Naslovna / Vesti

Redovni skrining kod žena koje su u detinjstvu imale rak, smanjuje smrtnost od karcinoma dojke

Priredio/la: E. K.|5:00 - 17. 09. 2020.

Godišnji skrining na rak dojke mamografskim pregledom i magnetnom rezonancom od 25. godine života smanjuje broj smrtnih ishoda za 50 odsto kod žena koje su u detinjstvu preživele karcinom

mamografija

Važno je da se rak otkrije što ranije Foto: Shutterstock

Novo istraživanje iz Dečje bolnice u Bostonu sugeriše da ranim započinjanjem skrininga raka dojke, od 25. do 30. godine, kod žena koje su u detinjstvu već bolovale od neke maligne bolesti i iz tog razloga bile izložene radioterapiji, može više nego prepoloviti broj smrtnih slučajeva usled ove vrste kancera.

Rano otkrivanje bolesti je presudno za uspeh lečenja

U Srbiji se dijagnoza raka dojke godišnje postavi kod približno 4.400 žena, a domaći stručnjaci predviđaju da će 2035. godine u našoj zemlji oboleti 5.800 žena i umreti njih 2.300. Verovatnoća oboljevanja raste sa godinama života, a procena je da će jedna od osam žena tokom života oboleti od raka dojke.

Od velike važnosti je otkrivanje raka dojke u ranoj fazi, što nosi sa sobom visoke šanse za izlečenje, ali i smanjenje smrtnosti. Pored samokontrole i redovnih lekarskih pregleda, u Srbiji se sprovodi i organizovani skrining na rak dojke, kada se na svake dve godine pozivaju žene starosne dobi od 50 do 69 godina na mamografski pregled.

Žene starije od 50 godina su pod većim rizikom

Iako prema evropskim preporukama ciljna populacija za ovakvu vrstu organizovanog preventivnog pregleda jesu žene starije od 50 godina, pomenuta studija, objavljena u julu u naučnom časopisu „Annals of Internal Medicine“, ukazuje na značaj mnogo ranijeg započinjanja skrininga kod žena koje su u detinjstvu izlečene od maligne bolesti.

Usled izloženosti grudnog koša radioterapiji u detinjstvu, rizik za nastanak raka dojke u ovoj populaciji je značajno povećan. Na osnovu podataka koji su analizirani u studiji, ispostavilo se da je smrtnost bila smanjena za više od 50 odsto ukoliko se sa godišnjim skriningom počelo od 25. godine života, u odnosu na izostanak skriniga.

I magnetna rezonanca je važna dijagnostička metoda

Ovakav rezultat važio je u slučaju kombinacije mamografskog pregleda i magnetne rezonance, ali i u situacijama gde je samo magnetna rezonanca primenjivana kao dijagnostička metoda. Autori naglašavaju da ova saznanja ističu važnost magnetne rezonance u skriningu raka dojke i da treba oformiti sistem koji će rizičnoj populaciji obezbediti pristupačnost ove metode.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo