Poštujemo sva pravila dijete, a gojimo se: Zašto se ovo često dešava?
Statistike pokazuju da svaka četvrta osoba odustane od dijete već u prvih mesec dana
Bez obzira na to koliko se trudimo da sledimo pravila koja propisuje neka dijeta, mnogi od nas se nađu u situaciji da vaga pokazuje više nego što smo očekivali. Frustrirajuće? Svakako. Ali, niste sami, i ne znači da radite nešto pogrešno.
Dijeta je često šok za organizam, posebno na početku: Problemi sa metabolizmom
Naša tela su kompleksni sistemi koje nije uvek lako "prevariti" promenom ishrane, pogotovo kada se uvodi nova stroga rutina.
Statistike pokazuju da svaka četvrta osoba odustane od dijete već u prvih mesec dana, a najčešći razlog su određene namirnice kojima je teško odoleti. Međutim, pravi uzroci neuspeha često leže dublje: u metabolizmu, svakodnevnim navikama i načinu na koji telo reaguje na promene. Prelazak na dijetu često je za telo veliki stres. Mnoge popularne dijete su suviše restriktivne i isključuju čitave grupe namirnica, smanjuju unos kalorija do granice izdržljivosti ili promovišu nerealna pravila.
Posledica može biti usporen metabolizam, gomilanje masti zbog viška ugljenih hidrata ili jednostavno – konstantan osećaj gladi. Čak i kada jedemo "dozvoljene" stvari, prejedanje zdravom hranom i dalje vodi ka višku kilograma.
"Sad jedem, sad ne jedem": Dijeta kao začarani krug
Jedan od glavnih problema dijeta je njihova isključivost. Odjednom prestajemo da jedemo, pa se vraćamo, pa opet prestajemo... Taj emocionalni rolerkoster često vodi u razočaranje i povratak starim navikama. Ako vam hrana postane uteha, nagrada ili način za borbu protiv stresa, važno je da to prepoznate, jer je rešenje u promeni odnosa prema hrani, ne samo jelovnika.
Hrana koju ne volimo u dijeti je recept za neuspeh
Ako dijeta podrazumeva da jedete ono što ne volite, rezultat će biti osećaj odricanja, frustracija i pre ili kasnije odustajanje. Umesto toga, moguće je pronaći balans: uživati u hrani koju volite, ali umereno i sa više pažnje usmerene na kvalitet i količinu. Gubitak kilograma ne mora da znači gubitak zadovoljstva - naprotiv.
Dijetalna hrana koja nas zavarava i isključivanje celih grupa namirnica
Mnogi proizvodi koje tretiramo dijetalnim puni su aditiva, veštačkih zaslađivača i pojačivača ukusa. Takva hrana ne samo da može da poremeti apetit i metabolizam, već i da podstakne prejedanje jer ne daje osećaj sitosti. Umesto toga, fokusirajte se na celovite, neprerađene i nerafinisane namirnice po vašem ukusu.
Balans -najvažnija, a najmanje popularna reč
Uprkos svemu, balans ostaje ključ. Ne radi se o tome da nikad više ne pojedete čokoladu, parče pice ili komad hleba, već o tome kako ih uklopiti u izbalansiranu celinu. Prema jednom istraživanju britanskih naučnika, najteže se odričemo sledećih pet namirnica: čokolade, čipsa, sira, hleba i vina. Pronađite načine da ih povremeno uključite u ishranu bez griže savesti, uz pažljivo planiranje ostatka obroka.
Primer kako da uspešno balansirate
Ako vam se jede nešto bogato mastima i šećerom, ostatak obroka neka bude lagan: povrće sa piletinom ili nemasnim sirom, na primer. Umesto mlečne čokolade, posegnite za crnom sa visokim procentom kakaa ili čokoladom zaslađenom stevijom. Nema potrebe za potpunim odricanjem: dovoljno je malo prilagođavanja, discipline i obavezno fizičke aktivnosti.
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.