Naslovna / Vesti

Vantelesna oplodnja od 10. decembra doniranim reproduktivnim ćelijama iz Španije o trošku države

Priredio/la: D. T.|12:33 - 08. 11. 2022.

Ono što ostaje korisnicima je da u klinici u kojoj rade vantelesnu oplodnju popune obrazac sa svojim karakteristikama – krvna grupa, visina, težina kako bi sami mogli da biraju kako žele da izgleda taj donor kako bi njihovo buduće potomstvo što više ličilo na njih, kaže direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić

vantelesna oplodnja Uvoz reprodukvitnih ćelija obavljaće referentna laboratorija Foto: Shutterstock

Vantelesna oplodnja doniranim reproduktivnim ćelijama iz Španije, počeće od 10. decembra u Srbiji. Pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju o trošku države imaće žene do 45 godina, i to one koje imaju partnera ali ne mogu iz svojih jajnih ćelija da postanu majke; one koje imaju partera do 45 godina, koji ne može da ima decu, ima dijagnozu azospermije. Mogućnost na besplatnu vantelesnu oplodnu imaće i žene do 45 godina, bez partnera, koje žele da imaju decu.

Vantelesna oplodnja u Srbiji

Na ovaj način Srbija će, pored Izraela, postati jedna od zemalja sa najvećim obimom prava za vantelesnu oplodnju o trošku države. Do sada u Srbiji nije mogla da se radi vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim ćelijama ni o trošku države, ali ni kod parova koji su želeli sami da plate proceduru.

Od 10. decembra moći će u oba slučaja da se uveze donirani materijal i da se celokupan postupak vantelesne oplodnje obavlja u Srbiji – rekla je za Radio Televiziju Srbije direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ko će imati još pravo na vantelesnu oplodnju?

Ona je navela da će pravo na besplatnu vantelesnu oplodnju o trošku države imati i one osobe koje su već počele proceduru u inostranstvu i oni će moći da nastave proces, a troškove transporta će platiti Srbija. Prvi korak će biti zakazivanje komisije, koja odlučuje da li par ili žena bez partnera ispunjavaju medicinske kriterjume za vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim ćelijama.

Celokupan postupak vantelesne oplodnje zajedno sa doniranim ćelijama i transportom košta oko 7.000 evra. Osobe koje ne ispunjavaju kriterjume za besplatnu vantelesnu opldonju imaće, ipak, mogućnost da plate postupak i uvoz reproduktivnih ćelija.

Jedan par imaće mogućnost na šest postupaka

Srbija će biti jedna do retkih država koja plaća čitavu proceduru, jer većina zemalja plaća samo deo postupka, kaže Radojević Škodrić. Jedan par imaće mogućnost na šest postupaka o trošku države.

–  Tri stimulisana, od samog početka do kraja postupak i tri iz krioembriotransfera – to znači da je priprema kraća i da se radi iz zamrznutnog materijala – navela je Radojević Škodrić za RTS.

Donirane reproduktivne ćelije i iz Italije, Grčke, skandinavskih zemalja

Srbija je do sada potpisala ugovor sa bankom u Španiji, a Radojević Škodrićeva kaže da će biti uvrštene sve evropske banke koje dozvoljavaju izvoz – Italija, Španija, Grčka i skadinavske zemlje.

– Zainteresovani će moći na taj nači da biraju banku iz koje se uvozi donirani materijal – navodi direktorka RFZO.

Mogućnost izbora klinike

Parovi koji su želeli da se ostvare kao roditelji do sada su mogli da biraju kliniku u kojoj će raditi vantelesnu opodnju i na to država nije uticala, a sada postoji ugovor sa šest državnih i 13 privatnih klinika.

– Roditelji će i dalje moći da biraju u kojoj klinici će obaviti vantelesnu oplodnju – dodaje Sanja Radojević Škodrić.

Aplikacija preko e-Uprave

Kako bi se olakšala procedura, putem e-Uprave biće pokrenuta aplikacija koja je uvezala sve institucije – od referentne banke, za sada imamo jednu referentnu banku u Kliničkom centru Srbije, a do kraja godine biće uvrštena i referentna banka u Narodnom frontu i sve privatne laboratorije koje ispunjavaju stručne kriterijume.

– I Ministarstvo zdravlja i RFZO su preko te aplikacije uvezani, tako da sami korisnici ništa neće raditi, a preko aplikacije će u svakom momentu moći da vide u kom statusu se nalazi njihov zahtev – naglašava Radojević Škodrić.

Mogućnost izbora izgleda donora

Uvoz reprodukvitnih ćelija obavljaće referentna laboratorija, a na saglasnost će se čekati najbuže pet dana.

– Ono što ostaje korisnicima je da u klinici u kojoj rade vantelesnu oplodnju popune obrazac sa svojim karakteristikama – krvna grupa, visina, težina kako bi sami mogli da biraju kako žele da izgleda taj donor kako bi njihovo buduće potomstvo što više ličilo na njih – naglašava Radojević Škodrić.

U Srbiji je do sada urađeno oko 7.200 postupaka vantelesne oplodnje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo