Naslovna / Vesti

Bez čekanja u crvenoj zoni Urgentnog centra u Beogradu

Priredio/la: D. T|10:46 - 12. 04. 2022.

Urgentni centar je premešten u novu zgradu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Stara zgrada UC trenutno se renovira, a od 1. maja u nju bi trebalo da budu smeštene klinika za ortopediju i za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju

pregledi Pacijent mora biti pregledan najkasnije za 240 minuta, najhitniji pacijenti su u crvenoj zoni i oni ne čekaju na preglede Foto: Shutterstock

Brže zbrinjavanje pacijenata i savremena oprema osnove su organizacije novog Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije. Na samom prijemu definisana je prijemno-trijažna služba sa lekarima urgentne medicine koji na osnovu simptoma određuju da li je pacijent hitan, ukoliko nije smešta se u zelenu zonu i upućuje na preglede lekara različitih specijalnosti među kojima su i lekari pulmologije, što je novina, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove dr Marko Ercegovac.

Pacijent mora biti pregledan za 240 minuta

Pacijent mora biti pregledan najkasnije za 240 minuta, najhitniji pacijenti su u crvenoj zoni i oni ne čekaju na preglede. U novoj zgradi Urgentnog centra KCS postoji i narandžasta zona, u koju se primaju pacijenti manjeg stepena hitnosti. Lekari urgentne medicine sa svojim tehničkim osobljem imaju mogućnost da naprave adekvatnu anamnezu i urade dijagnostiku, reko je dr Ercegovac za Tanjug.

Lekari dolaze do pacijenta, što do sada nije bilo tako, već su pacijenti išli od ambulante do ambulante – napomenuo je Ercegovac. Nova zgrada Urgentnog centra ima i dve nezavisne angio sale, od kojih je jedna za interventnu neuroradiologiju.

– Prednosti su i što je ovo veći prostor, imamo dva skenera, odnosno svoju magnetnu rezonancu – naveo je Ercegovac.Po stepenu hitnosti 10 minuta će se čekati u narandžastoj zoni, 20 minuta u žutoj, a u crvenoj neće biti čekanja, objašnjava Ercegovac.

Stara zgrada Urgentnog centra se renovira

Stara zgrada Urgentnog centra se trenutno renovira, a od 1. maja u nju bi trebalo da budu smeštene klinika za ortopediju i za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Na pitanje kakva je procedura ukoliko se pojavi kovid pacijent, Ercegovac kaže da postoji nezavisna izolacija gde će pacijenti sa sumnjom na kovid, nakon pregleda kod lekara ići ili u Batajnicu ili ostati na lečenju u Urgentnom centru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo