Neprerađeni, sirovi med iz jednog cvetnog izvora može da poboljša kontrolu šećera u krvi i nivo holesterola, navodi se u novoj studiji objavljenoj u Nutrition Reviews. Iako med sadrži oko 80 odsto šećera, analize su pokazala da konzumiranje oko 2 kašike sirovog meda dnevno može da snizi nivo šećera u krvi i „loš” LDL holesterol.
Mr Amna Ahmed koautor studije sa University of Toronto izjavila je da, za razliku od konzumnog šećera, med ima „složeni sastav“ šećera, vitamina, minerala i drugih bioaktivnih supstanci. Potrebno je više dokaza koji podržavaju dodavanje meda ishrani kod osoba koje trenutno pokušavaju da smanje unos šećera.
Međutim, termin „sirovi med“ ili neprerađeni med nije regulisan, nije podležan regulativama koje propisuje Uprava za hranu i lekove (FDA), što otežava kupovinu takve vrste namirnice. Neki smatraju da je sirovi med onaj koji nije pretrpeo apsolutno nikakvu preradu, dok drugi proizvođači dozvoljavaju minimalnu preradu, kao što je blago zagrevanje kako bi se med preručio u tegle ili flaše. Sve dodatne informacije o preradi meda mogu da budu navedene na tegli, ali to nije propisano zakonom pa je proizvođačima prepušteno da osiguraju da su informacije na etiketama meda tačne.
Istraživači su primetili da sirovi med iz jednog cvetnog izvora, posebno med od bagrema i deteline, nudi najviše prednosti. Kašika bagremovog meda (21 gram) sadrži oko 60 kalorija i 17 grama šećera, slično konvencionalnom medu. Šećeri – glukoza, saharoza i fruktoza su svi prisutni u bagremovom medu, a fruktoza je najzastupljenija. Ovaj med ne sadrži proteine, masti ili vlakna. Međutim, sadrži određene količine brojnih vitamina i minerala, uključujući vitamin C i magnezijum. Visoka koncentracija jakih prirodnih proizvoda poput flavonoida, koji služe kao antioksidansi, je ono što čini bagremov med neverovatno zdravim.
Bagremov med smatra se poslasticom koja smanjuje šećer u krvi. Budući da je većina ljudi zabrinuta za nivo šećera u krvi, bagremov med može da pomogne da se snizi nivo glukoze u krvi. Hipoglikemija je rizična bolest, a konzumiranje ovog bagremovog meda obezbediće snažan podsticaj ugljenim hidratima u krvotoku, vraćajući nivo šećera u krvi pod kontrolu.
Med od deteline je vrsta meda koju prave pčele sakupljajući nektar sa cvetova deteline. Med od deteline nema mnogo vitamina i minerala i ima manje količine vitamina C, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma, cinka i cinka. Jedna kašika meda od deteline sadrži 64 kalorije, 17 grama ugljenih hidrata i 16 grama šećera, i nimalo masti i proteina. Med od deteline posebno je bogat flavanolima i fenolnom kiselinom – dva antiinflamatorna antioksidansa poznata po tome što pružaju nekoliko zdravstvenih prednosti kao što su poboljšanje zdravlja srca i zaštita centralnog nervnog sistema.
Med od deteline smanjuje loš holesterol. Visok nivo holesterola je još jedan faktor rizika za srčana oboljenja. I ne samo da med od deteline sadrži O holesterola, već može da pomogne i u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola i održavanju vašeg ukupnog holesterola pod kontrolom.
– Smernice za ishranu preporučuju ograničavanje unosa šećera na 10 procenata dnevnih kalorija, u što ulazi i med – objašnjava stručnjak za dijetetiku dr Emma Laing, sa University of Georgia. Ona preporučuje upotrebu meda umesto drugih zaslađivača samo ako uživate u njegovom ukusu ili želite raznovrsnost u ishrani. S obzirom na to da je med slađi od konzumnog šećera, potrebno je uzimati manje meda kako bi se uživalo u istom nivou slatkoće.
– Ljudi su obično skeptični po pitanju zaslađivača i plaše se da ih koriste, ali, konzumiranje malih količina šećera ili meda ne bi trebalo da naškodi većini ljudi – ističe dr Laing, podsećajući da su neophodna dodatna istraživanja kako bi se potvrdilo da li konzumiranje malih količina meda umesto šećera nudi zdravstvene prednosti. Dr Laing takođe naglašava da med nije „magična pilula“ niti lek za „sve i svašta“ iako spada u zdrave i hranljive namirnice, baš kao i voće i povrće i cele žitarice.