski Foto: Shutterstock

Prilikom nošenja maske može doći do upalnog procesa kože u vidu crvenila, perutanja i peckanja  ili pak do pojave akni ili gnojanica. Kod  osoba gde već postoji  dermatološki problem  na licu, nošenjem zaštitne maske može doći do pogoršanja  stanja kože. Suva i  koža sklona alergijama sklona je ekcemima, tako da kod ovih  osoba  najčešće dolazi do njihove pojave ili nekog oblika dermatitisa, dok  se kod masne kože javljaju akne – kaže za portal eKlinika dr Isidora Andrejić Sbutega, dermatovenerolog.

1. Svakodnevno čistite i vlažite lice

Nežna nega kože lica može da spreči probleme. Prilikom pranja lica koristite blago sredstvo za čišćenje bez mirisa. Nanesite hidratantnu kremu pre i posle nošenja maske, posebno ako imate suvu ili osetljivu kožu.

Nakon odlaganja maske , neophodno je očistiti lice blagim sredstvom za čišćenje i mlakom vodom i nakon toga naneti kremu za lice, zavisno od tipa kože. Suvoću možete da sprečite odgovorajućim hidratantnim kremom formulisanim za vaš tip kože – savetuje dr Andrejić Sbutega. Kada birate hidratantnu kremu za masnu kožu ili onu sa aknama, naš dermatolog savetuje da koristite gel-hidratantnu kremu, losion za normalnu ili kombinovanu kožu.

2. Zaštitite usne vazelinom

– Pored nege lica važna je i nega usana. Sušenje i pucanje usana  možete da sprečite nanošenjem vazelina na usne i to nakon pranja lica, pre nego što stavite masku i pre spavanja – Dr Isidora Andrejić Sbutega.

3. Nosite minimalno šminke pod maskom 

Šminku i puder trebalo bi izbegavati ispod maske jer može dodatno zatvoriti pore i lakše dovesti do iritacije kože.

– Ako je šminka neophodna, koristite samo proizvode označene sa „nekomedogeni“ ili „bez ulja“ – kaže naša sagovornica.

4. Izbegavajte nove proizvode koji mogu da iritiraju vašu kožu

Nošenje maske, čak i kratko vreme, može da učini kožu osetljivijom. Dr Andrejić Sbutega savetuje da izbegavate nove proizvode za negu kože koji mogu da iritiraju vašu kožu. Izbegavajte da po prvi put probate hemijski piling ili retinoid. Retinoidi mogu da iritiraju vašu kožu. Zato ako koristite retinoid, odnosno retinol, nanesite ga pred spavanje i ne povećavajte količinu koju nanosite.

5. Koristite manje preparata za negu kože ako vam lice postane nadraženo

Kad lice prekrijete maskom, neki proizvodi za negu kože koje ste koristili u prošlosti mogu da iritiraju vašu kožu. Ako se to dogodi, smanjite korišćenje proizvoda koji mogu da iritiraju kožu, odnosno ne koristite preparate sa salicilnom kiselinom, retinolom, i nemojte da nanosite losion nakon brijanja.

pamučne maske za lice

Pamučne maske najviše prijaju vašem licu Foto: Shutterstock

6. Nosite odgovarajuću masku

– Ukoliko osoba nije izložena velikom epidemiološkom riziku za kožu lica svakako su bolje pamučne maske –  kaže dr Andrejić Sbutega. Potražite maske koje su udobne, mekane, izrađene od prirodne i prozračne tkanine, poput pamuka ili svile. Potrebno je da njom prekrijete deo preko nosa do ispod brade i da sa strane tkanina bude potpuno zategnuta. Poželjno je da tkanina sa unutrašnje strane deluje meko ako imate osetljivu kožu, a pamučni materijal poželjan je sa unutrašnje strane maske ako imate akne ili masnu kožu. Ako se maska previše zategne ili klizi po vašem licu, to može da iritira vašu kožu. Izbegavajte sintetičke tkanine, poput najlona, poliestera i rajona. Verovatnije je da će iritirati vašu kožu i prouzrokovati oštećenja.

7. Pravite pauzu od maske po 15 minuta nakon svaka 4 sata

Zdravstveni radnici na frontu pandemije koronavirusa otkrili su da ovo pomaže da spase njihovu kožu. Naravno, uklanjajte masku samo kada je to sigurno i nakon pranja ruku. Masku možete da skinete napolju , na sigurnoj udaljenosti od ljudi, kada ste sami u automobilu ili kod kuće.

8. Operite maske od platna

– Mnoge zdravstvene organizacije sada preporučuju da nakon svake upotrebe perete pamučnu  masku. Pranjem se takođe uklanjaju nečistoće i ćelije kože koje se nakupljaju unutar maske, što bi moglo dovesti do problema sa kožom. Platnenu masku možete oprati u veš mašini ili ručno, samo sledite uputstva za pranje na svakoj maski. Perite maske u vrućoj vodi ili ih iskuvajte, osim ako uputstva ne govore drugačije. Koristite hipoalergenski deterdžent za veš, bez mirisa. Nakon pranja maske, proverite njen oblik. Ako maska više ne pristaje čvrsto i udobno, manje vas štiti – naglašava dr Isidora Andrejić Sbutega.

9. Nastavite lečenje koje vam je preporučio dermatolog

Ako imate akne, rozaceu ili neki drugi dermatološki problem, posebno je važno da sledite svoj plan lečenja. Nikako ne bi trebalo da svoj osnovni dermatološki problem zapostavite i ne lečite. Ova pravila nege mogu da pomognu da se vaše stanje bolje kontroliše i leči.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo