Naslovna / Vesti

Svaki ŠESTI PAR u Srbiji suočava se s problemom NEPLODNOSTI

Priredio/la: J. T.|15:00 - 05. 10. 2020.

Centar za vantelesnu oplodnju do sada je pomogao više od 5.000 parova. Evo kako doći do Centra i pomoći koja vam je potrebna

Besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030 Foto: Shutterstock

Centar za vantelesnu oplodnju deo je projekta Ministarstva zdravlja i Fondacije „Nije svejedno“ u saradnji sa Udruženjem Šansa za roditeljstvo kojim se direktno pomaže parovima u Srbiji koji se suočavaju s problemom neplodnosti. Ovaj projekat važna je i neophodna pomoć svima u teškoj borbi za bebu, jer  svaki 6. par u Srbiji suočava se s problemom neplodnosti.

Otkad je otvoren Centar za vantelesnu oplodnju na 12. spratu Beograđanke u Masarikovoj ulici broj 5, na vrata Centra pokucalo je više od 350 parova tražeći tačne i proverene informacije o lečenju, administraciji, zakonskim regulativama, pravima na lečenje o trošku RFZO-a, ali i u potrazi za emotivnom i psihološkom podrškom koju Centar ZA VTO pruža u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje.
Besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800/333-030 do sada je okrenulo više od 3500 ljudi. Na email adresu Centra stiglo je više od 1500 mejlova iz različitih krajeva Srbije, a sa istom željom – da se ostvare kao roditelji.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar istakao je veliki značaj koji VTO ima za parove koji se suočavaju sa problemom neplodnosti i podsetio na sve što je država do sada uradila u ovoj oblasti.

− Briga o potomstvu i reproduktivnom zdravlju jedan je od prioriteta Ministarstva zdravlja od 2014.godine i u toj oblasti preduzeli smo veliki proj aktivnosti i doneli mere koje za cilj imaju pomoć svim parovima koji se suočavaju sa problemom neplodnosti. U skladu sa tim, formirana je i otpočela sa radom prva Banka reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona u Srbiji, pomerili smo starosnu granicu za uključivanje u program vantelesne oplodnje o trošku države, povećali i broj besplatnih pokušaja vantelesne oplodnje, a uspeh i posećenost Centra za VTO koji smo osnovali zajedno sa „Nektarom“ i „Šansom za roditeljstvo“ samo je još jedna potvrda koliko su sve te aktivnosti značajne i važne za naše građane. Jednostavno, roditeljstvo je nešto što po važnosti prevazilazi sve probleme svakodnevice sa kojima se kao građani suočavamo, i nema veće radosti i uspeha u životu od dece, stoga ćemo nastaviti da pomažemo parovima koji imaju problema sa neplodnošću i činimo sve kako bismo svima koji to žele omogućili da postanu roditelji − rekao je ministar Lončar.

Centar za vantelesnu oplodnju nudi mnoštvo aktivnosti: radionice sa strunjacima, okupljanja, savetovanja, VTO druženja, Otvorena vrata Centra, grupnu i individualnu psihološku podršku koju vode stručnjaci iz Centra za mentalno zdravlje, i ono što je najbitnije parovima u ovoj borbi – osećaj da nisu sami i prepušteni sami sebi jer sve informacije o lečenju i zakonsklim regulativama mogu dobiti u ovom Centru.

− Nema lepšeg osećaja nego kada pomognete nekome ko se suočava sa problemom neplodnosti da dobije bebu, bilo da se radi o tehničkim i administrativnim informacijama, ili psihološkoj podršci. Zajedno prikupljamo analize, prolazimo komisije. Zajedno se radujemo trudnoćama i novim bebama. Zajedno tugujemo. Znali smo da je ovaj projekat važan, ali nismo ni sanjali da će nas ovako veliki broj ljudi iz cele Srbije kontaktirati u potrazi za podrškom i informacijama. Svima u Srbiji koji se suočavaju s problemom neplodnosti je mnogo lakše uz Centar – izjavila je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

Centar za vantelesnu oplodnju otvoren je za sve koji imaju pitanja i nejasnoće u vezi sa lečenjem neplodnosti. Za sve koji nisu u mogućnosti da posete Centar, odgovore mogu pronaći putem besplatnog nacionalnog broja za vantelesnu oplodnju 0800/333-030 ili e mail adrese vantelesnaoplodnja@centarvto.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo