Naslovna / Zdravlje

Veštački zaslađivači mogu da povećaju rizik od nastanka karcinoma, ističu francuski naučnici

Priredio/la: I. V. |17:00 - 16. 04. 2022.

Studija istraživača iz Francuske navodi da je veći rizik od razvoja karcinoma posebno primećen kod osoba koje su koristile dve vrste zaslađivača

veštački zaslađivači Bezalkoholna slatka pića sadrže najveću količinu veštačkih zaslađivača Foto: Shutterstock

Veštački zaslađivači, koji se široko koriste u dijetalnim bezalkoholnim pićima, prema novom istraživanju objavljenom u magazinu PLOS Medicine, povezani su sa rizikom od nastanka karcinoma. Zaslađivači su svakodnevni deo ishrane miliona ljudi, posebno onih koji konzumiraju dijetalne napitke kako bi sprečili gojenje uzrokovano viškom šećera u ishrani. U cilju procene rizika od razvoja raka usled korišćenja veštačkih zaslađivača, istraživači su analizirali podatke više od 100.000 ljudi u Francuskoj – način njihove ishrane, način života i istoriju bolesti, i to u intervalu između 2009-2021, a ova analiza ujedno je bila i deo NutriNet-Sante studije.

Veštački zaslađivači najčešće se unose kroz bezalkoholna pića

Od 103.000 učesnika, 79 odsto su bile žene, a 37 procenata je konzumiralo veštačke zaslađivače. Bezalkoholna pića činila su više od polovine konzumiranih veštačkih zaslađivača. Daljom analizom upoređivana je potrošnja veštačkih zaslađivača sa stopom pojave raka, uz prilagođavanje i drugih varijabli, kao što su pušenje, loša ishrana, starost i fizička aktivnost. Učesnici istraživanja koji su konzumirali najveću količinu zaslađivača imali su za 13 odsto povećan rizik od pojave karcinoma u poređenju sa onima koji ih nisu konzumirali, otkrili su naučnici sa francuskog instituta INSERM. Studija navodi i da je veći rizik od raka posebno primećen kod osoba koje su koristile zaslađivače aspartam i kalijum acesulfam – inače, oba se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima, uključujući Coke Zero. Takođe, uočeni su veći rizici za razvoj raka dojke i karcinome koji su tesnoj vezi sa gojaznošću.

Nisu svi zaslađivači isti, neki imaju i zdravstvene prednosti

Naučnici dodaju da su neophodna dalja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati ove studije, jer, na primer, američki National Cancer Institute i britanski Cancer Research navode da zaslađivači ne izazivaju rak, a za upotrebu ih je odobrila Evropska agencija za bezbednost hrane.
– Odnos između konzumacije veštačkih zaslađivača i rizika od pojave raka je kontroverzan, i seže još do 1970. kada je (zaslađivač) ciklamat bio zabranjen, jer je doveden u vezu sa razvojem karcinoma bešike kod pacova. Ali, nikada se nije pokazalo da je to slučaj i kod ljudi – podsetio je stručnjak za biomedicinu James Brown sa britanskog Aston University.

Nisu su svi veštački zaslađivači isti

Sve u svemu, naučnici ne ohrabruju potrošače da konzumiraju bezalkoholna slatka pića s obzirom na to da je NutriNet-Sante studija iz 2019. pokazala da su veštački zaslađivači povezani sa većim rizikom od razvoja nekoliko vrsta raka. Takođe, podsećaju da nisu svi zaslađivači isti, a neki, kao što je stevija, pokazuju i izvesne zdravstvene prednosti, pa „i dalje verovatno mogu da budu koristan alat, koji može da pomogne u procesu smanjenja telesne težine, kada se ne konzumira šećer, već se koristi pravi zaslađivač.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo