Naslovna / Ishrana

Ne nasedajte na ideje o brzim dijetama, možete ozbiljno da ugrozite zdravlje

Piše: M.Rajić|11:00 - 04. 04. 2021.

Sve te brzinske i restriktivne dijete bazirane su na takozvanom bazalnom metabolizmu koji predstavlja količinu energije a koja se troši za osnovne životne funkcije – rad srca, disanje… upozorava za eKliniku Saša Plećević, doktor medicine i fitnes stručnjak, poznatiji kao dr Filgud

Svi bismo voleli da smršamo brzo, lako i zdravo, ali to nije moguće Foto: Shutterstock

„Za samo nekoliko dana 6 kilograma manje“, „Smršajte brzo uz banana – dijetu“, „4 kilograma manje za 4 dana na kačamak – dijeti“, „8 cm uži struk za samo 5 dana“, „Suve šljive brzinski tope kilograme“… Moglo bi se na ovo dodati još primera, a najveći broj ovakvih brzih dijeta uz lepe želje o odlasku kilograma ima još nešto zajedničko: veliki zdravstveni rizik.

Ugrožavaju imunitet, zdravlje i ubrzavaju starenje

Saša Plećević, doktor medicine i fitnes stručnjak, kaže da je apsolutno protiv ovih instant načina gubljenja kilograma, a za eKliniku objašnjava i zašto.

– Sve te brzinske i restriktivne dijete bazirane su na takozvanom bazalnom metabolizmu koji predstavlja količinu energije koja se troši za osnovne životne funkcije: rad srca, disanje… Ova energija se troši i kada ništa ne radite i te dijete koje su praćene gladovanjem najčešće logično dovedu do toga da se posle određenog vremena još više ugojite. Mađutim, važnija od toga je činjenica da pro tom procesu dolazi do pada imuniteta i da onda može da dođe do mnogih poremećaja i lakšeg oboljevanja od raznih bolesti, pa i od aktuelnog covid 19 – kaže sagovornik eKlinike poznatiji kao Dr Filgud.

Istraživanja klinike Mayo

Svaki brzi gubitak kilograma je zabrinjavajući – poručuju i istraživanja prestižne klinike Mayo na ovu temu, bilo da je u pitanju nevoljan ili voljan proces. Brz i nevoljan gubitak kilograma može biti posledica i ozbiljnih bolesti, a svesan izbor gubljenja kilograma na ovaj način može da ugrozi opšte zdravlje, navode stručnjaci.

Preporučeni gubitak kilograma u nekom od zdravih režima bio bi u nivou jednog do najviše dva kilograma nedeljno, ma koliko se to nekome ko ima višak kilograma činilo sporo i nedovoljno. Ovo je i jedini način da gubitak kilograma bude dugoročan.

Istraživanja potvrđuju da 1 kilogram masti sadrži 3.500 kalorija. Dakle, da biste izgubili kilogram nedeljno, potrebno je da sagorite (potrošite) na zdrav način svakodnevno 500 kalorija više od onoga što biste uneli u organizam, a da pritom ne ugrozite normalan metabolički proces.

Takođe, ako na neki od ovih načina brzo izgubite više kilograma, sigurno nećete izgubiti ono što vam je bio cilj – masti, već vodu ili mišiće (nemasno tkivo), što otvara druge brojne probleme, navodi se u studijama o brzom mršavljenju poznate klinike Mayo.

Neophodna i balansirana fizička aktivnost

Dr Plećević kaže da je jednako negativna po organizam u celini i preterana fizička aktivnost, kao i potpuna neaktivnost, i da oba faktora uz neadekvatan odnos prema ishrani takođe vode padu imuniteta i mogućem razboljevanju.

– Ključ je u umerenosti i u primeni četiri postulata koji, ako ih se pridržavate, sigurno vode zdravom gubljenju kilograma i dobrom opštem zdravstvenom stanju. To su:

  • satnica kada jedete
  • količina hrane koju jedete
  • raznovrsnost hrane koju jedete
  • način pripreme hrane

Sagovornik eKlinike je i autor detoks programa za zdravo mršavljenje koji ćemo narednih dana podeliti sa vama, a za koji, kao doktor medicine, garantuje u smislu izbegavanja negativnih nuspojava koje su izvesne kod brzih i uglavnom nezdravih dijeta koje, ponavlja, mogu ozbiljno da ugroze vaše zdravlje.

Dr Saša Plećević razumljivim jezikom objašnjava sve ono dobro i loše što činimo u procesu ishrane svom telu Foto: privatna arhiva

Dovoljan unos tečnosti

Zadovoljavajuća količina tečnosti koju bi trebalo da unesemo u organizam, objašnjava dr Plećević, zavisi od pola, starosti, fizičke aktivnosti koju sprovodimo i našeg zdravstvenog stanja, ali teško da ćemo pogrešiti ako svoju kilažu podelimo sa 8 (osam).

– Ako osoba ima 85 kilograma, lako je izračunati da bi dnevno trebalo da popije 10,5 čaša vode što je nešto manje od 3 litra. Uz poštovanje prethodno navedenih pravila, ali i napomenu da je svaki organizam individualan i da bi i o tome takođe trebalo povesti računa, moguće je rešiti se neželjenih kilograma i zadržati zadovoljavajuće stanje, bez ponovnog gojenja. Ne postoje lekovi koji mogu da zamene izbalansiranu ishranu i fizičku aktivnost, tako da će organizam, navikavajući na novi, umereni režim, sam spuštati i regulisati povišene nivoe holesterola, triglicerida i drugih parametara koji su zbog prekomerne težine imali neželjene vrednosti – poručuje sagovornik eKlinike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo